用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家開始收到基崇offer未呀
樓主: tryoman
go

大家開始收到基崇offer未呀   [複製鏈接]

netbieshan 發表於 20-1-13 23:42
Same here, 我女都有1a-1b ,  都算 talkative, 估唔到waiting 都無

其實冇offer唔出奇,但reject 真係好hurt, 話唒成績也佔50%,唔通面試表現超級差?但小朋友in完明明話ok, 照平常老師的comment也不錯,佢宜家見同校成績差佢一截的同學也有waiting時,佢都唔開心。

小兒都屬B1A-B, 仍然未收到信 (同班嘅同學都未收到信), 日日放學回到家充滿期待查看信箱, 然後就一副失望的樣子, 為自己是否能夠取得offer而焦急~

yifeifei2 發表於 20-1-14 13:47
咁一定係即時比分,但講真個分有幾準呢,真係好難講。
有時個仔講多1,2句,老師印象好可能有9x 分,咁啱另 ...

講分數的話, 面試+用成績表分比分計, 都不會係band 2 waiting , band 1A-B reject 吧。相信學校不只睇總分數咁簡單,係有自己一套收生標準。

我有朋友係教師,都有in學生,佢話好睇學生某些特質及性格,見到個d 立即打星比學校知,好大機會收, 即使不是名校生,但成績符合某個條件就ok.

Gooblovebb 發表於 20-1-14 13:48
其實冇offer唔出奇,但reject 真係好hurt, 話唒成績也佔50%,唔通面試表現超級差?但小朋友in完明明話ok,  ...

完全明白! 我仔都比間低過佢Banding的學校reject, 作為家長都好hurt, 開頭直情仲懷疑個仔係咪有問題....

yifeifei2 發表於 20-1-14 13:47
咁一定係即時比分,但講真個分有幾準呢,真係好難講。
有時個仔講多1,2句,老師印象好可能有9x 分,咁啱另 ...
咁面試一向係咁架啦!! 每間學校應該都有個面試既準則, 當然都有機會有個人意見加上去啦!! 咁就算你面試中學(津中/直資), 或者見工面試都係咁架啦!!

紫翹 發表於 20-1-14 14:18
咁面試一向係咁架啦!! 每間學校應該都有個面試既準則, 當然都有機會有個人意見加上去啦!! 咁就算你面試中學 ...

認同,面試遊戲其實一直都係咁玩,總有人成功同失敗,成績好嘅機會率感覺係會大啲,但你根本唔知個考官佢想要啲乜、又或者學校收生嘅準則係乜...
朋友做人事部,佢都話唔係一定揀名校大學生, in完之後唔係嗰種感覺就唔會揀...
所以大家唔好睇得咁重,輕鬆啲面對

chanti 發表於 20-1-14 14:14
完全明白! 我仔都比間低過佢Banding的學校reject, 作為家長都好hurt, 開頭直情仲懷疑個仔係咪有問題....: ...

我冇懷疑過佢㗎,因為佢一向表現係好穩定,冇大起大跌,出來的成績往往好過預期。所以雖然今次咁,我都對佢有信心,只是希望佢唔好太受影響,建立番個信心。

Gooblovebb 發表於 20-1-14 14:30
我冇懷疑過佢㗎,因為佢一向表現係好穩定,冇大起大跌,出來的成績往往好過預期。所以雖然今次咁,我都對 ...

所以係呢個時刻,家長在旁既鼓勵都好緊要。
加油

Gooblovebb 發表於 20-1-14 14:30
我冇懷疑過佢㗎,因為佢一向表現係好穩定,冇大起大跌,出來的成績往往好過預期。所以雖然今次咁,我都對 ...
考中學永遠唔知點先係PERFECT MATCH... 結果不似預期亦係常事.. 大人同學生都要一同學習如何面對結果...
(已經玩左2次升中. 經歷左打開信箱內裡得一片迷網.. 既家長個人見解)

chanti 發表於 20-1-14 14:32
所以係呢個時刻,家長在旁既鼓勵都好緊要。
加油

謝謝你呀!可能天父認為呢間學校唔適合佢,幫佢完全關門,諗都唔駛諗。

JHsbb 發表於 20-1-10 01:29
我女讀唔到羅氏, 太辛苦, 我仔讀到想屎,所以我連表都無遞

很多功課嗎?中一已好辛苦嗎?

chanti 發表於 20-1-14 14:14
完全明白! 我仔都比間低過佢Banding的學校reject, 作為家長都好hurt, 開頭直情仲懷疑個仔係咪有問題....: ...
係會HURT, 但會唔會係學校估錯BAND, 同時亦都有其他原因會REJECT既, 唔係只睇BAND掛

回覆樓主:

Deleted ...  大家唔好唔開心

紫翹 發表於 20-1-14 14:40
係會HURT, 但會唔會係學校估錯BAND, 同時亦都有其他原因會REJECT既, 唔係只睇BAND掛 ...

之後有同阿仔差不多Banding的學校收了,所以不是估錯band .
而面試後佢亦講得出題目及自己點答等等,所以我地都唔知道點解,只可解釋是天意及不是學校目標想收的類型吧。

Gooblovebb 發表於 20-1-14 14:36
謝謝你呀!可能天父認為呢間學校唔適合佢,幫佢完全關門,諗都唔駛諗。
...

「天怎樣高過地,照樣,我的道路高過你們的道路,我的意念高過你們的意念...」
所以近來我為阿仔祈禱時是求神為他預備最適合的學校,不是我認為語境最好,dse最好,最有名氣的那一所。

回覆 chanti 的帖子

Agree~ 其實傳統名氣嘅學校, 孩子亦未必讀得愉快開心, 作為家長我認為找一所關愛同行, 校風好讓他能愉快學習的學校才是最重要, 不竟成績只是刹那的事, 反之品德才是人生的寶庫, 願共勉之~

我仍未有信

回覆樓主:

今天打去學校問,他們沒仍然在寄信中,所以等待多這星期吧

MuiMuiQQ 發表於 20-1-14 14:23

認同,面試遊戲其實一直都係咁玩,總有人成功同失敗,成績 ...

最緊要小朋友入到自己鍾意啲學校,唔代表實力唔夠,我哋放鬆啲喇,係佢哋讀書嘛

我仔普通津校,呈分1A和1B間,上星期收到offer.
‹ 上一主題|下一主題