用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣由band 2 頭谷上band 1尾?
樓主: kalych
go

怎樣由band 2 頭谷上band 1尾?   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 19-12-30 17:26
回覆 little_yolky 的帖子

但搞得掂音、藝比搞唔掂主科更大件事。

阿細主科佢無得救架啦

回覆 little_yolky 的帖子

因為有我阿大經驗,加上各位前輩的提醒,我阿細的學習規劃同阿大都有唔同。

kirstyau 發表於 19-12-30 16:05

Thanks!  叫得個知字,  都係攪掂中 ...

其實中英文科既作文,口試,仲有VA同音樂幾科,基本上都係老師主觀俾分位,可以用嚟調整老師“心水”學生既分數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-31 08:22
其實中英文科既作文,口試,仲有VA同音樂幾科,基本上都係老師主觀俾分位,可以用嚟調整老師“心水”學生 ...

我地中英文作文由各班老師交換改;中文口試會錄音,幾個老師一起俾分;英文口試除了主考老師,還有主任或net在場監考,所以都幾難做到調整心水學生分數,除非哪位學生系各位老師公認的心水學生啦。

視藝和音樂有筆試,就算無天分的,勤力都可以幫到多少的

其實中英文科既作文,口試,仲有VA同音樂幾科,基本上都係老師主觀俾分位,可以用嚟調整老師“心水”學生 ...
唔排除呢個可能性,但係大部分小學既呈分試都係交換改卷,所以除非老師之間有共識,否則唔容易咁做。

我地呈分試所有大卷,包括中,英文作文全級每科/份卷分別由一位老師改,最後根本唔知邊位老師改邊份。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王家爸爸 發表於 19-12-31 10:03
唔排除呢個可能性,但係大部分小學既呈分試都係交換改卷,所以除非老師之間有共識,否則唔容易咁做。 ...
所以要叫小朋友, 唔好得罪任何一個老師 (至少唔好俾人有壞印象)

否則他朝有機會枉死係某人改卷之下

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-31 10:18
所以要叫小朋友, 唔好得罪任何一個老師 (至少唔好俾人有壞印象)

否則他朝有機會枉死係某人改卷之下

阿妹咪就係唔得老師歡心,個樣又串串地,又硬頸 同家姐待遇差天共地。

年頭班主任已經打黎投訴。一見學校電話心已經涼左一半。

回覆 hkpapa852 的帖子

對!不要得罪任何老師,學校就是社會的縮影,好像我們不要得罪老細一樣!

hkpapa852 發表於 19-12-27 08:33
其實勉強谷到上B1未必係好事上到中學要長期塾底仲大打擊

忠言逆耳

視藝講天份.有D細路由其男仔好求其.唯有多問小朋友呈分考試考什麼.幫佢想下點做好D.我仔當年呈三視藝是小賣部車仔.好彩剛考學校有活動.我有參加和上仔班房.看到仔半制成品.真係核突到爆.餐車上只有2~3粒要佢解釋才知乜的東西.色又上得求其.如咁交可能唔合格.雖然小餐車只可上堂做.但回到家後我便盡量教佢點改善.如上色.貼閃紙等.一些小東西在家教佢點整.之後靠佢自己.結果老師都讚佢作品靚好多.成績表上是A.

對,這是現實

十分同意, 阿仔當年得老師歡心, 樂器演奏走音都有A.

王家爸爸 發表於 19-12-31 10:03
唔排除呢個可能性,但係大部分小學既呈分試都係交換改卷,所以除非老師之間有共識,否則唔容易咁做。 ...
但音樂、視藝等科通常全校得果1-2位老師

Poyau 發表於 19-12-28 11:47
視藝剛合格反而有進步空間
呈分逢五進一 做好啲可多5分10分
將分數拉近平均分對呈級有幫助

請問咩係逢五進一?

mypineapple 發表於 20-1-2 08:56
請問咩係逢五進一?

視藝/音樂呈分要為5的倍數
即100, 95, 90, 85, 80, 75 ......

Poyau 發表於 20-1-2 09:04
視藝/音樂呈分要為5的倍數
即100, 95, 90, 85, 80, 75 ......

自問都無乜信心攪呢兩科, 四主科攪掂都唔易

mypineapple 發表於 20-1-2 09:42
自問都無乜信心攪呢兩科, 四主科攪掂都唔易
其實我覺得視藝係有得靠努力加阿媽背後發功.好似我仔, 初小拎C, 中小拎B, 阿媽唔幫下真係會拉低成績.
呈分的題目一出, 我同佢一起研究下點起稿
呈1是: 海底世界, 我上網印左D海洋生活物圖, 叫佢在家跟住畫一次.
呈2是: 立體主義, 我又上網印左D人地既作品, 指導返咩叫"立體主義", 又叫佢在家起定稿, 回校再畫落畫紙.
幸兩次呈分都係拎A

至於音樂, 兩次呈分都係87, roundup to 85....勉強拎A
同班有D女同學, 主科比我仔差, 但 視+音都90-95分....追貼上來.
‹ 上一主題|下一主題