用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣由band 2 頭谷上band 1尾?
樓主: kalych
go

怎樣由band 2 頭谷上band 1尾?  

mcl203 發表於 19-12-27 22:52
連本區組別都咁難估,仲可以估埋全港添。況且,全港B1又證明唔到乜,自行唔成功,一個總結回你唔應該咁咁 ...

kirstyau 發表於 19-12-27 18:42
其實小學會唔會知實數分界線?

我地小學會話明「估算」本區b1名次range、全港b1 名次range和 本區和全港邊緣人名次range.....

medicine 發表於 19-12-27 19:20
請問,貴小學會唔會有本區B2全港B1或本區B1全港B2的情況出現?

如果學校是強區,本區B2,全港B1,自行跨區考B1. 另一情況則相反。

Gloriasogashiwa 發表於 19-12-27 23:11
如果學校是強區,本區B2,全港B1,自行跨區考B1. 另一情況則相反。

B1c跨區自行B1甘容易?就算自行本區B1都唔容易

王家爸爸 發表於 19-12-27 18:39
你點知道差3名先到 band 1?只有極少數學校先係三分一學生係 B1。

請問即多數學校係多過還是少過3分一band1?

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

我都係而家先知,真惨!

回覆 王家爸爸 的帖子

老師派咗呈一呈二名次给我們,講明band 1 是考1至76, band 2、就77至120(大约), band 3就120多至尾,所以我咪知。

IloveJJ 發表於 19-12-27 09:12
未必,因為樓主小朋友係視藝而B2, 讀書能力唔係弱,如果入1B, 1C不會讀不上。
...

呈一呈二都未能達B1,仲要呈一未知差幾多,Pre-S1首兩次對照分都係用咗B2排名既嚟對照。除非呈三突飛猛進,達到至少所謂校內B1B排名,否則三次呈分後實際Pre-S1對照分,根本無機會拉到去B1。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kalych 發表於 19-12-20 21:29
回覆 gracelam 的帖子

視藝差到爆。只是剛合格

視藝剛合格反而有進步空間
呈分逢五進一 做好啲可多5分10分
將分數拉近平均分對呈級有幫助

IloveJJ 發表於 19-12-28 11:47
我又唔係討論佢可唔可以上返B1, 係回應你話上到去讀B1學校會追唔上啫!佢音視咁差,即係佢本身都係B1,只係 ...
中英得8X,其實係大部份一線小學都無可能做到B1生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kirstyau 發表於 19-12-27 18:42
其實小學會唔會知實數分界線?
老師只會大概知道B1比率。

tammymommy 發表於 19-12-27 23:40
請問即多數學校係多過還是少過3分一band1?
多數學校係點,其實唔重要,最重要既係自己讀緊既學校有多過(定係少過)三分一係 Band 1。

kalych 發表於 19-12-27 23:59
回覆 王家爸爸 的帖子

老師派咗呈一呈二名次给我們,講明band 1 是考1至76, band 2、就77至120(大约), ban ...
如果老師派既係成績表名次,一般會係平均分名次,但係決定排名既係標準分名次,兩者可能有差異。

Chowying 發表於 19-12-27 19:01
我女 間小學都係會咁講的
我相信唔係知道確實band1條介係邊, 係講緊學校保守認為要到band1嗰條線
...
其實自行階段又未必需要確實知道係 B1C 定 B2A,反正中學亦都只知道次第,唔知道個學生既實際 BANDING。

cckalex 發表於 19-12-26 12:06
不如從音樂着手,B→A可以相差20幾位

我個女應該都係衰音樂,科科A音樂B

cckalex 發表於 19-12-27 21:48
回覆 caramelpudding 的帖子

多数係校内合唱團/獨唱,或個人有樂器5级以上(要呈比小學)公開校制比賽,有獎 ...

原來可以差咁多?囡囡音樂都係B其他全A唔知是否因為音樂先跌band

Gigi200 發表於 19-12-29 09:48
原來可以差咁多?囡囡音樂都係B其他全A唔知是否因為音樂先跌band

其實4A冇理由會因為音樂B就跌一個Band。好老實,我地小學高小極難4A(90/+=A)
我地高小平均分8尾已經入Top10了。

kirstyau 發表於 19-12-29 11:40
其實4A冇理由會因為音樂B就跌一個Band。好老實,我地小學高小極難4A(90/+=A)
我地高小平均分8尾已經入Top1 ...

佢都係band one 不過跌咗名次啫,應該係講呈分排名