用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣由band 2 頭谷上band 1尾?
樓主: kalych
go

怎樣由band 2 頭谷上band 1尾?   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 19-12-27 12:15
冇計呀!宗教不嬲冇考試

我哋小學係計9996322,仲要計番1-2個小測,又可能有平時分,並非唔少小學嘅一次定結果,甚麼今次99分走前咗幾個位~~~

mcl203 發表於 19-12-27 12:21
我哋小學係計9996322,仲要計番1-2個小測,又可能有平時分,並非唔少小學嘅一次定結果,甚麼今次99分走前 ...

我地小測唔計,冇平時分,連正常考試(不是呈分),都唔計默書小測。3考定生死。

Gloriasogashiwa 發表於 19-12-27 12:21
我也是去年有家長分享才知道,今年兒子呈分才向學校查證。但可惜兒子呈一/二視藝都B。
...

算啦!視藝好主觀,盡左力就算。

cckalex 發表於 19-12-26 12:06
不如從音樂着手,B→A可以相差20幾位

音樂可以點搞?

caramelpudding 發表於 19-12-27 15:20
音樂可以點搞?

睇學校呈分考咩!如果有自選樂器,就預備好演奏曲目

kirstyau 發表於 19-12-27 15:06
算啦!視藝好主觀,盡左力就算。

我小朋友P1果陣,印象中VA試過C+,佢鍾意劃畫,亦學緊,我估老師認為佢如D天空無填晒藍色,認為懶,但興趣班老師教呢D係層次感。又俾老師經常話唱歌,原來老師係極唔鍾意香兒教法,認為乜都O咀,太誇張。

所以,佢細細個已學會要識執生,評分可以好主觀,唔岩睇係要遷就一下

mcl203 發表於 19-12-27 17:48
我小朋友P1果陣,印象中VA試過C+,佢鍾意劃畫,亦學緊,我估老師認為佢如D天空無填晒藍色,認為懶,但興趣 ...

我D冇學畫畫,學校平時所有畫作勞作都在校完成,返黎已經有分,正常分。
冇特別理佢Li科。

kalych 發表於 19-12-20 19:32
剛派了2次呈分,差3名先到band 1, 有冇家長經驗分享,點樣可以谷上去?邊緣人真好煩。其實成绩又唔係話差, ...
你點知道差3名先到 band 1?只有極少數學校先係三分一學生係 B1。

王家爸爸 發表於 19-12-27 18:39
你點知道差3名先到 band 1?只有極少數學校先係三分一學生係 B1。

其實小學會唔會知實數分界線?

王家爸爸 發表於 19-12-27 18:39
我女 間小學都係會咁講的
我相信唔係知道確實band1條介係邊, 係講緊學校保守認為要到band1嗰條線

Chowying 發表於 19-12-27 19:01
我女 間小學都係會咁講的
我相信唔係知道確實band1條介係邊, 係講緊學校保守認為要到band1嗰條線
...
請問,貴小學會唔會有本區B2全港B1或本區B1全港B2的情況出現?

medicine 發表於 19-12-27 19:20
請問,貴小學會唔會有本區B2全港B1或本區B1全港B2的情況出現?

如果本區band2,全港Band1咪好慘,要確保自行離場,一係改到地址抽

kirstyau 發表於 19-12-27 20:19
如果本區band2,全港Band1咪好慘,要確保自行離場,一係改到地址抽
...
係哦。見到有同學仔收到的學校畀的banding紙係咁寫,該同學媽咪好着急……

回覆 caramelpudding 的帖子

多数係校内合唱團/獨唱,或個人有樂器5级以上(要呈比小學)公開校制比賽,有獎i,咁起碼都坐B望A
我仔當年第2次星分,發现音樂攞B(從來都係A)
打去比學校音樂老師,佢话不會係B,最後查過學校搞錯左,要全级呈過哂,最後由48跳到24位

medicine 發表於 19-12-27 19:20
唔多覺有咁講,但我女有熟同學三次呈分都係條 band 1 線左右 兩邊幾名,老師都有同佢講清楚爭幾多。
全港同本區其實一定會有人唔同 Band, 相信係好近好近 條介線時會發生,老師亦不容易估得準呢

medicine 發表於 19-12-27 21:05
係哦。見到有同學仔收到的學校畀的banding紙係咁寫,該同學媽咪好着急……
...

咁咪證明學校學術強勁囉,只係生於強區,有點無奈。又好聽又好用!~~~

mcl203 發表於 19-12-27 22:43
咁咪證明學校學術強勁囉,只係生於強區,有點無奈。又好聽又好用!~~~
...
甘就慘啦。B1同B2的區別wor。派彩大部分人都係靠大抽獎,得三成有機會自行離場,仲要係自行跨區,都咪話唔刺激——怕最後係激氣個激

Chowying 發表於 19-12-27 22:40
唔多覺有咁講,但我女有熟同學三次呈分都係條 band 1 線左右 兩邊幾名,老師都有同佢講清楚爭幾多。
全港同 ...
邊緣最擔心

medicine 發表於 19-12-27 22:47
甘就慘啦。B1同B2的區別wor。派彩大部分人都係靠大抽獎,得三成有機會自行離場,仲要係自行跨區,都咪話唔 ...

連本區組別都咁難估,仲可以估埋全港添。況且,全港B1又證明唔到乜,自行唔成功,一個總結回你唔應該咁咁咁,太搏了,統一選校小心D,就OK等下次~~~
‹ 上一主題|下一主題