用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣由band 2 頭谷上band 1尾?
go

怎樣由band 2 頭谷上band 1尾?  

剛派了2次呈分,差3名先到band 1, 有冇家長經驗分享,點樣可以谷上去?邊緣人真好煩。其實成绩又唔係話差,今次呈二比上次呈一進步,中,英有80多分,數,常都有90以上。怎可以令中英文可進步多幾分?頭痛中

kalych 發表於 19-12-20 19:32
剛派了2次呈分,差3名先到band 1, 有冇家長經驗分享,點樣可以谷上去?邊緣人真好煩。其實成绩又唔係話差, ...

視藝得唔得? 某D人視藝差可以跌10名8名,好差可以跌1x名
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

禁你要講下平曰佢各科失分位係边先可以对症下葯喎……

操數可貼近 100分,唔難,幫補下都係好事

回覆 gracelam 的帖子

視藝差到爆。只是剛合格

考完呈二才問這個問題⋯⋯

呈三畀你考返上band1,然後攪珠,攪珠無再分頭中尾,畀你小朋友考入Band1名校,就要問讀得上嗎?

讀得上,就唔怕谷。否則恐怕更辛苦。

名次唔係差好多。中英文唯有聽多睇多講多。

回覆樓主:

Deleted

kalych 發表於 19-12-20 21:29

視藝差到爆。只是剛合格

可以考慮去畫室惡補視藝。早兩年親戚小孩呈一時視藝得C,暑假被媽咪捉去畫室畫畫,竟然畫出興趣,小六兩次呈分視藝大有進步,試過攞A。

視藝差到爆。只是剛合格

我仔都好差,考試前同一個主題畫左4次,最後升左一個grade
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 pantalaimon 的帖子

而家才去畫室唔知會否太遲?

kalych 發表於 19-12-20 22:35
回覆 pantalaimon 的帖子

而家才去畫室唔知會否太遲?
我仔都是同樣問題 ,成績其實唔太差 ,各科keep到水平 。今年暑假我都特登比他操畫 , 臨呈畫前,我特登加堂,學練呈分既畫題……畫室老師都話他唔錯基本技巧已掌握到,而在家練習我見他都用心的。但無奈,考試成績又係C。

我唔知係仔做得馬虎,還是老師既主觀要求不同。我死心 了。沒天份沒興趣……
所以我寧願把操畫的時間和金錢,用來操各科成績好過。面試表現得好,成績見得人就算啦!
Lilypie Baby Ticker

不如從音樂着手,B→A可以相差20幾位

kalych 發表於 19-12-20 19:32
剛派了2次呈分,差3名先到band 1, 有冇家長經驗分享,點樣可以谷上去?邊緣人真好煩。其實成绩又唔係話差, ...

有冇辦法搵到上年呈三考試範圍。

中文課文詞語,成語開始背熟,家長有心既可以DIY不供詞填充(一詞語,成語最少重複3句)。

英作考試通常題目環繞學期教嘅vocab list,好似我地P5考一教緊香港景點, 我要阿女上網搵定啲靚嘅英文句子介紹香港。 雖然最後冇出香港,出左第個國家,但嘅有啲通用。

中作, 攞返平時學校中文作文重作一次 最好有補習老師跟進 ,點樣開篇, 用多啲修辭手法,點作得高分。

因為我地學校校本工作紙多,考試前會要女重做一次,但唔準問。

另外做past paper 小測卷(靠自己收集)

數就做補充樂思高思維訓練個本。中英閱讀補充做深一年。
時間有限,做補充都要搵高質素補充,唔好貪平做書展特價但內容冇難度個D。

上面喺我同阿女溫書方法。

有時間最好培養閱讀,2個女睇英文書多, grammar部分真係唔需要特別溫習,自自然然就識。
大女唔睇中文書,還好中學有指定必讀書,老師叫到都肯乖乖去睇。
細女中英都睇,中文暫未見幫助,但相信將來會好。英文見效,估計因為學校唔深,夠應付。

回覆 kalych 的帖子

我仔呈一和呈二中英數總分系一樣274,但呈二音樂多十分,美術多五分,前左五名,冇睇少呢二科,音樂卷好多人一百

但你要呈三拉云,要進步十多名先有用,話難吾難話易亦吾易,人人發力

chrischeung 發表於 19-12-26 14:42

我仔呈一和呈二中英數總分系一樣274,但呈二音樂多十分,美術多五分,前左五名,冇睇少呢 ...

唔係講笑,音樂聆聽阿妹今次炒左,好在未呈分, 即刻搵咗鋼琴老師傾傾, 佢話幫阿妹溫

原來音樂都可以好難,樂理筆試有學開樂器點都有個底。

數學是最易追的

視藝差到爆。只是剛合格

要响呈3追科"視藝"。提提你,有些小學會响上學期主要教授及考核""畫""為主,下學期就以""勞作""為主。先要了解貴校的習慣再針對性去學習。

回覆 kirstyau 的帖子

真係好好的方法我大女呈一剛呈二完,成績都好好,不過佢由細到大讀書都係前列,所以完全唔駛擔心,呈分我都冇咩理佢,真係唔知可以有咁多方法可以幫手。知道呢啲心得後,我會用黎幫下阿細。謝謝!

PTL_L 發表於 19-12-26 16:25
回覆 kirstyau 的帖子

真係好好的方法我大女呈一剛呈二完,成績都好好,不過佢由細到大讀書都係 ...

大家分享下,上面方法算係呈分谷一谷,大女都係呈分先DIY不供詞填充,但細女中文成績偏低,P4開始都整比佢。可能好多家長覺得怪獸, 但各師各法,自己岩用盡左力就好了。

完全明白,大女呈分又係唔洗我操心,細女有小聰明,但比較懶不受控,所以點都要夾佢溫書先掂。

所以都補反句,“不喜勿插”。
同閱讀,閱讀,閱讀,先係不二之法。(重要講三次)