用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生放學後會學乜嘢
樓主: Kathyka
go

小學生放學後會學乜嘢   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 19-12-21 22:49
以前背泳有一招,就係一入水就UN下UN下,我睇奧運,見D友差不多係UN哂50米咁滯,根本就冇點游過水,呢招好似後來 ...
水底蝶腰

MrBeast 發表於 19-12-23 07:54
長輩後生時定e加?anyway,運動後肌肉收緊要拉肋是常識不過好多人無做。
成功經驗是最好動力,有時的確1:1 ...
佢一對一之後暑假都有參加康文處呀,但明顯識游都hea游囉。我兩個細路的性格南轅北轍,所以我好明白天生性格的影響有幾大。如果話性格同外在因素如教練的影響,我會話性格6成環境4成,甚致性格7成環境3成。
有一樣野啱係呢類小朋友缺乏自信心,唔敢嘗試,但可以逼下,所以比佢多D成功感建立自信心好重要。兒家主要花的時間都係唔好等佢落後於人,等佢知道自己都做到,但用的心機可不少。

qpalzm 發表於 19-12-23 09:57
佢一對一之後暑假都有參加康文處呀,但明顯識游都hea游囉。我兩個細路的性格南轅北轍,所以我好明白天生性 ...

㸃為之hea游?

adriantai 發表於 19-12-23 19:37
㸃為之hea游?

康文處D班D人程度參差,有人游得快,有人慢。佢明明可以游快D都唔會跟住前面快個D游。明明有能力游一個直池,又游游下停係池中間同其他人玩水。

qpalzm 發表於 19-12-23 22:34
康文處D班D人程度參差,有人游得快,有人慢。佢明明可以游快D都唔會跟住前面快個D游。明明有能力游一個直 ...
咁睇你要求, 肯游其實都會有進步, 要操..小朋友又無鬥心最好1:1, 1:2

IloveJJ 發表於 19-12-23 09:09
大肌弱係點?
好難解釋但若見過大肌弱的人跑步軟lai lai 個種姿勢,就會知道和大肌正常的人的分別

qpalzm 發表於 19-12-23 22:34
康文處D班D人程度參差,有人游得快,有人慢。佢明明可以游快D都唔會跟住前面快個D游。明明有能力游一個直 ...
之前都有網友提過類似問題

qpalzm 發表於 19-12-23 09:57
佢一對一之後暑假都有參加康文處呀,但明顯識游都hea游囉。我兩個細路的性格南轅北轍,所以我好明白天生性 ...

我明呀,我小朋友都是自信低,要花多心機和耐性

adriantai 發表於 19-12-24 15:56
咁睇你要求, 肯游其實都會有進步, 要操..小朋友又無鬥心最好1:1, 1:2
原則上同意,不過亦不能永遠在溫室中,有時候少少壓力和亦境是好事

MrBeast 發表於 19-12-25 09:03
原則上同意,不過亦不能永遠在溫室中,有時候少少壓力和亦境是好事
自信心同動力低的小朋友,遇到做得唔夠好的事,會選擇逃避唔做,而唔會有鬥心去努力做好佢。
我的策略都係培訓佢去到一定水平(有D位要逼,例如佢間唔鐘都話唔去游水架),佢有能力的時候就開始有自信心,就多D成功感去做。

有時都好矛盾,我知唔可以成世幫佢。但放任等佢跌落底,等佢自己醒覺,佢又可能永遠唔會醒,又或者醒來時發現已落後太多。

我要求唔高,唔係要佢好標青,但唔好太差囉。

MrBeast 發表於 19-12-25 09:03

如果小朋友無信心既情況係大班學更加無壓力.

從何斷定小朋友無自信呢?
臨場表現嘅發揮唔好,不少元素可以影響到,最易影響嘅係過高嘅預期,在過早階段去定下超越佢地自身能力嘅目標,係未開始領略個中趣味前,直接打沉學習趣。

ABC-DAD 發表於 19-12-25 15:49
從何斷定小朋友無自信呢?
臨場表現嘅發揮唔好,不少元素可以影響到,最易影響嘅係過高嘅預期,在過早階段 ...
我個個之前真實例子係:1)同齡小朋友跑步差不多次次包尾
2)越野障礙鬥快佢等人趴走晒先慢慢起步
3)同齡打藍球對打5分鐘,個波一次都掂唔到
4)游康文處10堂後連頭都未真係落到水

我好肯定如果長期包尾做最渣個個,就真係打沉佢興趣喇。

qpalzm 發表於 19-12-26 00:10
3)同齡打 ...
集中畀時間玩好一樣佢適合嘅運動或者文娛嘅嘢啦,佢幾歲呢?一星期玩三樣大體力消耗嘅野係咪適合?你中哂我提嗰點,重中埋要魚同馬騮比賽爬樹、重要同其他人比賽,好多賽事都有唔同組別畀不同能力嘅去『享受比賽』架。最渣嗰個?小朋友最唔想感受到就係父母咁諗佢地,唔啱聽?咪當我同空氣講,一定有其他聽得入耳嘅網友。

ABC-DAD 發表於 19-12-26 02:27
集中畀時間玩好一樣佢適合嘅運動或者文娛嘅嘢啦,佢幾歲呢?一星期玩三樣大體力消耗嘅野係咪適合?你中哂我 ...
自信既野,大班或1:1, 覺得自己做到就有自信,大班好多對眼望住壓力大d,但人人做唔到只有你做得自然漂漂然,hence, 有智慧地選擇組別就水到渠成

qpalzm 發表於 19-12-25 10:15
自信心同動力低的小朋友,遇到做得唔夠好的事,會選擇逃避唔做,而唔會有鬥心去努力做好佢。
我的策略都係 ...
高人教路,設計一些能力做到甚至超越能力少少的challenge ,做到後加以肯定和讚賞,有時就算一些微不足道的也可以是good teaching moments,如落街買面包

3)同齡打 ...

4) 游泳:我覺得大部分問題都是太早比小朋友學(me incd),plus 呢樣運動初學在lcsd 的確不太適合。我們join 時其實已識游,志在有教練在旁迫小朋友操塘,只求練氣不求速度

3)同齡打 ...

佢係文靜細心果類?

ABC-DAD 發表於 19-12-26 02:27
集中畀時間玩好一樣佢適合嘅運動或者文娛嘅嘢啦,佢幾歲呢?一星期玩三樣大體力消耗嘅野係咪適合?你中哂我 ...

如果果方面係相對弱, 可以keep住學, 但無需太早去比賽.

MrBeast 發表於 19-12-26 07:50
自信既野,大班或1:1, 覺得自己做到就有自信,大班好多對眼望住壓力大d,但人人做唔到只有你做得自然漂漂 ...

通常hea既小朋友都吾care人地點睇, 而且係大班咁多人, 阿sir吾理得咁多
‹ 上一主題|下一主題