用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生放學後會學乜嘢
樓主: Kathyka
go

小學生放學後會學乜嘢   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-12-21 22:20
無錯,大家好似儲7十一公仔咁,要儲全套。  
我就講明只要識蛙式,但要可以不斷來回游先叫識,亦 ...
我之前去獨木舟,有d人(大人男士)真的做唔到在海中反艇,教練叫這類學生做淡水魚

陳太2013 發表於 19-12-21 20:27
阿囡雖然小一,但逢星期一放学后做小記者、逢星期二留校節奏樂、逢五游水、逢六數學解難班+小童軍、間中會 ...

一年級需要每日溫習一個鐘?

ar_mak 發表於 19-12-21 22:38
係架郵輪入面,突然入水,D水一路係咁湧入黎,最初你係行住逃生,但D水係咁升上黎,然後就變成游水,游到去最後50 ...
你太年輕了,我是海神號性格巨星年代,所以會去學潛水instead

LeeCC 發表於 19-12-21 22:54
一年級需要每日溫習一個鐘?

溫中、英、數、常、奧數練習+看中、英、常雜誌+講故事

ar_mak 發表於 19-12-21 23:11
我要挑戰你.

溫中、英、數、常、奧數練習+看中、英、常雜誌+講故事+跑步+唱歌+畫一幅畫.

我甘敗下風啦~     

ar_mak 發表於 19-12-21 23:18
你一個鐘頭可以溫到9樣野,只要我死左,你就會係天下第一!

其實每日溫d,先冇咁大壓力;如果太倦,我會俾佢2030瞓,又不是非溫不可的     

MrBeast 發表於 19-12-20 13:04
從來唔明點解要識四式,若target 只是強身健體唔會浸死,我覺得自由+娃就夠 ...
我大個個九型人格第九型,動力好低,加埋天生肌張力低,次次跑步都跑第尾。

之後一對一教佢游水,學識兩式後有操水,體能好左好多。兒家雖然唔係跑得好快,但起碼唔係包尾先。

佢學緊蝶式,我仲要求教練要佢游多D蝶式添。原因佢個人夠柔軟,膊頭遺傳又窄,游多D蝶式等佢多D上身肌肉好睇D。

qpalzm 發表於 19-12-22 01:22
我大個個九型人格第九型,動力好低,加埋天生肌張力低,次次跑步都跑第尾。

之後一對一教佢游水,學識兩式 ...

人各有志,知道自己想要什麼就得,不要人學乜就學乜。我小朋友呢,因為氣管差,所以志在練下氣,游到500m 就收貨。
你講到軟,當年入選協康眼動協調小組,op 話大肌弱要補兩堂物理治療,1:1超貴好肉赤,不過之後持之以恆練左幾過月,簡直是脫胎換骨。之後我就好似開左第三隻眼咁對呢d野好敏感,有時候見朋友的小孩好似食左軟骨san咁,我都會借機提下父母留意下大肌

初小,幼稚園乜都玩下,高小只繼續自己有興趣和有成績的,中學父母冇得話事,自己決定玩定唔玩

fany 發表於 19-12-22 07:32
初小,幼稚園乜都玩下,高小只繼續自己有興趣和有成績的,中學父母冇得話事,自己決定玩定唔玩
...
in hindsight, kg 我只會食玩讀訓,小學仲係初圓dum扁期,仲可以迫下練功(主要是健立一些價值觀),上到中學青春期就自由發展

MrBeast 發表於 19-12-22 07:17
人各有志,知道自己想要什麼就得,不要人學乜就學乜。我小朋友呢,因為氣管差,所以志在練下氣,游到500m  ...
我打錯左應該係"唔夠柔軟",跑步成日細步細步(以前係超細步),動作生硬。教練話要拉筋,我都諗緊點令佢無咁硬。
有人話學晒四式就學第樣運動,但我就諗住長期游水。雖然一對一係貴(可能遲下轉二對一既),但游水對動力低小朋友係好好訓練。

qpalzm 發表於 19-12-22 08:28
我打錯左應該係"唔夠柔軟",跑步成日細步細步(以前係超細步),動作生硬。教練話要拉筋,我都諗緊點令佢無 ...

總覺得除非overtrain 左,好少聽到小朋友天生肌肉/肋緊,若只是這問題,閒時拉多d就得(要識,教練上堂前幾分中好求其),我會建議看看物理治療師,因為也會教你如何strengthen 某些muscle group
之前也問過2:1,不過覺得雙拼價唔扺,最後去左康民處。不過如果serious d, 網友建議去泳會,e加好先進,學生帶耳機游,教練在池邊via 耳機改正姿勢

MrBeast 發表於 19-12-22 09:49
總覺得除非overtrain 左,好少聽到小朋友天生肌肉/肋緊,若只是這問題,閒時拉多d就得(要識,教練上堂前幾 ...
都幾肯定天生硬,因某長輩都係咁。我諗過體操,但一星期已有游水同兩樣其他運動,無多餘時間。之前有去睇物理治療,不過唔係睇呢樣,所以可以再睇下嘅。
第九型性格係欠缺主動,以前細個時上康文處1對10幾基本上0成效,因為佢會選擇柄埋邊乜都唔做。就算兒家操水1對幾個時唔睇住佢都會hea游。教動力低小朋友需要的資源同心機比其他小朋友多好幾倍。

fany 發表於 19-12-22 07:32
...

我都係咁樣

我仔初小,星期一choir、星期三單簧管、星期四琴、星期五小結他、星期六游水跆拳足球主日學、星期日童軍

初小未諗住學科補習

qpalzm 發表於 19-12-22 11:24
都幾肯定天生硬,因某長輩都係咁。我諗過體操,但一星期已有游水同兩樣其他運動,無多餘時間。之前有去睇物 ...

長輩後生時定e加?anyway,運動後肌肉收緊要拉肋是常識不過好多人無做。
成功經驗是最好動力,有時的確1:1/小組會好些,至於lcsd,好睇時運,我都見過滅絕師太完全浪費時間,亦遇過不錯有心教的教練,若只是想試下,是不錯的選擇

‹ 上一主題|下一主題