用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生放學後會學乜嘢
go

小學生放學後會學乜嘢   [複製鏈接]

想了解下在小學階段你哋小朋友有什麼會外補?有什麼課外活動,例如:游泳、畫畫、樂器.....。會參加比賽?
這些對升中有什麼幫助?

小學如要返全日,又要忙著做功課和溫習,感覺時間不夠用。謝謝
   4    0    0    0

.....

回覆樓主:

游泳都係一個幾基本嘅運動, 最好小學學識4式。

assado 發表於 19-12-20 12:56
游泳都係一個幾基本嘅運動, 最好小學學識4式。
從來唔明點解要識四式,若target 只是強身健體唔會浸死,我覺得自由+娃就夠

Kathyka 發表於 19-12-20 10:01
想了解下在小學階段你哋小朋友有什麼會外補?有什麼課外活動,例如:游泳、畫畫、樂器.....。會參加比賽?
...
暑假悠悠長,是eca 的好時機

回覆樓主:

學曉咗自由式和蛙式, 背泳好容易, 而蝶式只係差一步就會學懂。

回覆 MandyShek 的帖子

你小朋友都好叻哦!我小朋友無補數,但自己跟到貼,都是7X至8x,未上過9字。

回覆 limei0101 的帖子

可能補數老師係考試前半個月會比區內附近小學的考卷佢做, 做熟左模式另外,老師個度有個儲積分計劃, A GRADE或以上加10分, 9字再加10分, 夠分可換不同小禮物
主要識捉小朋友心理,令到小朋友自己SET目標係9字

你也試提議一個獎勵計劃, 可能會有意不到的效果

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 Kathyka 的帖子

K2 開始已經學游水,去到小一、二,學識兩式就停,但每年暑假會跟老師游下
樂器都係KG開始學,傾向响屋企上堂,慳返d時間
英文都係KG已學,離屋企半個鐘範圍上

其他,就係自選活動,可以係小學校內ECA ,又或者外面STEM 活動,但盡可能係星期六上,唔好搞平日!留空星期日,作為家庭日,而我兩個仔都捉棋,棋賽多數係星期日搞

記住,重點係發掘興趣,見識多d野
到揾到有興趣嘅,先加強訓練,希望有機會攞下獎,但無獎都唔緊要,當去見識下
所以係先有興趣,後有比賽
而唔係着眼點响 "邊樣野對升中有幫助"

恐龍家

她都不是懶的,自律的,學校的數網站功課她幾乎日日做,有啲題目一點她就明,但一考試就會打折扣。可能她能力就是咁多,數科比文科付出的時間,努力比文科多,但成績卻不如文科。

老師講過,如果臨場唔得,可能壓力或抗壓力又或專注力.....情緒..等等問題(假設知識夠)培養一項運動會有幫助, 多看書也可培養專注力

小曳人 發表於 19-12-20 16:33
回覆 Kathyka 的帖子

K2 開始已經學游水,去到小一、二,學識兩式就停,但每年暑假會跟老師游下

謝謝你!可能聽得太多身邊朋友、同事講讀小學要怎樣裝備迎接升中,所以連自己都沖昏了頭腦

Kathyka 發表於 19-12-21 12:53
謝謝你!可能聽得太多身邊朋友、同事講讀小學要怎樣裝備迎接升中,所以連自己都沖昏了頭腦
...

其實讀好書已經好夠. 體藝平常心玩下, 真係有潛質先操.

Kathyka 發表於 19-12-20 10:01
...

阿囡雖然小一,但逢星期一放学后做小記者、逢星期二留校節奏樂、逢五游水、逢六數學解難班+小童軍、間中會去画室玩小手工或画画

功課方面通常1hr可清晒,每日溫書 1hr
默,測分數暫時3科 100分;英文85

ar_mak 發表於 19-12-21 22:38
係架郵輪入面,突然入水,D水一路係咁湧入黎,最初你係行住逃生,但D水係咁升上黎,然後就變成游水,游到去最後50 ...

呢個情況要背蛙先岩

MrBeast    發表於 19-12-21 22:53

‹ 上一主題|下一主題