用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 宜家啲音樂老師質素真係好參差!! 離哂譜! ...
go

[音樂] 宜家啲音樂老師質素真係好參差!! 離哂譜!

呀仔跟左小提琴老師差唔多一年, 本身覺得佢幾好都有交帶, 又容易約, 就我時間. 慢慢我就冇一齊上堂, 點知愈教愈hea, 慢慢仔仔愈來愈冇興趣, 一話要上堂就發哂脾氣唔願去!!
之後轉左個好好既呀sir先知原來之前個miss連姿勢都教錯! 搞左幾個月先糾正番!!

即係我過去一年學費又俾左, 但學埋哂D錯野, 晒時間, 晒心機! 好彩宜家仔仔都有番心機想學, 多得呢個呀sir!

你地有冇預過D好差既小提琴/樂器老師?

nervous_mama 發表於 19-12-18 16:19
呀仔跟左小提琴老師差唔多一年, 本身覺得佢幾好都有交帶, 又容易約, 就我時間. 慢慢我就冇一齊上堂, 點知愈 ...
以我經驗,9成課外活動單對單老師,無家長係度,都係hea,除非佢有D成就,對學生有要求,唔想做壞自己名聲,至於姿勢,我都嶺過嘢,所以要搵D正統,唔出名嘅,都要知佢師成邊個,嶺嘢呢個仲可以學半年拎獎

一師難求,藝術方面更加如此。啓蒙還好,老師有耐心,可以令小朋友喜愛音樂已經係成功。
之後的路要睇小朋友資質,家庭配合,師資等等。
不過,從自己小朋友學習經歷,好明白“一師難求”

唔負責任的老師,消耗的唔止金錢,還有時間,還有小朋友的對音樂的喜愛。

以前都係只信朋友介紹

回覆 Sindy 的帖子

係呀, 所以真係好感恩有宜家個呀sir, 睇得出佢係有心機教, 有時whatsapp d練習片俾佢都會俾意見, 可以即刻改, 唔洗等到學琴果日...

nervous_mama 發表於 19-12-18 16:19
呀仔跟左小提琴老師差唔多一年, 本身覺得佢幾好都有交帶, 又容易約, 就我時間. 慢慢我就冇一齊上堂, 點知愈 ...

好耐之前學鋼琴,講明係為興趣,可唔考級亦都冇咩時間練。老師無強迫練。

有次新年老師請假,轉左個代課老師。老師上堂用一半時間要彈番以前啲歌俾佢聽,之後就不停鬧唔連貫、冇感情、點解唔比心機練…………

所以以後原本個老師請假,就會安排放假,唔會揾代課老師