用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如插班國際學校,申請表會交埋資優報告嗎 ...
go

如插班國際學校,申請表會交埋資優報告嗎

如題,本地小學嗰邊就話一般唔會夾資優報告,因為驚行為問題難教,會減低取錄機會。

咁國際學校呢? 我見有d學校申請表會問小朋友有冇見過EP並提交相關報告。

因為身邊完全冇親友讀國際,希望大家比意見

sunnymama2 發表於 19-12-18 09:26
如題,本地小學嗰邊就話一般唔會夾資優報告,因為驚行為問題難教,會減低取錄機會。

咁國際學校呢? 我見有 ...

每間也不一樣。建議你開心見誠同學校傾,一來你會知道學校可以點幫你,二來避免入了不合適的學校。

peter1 發表於 19-12-18 09:35
每間也不一樣。建議你開心見誠同學校傾,一來你會知道學校可以點幫你,二來避免入了不合適的學校。
...

點樣開心見誠講?

不過諗諗吓,是否唔夾報告會好d ,費時問咁多問題,我英文又唔係好

資優而且沒有行為問題,無論IS,LS 間間掙著收
有行為問題 最好了解多些學校方面態度。其實國際學校也不希望小朋友太多行為問題,只不過相對來講,多嘴,好動,好提問,這些傳統rigid 學校接受唔到的問題,國際學校冇問題。不過,一樣有rule, 強調互相尊重,尊重自己。

回覆樓主:

通常學校都只會問有冇sen report,你可以照交,但以我理解,未必有什麼優勢,因為很多學校也有rigid 收生程序,例如外國人優先之類。低年級一般只考英文,OK就收,唔ok 都係唔收

b3410 發表於 19-12-18 09:55
資優而且沒有行為問題,無論IS,LS 間間掙著收
有行為問題 最好了解多些學校方面態度。其實國際學校 ...

阿仔上堂絕對冇行為問題,只係靈魂出竅而已。。。成績表評語仲吹到阿仔識飞咁。
知唔知道而家apply是否太迉,我見好多都過左deadline, 有d直程而過左first round assessment

我唔知原來國際學校咁早apply 申請2020年度插班,真係後知後覺

sunnymama2 發表於 19-12-18 10:13
阿仔上堂絕對冇行為問題,只係靈魂出竅而已。。。成績表評語仲吹到阿你識飞咁。
知唔知道而家apply是否太 ...
如果咁,一定要交。有些學校常年都會收生,最大一批就係依家見,之後還會陸陸續續見。我仔都係學期末先醒到要試下,結果好快見,收

b3410 發表於 19-12-18 10:18
如果咁,一定要交。有些學校常年都會收生,最大一批就係依家見,之後還會陸陸續續見。我仔都係學期末先醒到 ...
前輩,可以講吓有咩好的國際學校揀?因時間有限,冇時間做資料搜集,唯有大包圍報住先

貝珠 發表於 19-12-18 10:03

通常學校都只會問有冇sen report,你可以照交,但以我理解,未必 ...
知唔知道有咩國際學校係唔駛見家長,因為我係阿仔interview killer

b3410 發表於 19-12-18 10:18
如果咁,一定要交。有些學校常年都會收生,最大一批就係依家見,之後還會陸陸續續見。我仔都係學期末先醒到 ...
你小朋友成績是否好好?所以咁快收?
我小朋友成績只係中中至中下,係唔係好微?

sunnymama2 發表於 19-12-18 11:19

都話主要考英文, 收窄範圍,你prefer 那區,什麼budget , 什麼學制,any other requirements?

貝珠 發表於 19-12-18 11:33
都話主要考英文, 收窄範圍,你prefer 那區,什麼budget , 什麼學制,any other requirements?
...
邊一區都冇問題,最重要係好學校,可以教佢地critical thinking+creative thinking, 最好係繁體中文

sunnymama2 發表於 19-12-18 11:19

不能一概而論,要看高年級定低年級,高年級易D,愈低班愈難,通常Yr 4後好D, 中學又會易過小學。所以永遠有D人話易有人話難。
不過如果想轉愈早愈好,無謂浪費時間班上雲遊,IS課程和deliver方法一般比較有趣。

sunnymama2 發表於 19-12-18 12:06
邊一區都冇問題,最重要係好學校,可以教佢地critical thinking+creative thinking, 最好係繁體中文 ...

耀中有繁體中文

sunnymama2 發表於 19-12-18 10:33
前輩,可以講吓有咩好的國際學校揀?因時間有限,冇時間做資料搜集,唯有大包圍報住先 ...

一路都有跟開你嘅post,你仔讀嗰間我都曾經想個仔入,但佢真係冇你仔資質咁好啦~我會建議英基俾你,佢嘅資優支援做得唔錯,又唔使特別俾錢,不少資優生喺呢間學校都能夠盡展所長,呢度有唔少網友都分享過。但呢間學校唔會即時轉到,我會建議你照報左先,慢慢排隊等下。其他國際學校你最好去親身參觀下,自己感覺一下適唔適合個仔讀,國際學校隨時都歡迎人參觀的。我去過幾間九龍區嘅學校,知道澳洲國際嘅數學係有分set教嘅,能力好嘅可以學深半年,我覺得呢類學校會比較適合你仔啊。

964000 發表於 19-12-18 12:13
不能一概而論,要看高年級定低年級,高年級易D,愈低班愈難,通常Yr 4後好D, 中學又會易過小學。所以永遠 ...

阿仔apply 國際的yr4, 希望機會大d啦

貝珠 發表於 19-12-18 13:45
耀中有繁體中文

都會諗,最近就係耀中   

sunnymama2 發表於 19-12-18 14:04
阿仔apply 國際的yr4, 希望機會大d啦

Pm 你

mandy_ng207 發表於 19-12-18 13:53
一路都有跟開你嘅post,你仔讀嗰間我都曾經想個仔入,但佢真係冇你仔資質咁好啦~我會建議英基俾你,佢嘅 ...

過獎啦,我仔只係普通過普通的材料,資優只係個數字,佢校內成績好一般吓咋。

我都記得你,知道你小朋友都係讀國際學校。我而家大包圍報左先,如果有個別學校有得interview, 可以請教你嗎?

sunnymama2 發表於 19-12-18 14:08
過獎啦,我仔只係普通過普通的材料,資優只係個數字,佢校內成績好一般吓咋。

我都記得你,知道你小朋友 ...

我個仔只係year 1, 我都未必幫到你手 當然你可以隨時PM我。希望你仔可盡快轉到合適學校!