用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)  

我今天跑夠500 views 條數去

3 germ layer differentiation

是我認為MBBS 教得唔夠的地方

所以搵到5-10 SETS NOTES 提及3 GERM LAYER  的

https://www.slideshare.net/nahryomer/embryology-practice-questions-with-answers

胚胎學上, 是我認為YEAR 1 醫科最難之一

溫晒港大醫科的NOTES+VIDEO

之後,腸下其他大學5-10 SETS NOTES

再超下其他VIDEO

因為大概WEEK 5 ,6左右學

要到WEEK 11,12 才能完全消化到

我懷疑自己PRINT左, 12000 頁左右NOTES 去應付第一個SEM MBBS

當中8000頁左右有用, 4000頁, PRINT 多左

我無實數, 見岩就PRINT

所以讀醫科, 部PRINTER 決定,你人生走幾遠

黑白打印就OK, 最緊要平, 同快

再唔係出去影印
EMBRYO Q AND A

是由伊拉克大學醫科教授寫俾學生的

香港醫科, 睇伊拉克醫學院的題目

全球都係咁讀醫科

所以岩用

唔駛搭飛機, 去伊拉克

互聯網正在拉近人類距離

也提高了學術能力

不過太多資訊, 要作適當篩選

工程系, 我見我幾個朋友, 仔女
入港大工程

好多要RETAKE

名校+ DSE  BEST 5 =30分

但走堂, 令人吃驚

考FINAL 麻炒左

Y1, 已經咁, 無得玩

成日在家, 無返學.....

你可以讀大學考天才波
但必須嚴控成績

即係你攪店ASSIGNMENTS, 同其他大學的QUIZ, 做得識

不同的歐美澳加的大學的TUTORIAL,NOTES, EXAMPLES, 全線

同我食晒佢

食晒俾你自由時間玩, 出街

每人讀書的時間不一樣

你叻的, 麻讀少一點

我淨係要個分

但人生, 不是求合格, 或TOP 25%

人生是求盡力

你的極限, 或接迎極限在那個位,

麻那個分

你每晚讀到1,2點AM的話

你最後拿什麼成績, 就算第尾

我都要接受

唔係的話, 我可以講D咩

記住盡力, 盡力, 乜都得

我願意接受任何成績

如果子女仲細, 我建議設立一套監控制度

即係好似美國一年要中國買幾多農產品咁

也就是, 父母要求,子女, 做幾多練習咁

建立一套完整的省時的制度TRAIN仔女

頂到大學, 碩士, 博士, 什至人生, 之後的日子

也是咁

回覆 hehehaha2017 的帖子

想請問,工程如果exchange,應该選美國定英國會好点

hehehaha2017 發表於 19-12-20 10:12
你可以讀大學考天才波
但必須嚴控成績

cckalex 發表於 19-12-19 16:17
回覆 hugub 的帖子

係呀,我仔英文作文弱,所以花大量時間做,佢Dse.l英文evel 4有讀m2,数,學係可以。你 ...
今年year 1 ... 未選但佢想 civil  ... 作文講緊 2000字梗係難啦 ...

回覆 hugub 的帖子

今季,取消左考试,用作文代替所以作文作到暈,晚晚都好夜!!

這是MBBS 的LECTURE NOTES

上網找的

1蚊都不用, 狂GOOGLE 的

部份重覆左, 但不多重覆, 我估最少230 個不同PDF

15000 頁左右

應付1個 MBBS SEM 之用

唔係全部PRINT 晒, 但有些,是突左

有些PDF 是包埋SEM 2的野

公司野做晒, 我自己就會GOOGLE

因為GOOGLE NOTES , 唔駛錢

成個SEM 1, 都係 俾錢買過書.....

工程數出得深

Multi-variable Calculus
Linear Algebra(YEAR 2 )

Electronic Circuits

仲有YEAR 2 STAT

即係教COVARIANCE 那些

仲有FOURIER TRANSFORMATION 那些

教得 非常深

https://issuu.com/aria_ini/docs/schaum-advanced-mathematics-for-eng_991f7ab12c12b4

類似咁既書, 最好用來谷YEAR 2  工程系學生

因為工程系學生, YEAR 2 的MATHS , 會嚇死

八十年代讀大學工程

通常我地會用 SCHAUM 打底

2100 VIEWS, 明天要2600 VIEWS(跑數, 一天500 VIEWS , 為寫而寫)
工程MATHS 非常深 , 多數在YEAR 2 出現

有時在YEAR  3 SEM 1 , 不同大學, 不同安排

我自己經歷

MATHS ,STAT > 寫程式

你MATHS,STAT  真係肥1/3

我見過同一個TRI TAKER

如果工程系子女遇到困惑

我自己首選, 用住SCHAUM SERIES

搵岩返相應的書

大學圖書館+中央圖書館找找先

或網上EBOOK, 找找

港大醫科WEEK 5 時,

教FORMATION OF NOTOCHORD

之後, 港大醫科LECTURE ,VIDEO 教得不清析

你可以話佢理解力不夠

但我認為不太清析

所以找了三份 NOTES

之後再找予2SET 練習

之後再找多5 SETS

WEEK 5 的野, week 5 時明了5成

week 11 時明了 8成

week 13  後, 放假, 12月2-12月18日時

12月8-10日左右再溫一次

12月14-15日左右做m19,m20 past papers

全部notochord , 3 gem layers 岩晒
所以

1. 小孩讀醫科, 要大量時間理解

2. 開頭明2-3成, 之後每個week 慢慢明的野, 就會增加

3. 要多找sources, 不同來源

4. 找完sources, 找exercises, examples

確保自己真係識

高中時無讀bio, 完全無影響讀醫科

只是上堂, 有少少難理解

落堂時, 準備返多少少就夠

這是工程系的時間表, 大概是year 3

9點要返到大學

8點am 出門口

你訓覺, 要訓6-7小時

所以1點要訓, 7點半起床

放完學, 拿拿林, 多數回家

走堂嚴重

3成以上

不少科是5成

必要出席的, 會出席

tutorial 都走堂的人不少
工程系,已畢業

面試簡單

1,2天有offer

14k, 16k, 18k

肯等一個月, 18k

不要太心急第一份工

無讀工程碩士

做野, 之後再算

夾到份工先

唔知大家加人工幾多

樓下保安同我講加2% , 原本物業公司想加4%

最後加2%

但 做電腦工程, 人工加得唔錯

社會動蕩無阻加薪
電腦工程 為主, 寫apps , 軟件工程

上半年公司賺左4千幾萬港元(已上市)

pbl 時, 有10個同學
dse 群埋dse 玩

non jupas 群埋non jupas 玩

但non jupas 大學畢業轉來讀 那班,

通常無乜朋友, 因為年紀同其他學生, 差4-10年

溝通唔到

你讀完學士, 再讀醫科year 1
不用讀y3  增潤年

所以, 如果英國biochem 畢業

3年讀完大學, 轉來港大醫科year 1 , 2, 可以跳year 4

你gpa 預3.6 左右樓上, 便開始很有機會

https://ocw.mit.edu/resources/res-6-007-signals-and-systems-spring-2011/assignments/

我不想變成吹水大會, 所以盡量貼到野, 我貼

我貼, 必須make sure 無版權問題

第1,2 張相, 就是y2,3 學的maths  , 工程系

非常深, convolution  我認為最深之一

肥25%-33%  人

而香港大學, 教出來的問題

絕不比 美國mit 出得淺

ib 學生在醫學院明落後 不同
dse 學生 的落後

ib 學生在醫科, 讀書方法出問題

dse 學生, 是無心讀, 對自己太有自信

ib,dse 都是接近狀元分數

但我發現, ib 學生, 幾乎無一個識讀醫科

上堂,問的問題

非常有問題

遠離教的野, 同埋未溫好書就問

而dse 的學生, 不發言... 針密封個口

考試出成績

你便會發現

上年有位ib  狀元, 45分

港大醫科, 大概考60-120 名左右

話讀醫科, 有種無力感
我叫佢改變讀書方法

否則, 永遠無法考得好

你maths 好
係讀工程

仲有咩科讀?

香港地, 條路太窄, 無research

無計

成績好,理科

首先沖醫科

之後, 不喜歡醫科,,牙醫,

工程, 我都覺得全部ok

工程不望搵錢, 搵2餐半, 3餐都ok 既

但工程都不易讀

不少學生, 以為熱誠夠, 就會讀得好

我經驗話俾你聽, 天太真

你遇到不識, 你會有種無力感

質疑自己,

到慢慢, 熱誠便會失去

不純為熱誠

也不純為搵食

為什麼去讀?

讀完再諗啦, 考得好成績, 出來打份工

你可能會知, 其實人最快樂

其實是五天工作後, 得閒個2天的自由時間...

原來最開心, 是自由, 選擇自己喜歡的事

自己喜歡的事, 未必份工

但去旅行, 去消費, 全部都係錢

俾你文職工, 低人工, 有乜用?

mbbs 昨天,前天  non jupas interview

mess up 廣東話

kaka

non jupas 港大醫科

暫時專注 考試

公開考試, 夠分就會收 港大醫科

佢想入醫科, 港大醫科

拭目以待

其實non jupas 唔算難入

jupas 入醫科才難

我估應該入到 醫科

寫左3天, 2100 views 左右
即係700一天

我target 500 一天

夠,

明天9點am, 2200+500 = 2700 目標

工程同醫科 讀完基本是一致的

所以,今年有位讀完機械工程, 無讀bio 的大學生

讀醫科

我估佢會讀得好醫科

你經歷, 機械工程洗禮後,

人變得成熟, 穩重

不過可惜磨多4年工程

22歲, 再讀醫科5年(不用讀港大y3 )

這位年青人, 把握自己的機會, 我見佢幾勤力

工程系的maths, 幾深

唔係高中的小玩意

高中那些玩的

大學黎真

見到朋友個仔

在港大讀工程, 玩自閉,

成日走堂

我估已退學港大

無得攪...

通常sem 1 ,2 工程好成績

可以帶到落去