用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)   [複製鏈接]

選大學, 選科
好似著鞋咁

有時真係著過才知

是否適合自己

所以英國我HOLD 住OFFER

在港大醫科, 上了2,3星期堂,.

確認有能力應付, 才GIVE UP 英國留港

大不了,最多麻用一年

青春, 是本錢

有錯的本錢

今天都要返工, 無得放半

搵食繼續

IB 有時好難高分到

英文無左2份, PREDICTED 5分

TOK/EE 可能1分,已經無左4分

其他 科, 隨時俾6, 俾5, 就好易, 一分一分咁理落黎

最後36-38/45 伸請入紙大學

以前中大醫科難讀點
而家我估港大醫科比中大難讀好多

因為我做左M19,M20 PAST PAPERS

輕鬆,. 但去到 今年YEAR 1  MBBS 題目

題目程度完全不一樣

殺氣好重

SEM 1 大考, 好難

SEM 2 大考,我估會易一點

SEM 1 大考, 用來嚇老鼠

迫學生, 面對現實

自己未夠勤力

'

我自己經歷港大醫科學生的經驗

同學仲掛住去旅行

港大醫科同學不夠用功

之後埋怨出得難, 教授唔岩

如果我計過

如果想 港大醫科成功高分

最好每晚讀到12點30-1AM ,左右

CUT晒活動

五晚, 同屋企人出街食飯

六, 日, 早午晚, 六個時段, 拿當中4時間 用來讀書, 2個用來休息或出街

大概咁, 應該應付到

當然最緊要,是NOTES , EXAMPLES , EXERCISES 齊

http://webpages.iust.ac.ir/jazbi/books/10Edition-ErwinKreyszig-AdvancedEngineeringMathematics.pdf

大學的工程書大概就係咁

通常EBOOK, 好多免費

只影印,題目出來,不一定條條做, 睇下EXAMPLES

我自己一路條條望

望, 易的, 口UP, 點做

難的, 才落手落腳做

咁樣TRAIN 工程師

不過 書, 我認為不用急

可以用大量大量NOTES 先

NOTES 睇得舒服好多

易明 , 有重點, 書太沉重...

精神壓力極大

https://www.facebook.com/MedicSecrets/posts/3010694115670649/

入面18個留言 左右

如果可以睇晒

我做的野, 相反

1.  做晒所有內容

2. 不組STUDY GROUP

3. 不做PAST PAPERS(臨考前, 做了2份PAST papers)

4. 不看師兄師姐的notes

你見18個留言, 根本上, 幾乎廢up

唔係唔想組study group
因為有相同理念的人, 在year 1 難找

要升上year 2, 開始 自己爆到  好成績

找返好成績的同學, 同埋岩咀型的同學一齊form study group

year 1 自己讀, 讀到走火入魔

我建議讀到 走火入魔

教授已經講左, 唔太跟past papers 出卷, 仲去 諗住行返中學個套

博跟返past papers, 是自殺,  且是三料自殺

Jonathan Ngai
有啲人鐘意讀埋啲好深嘅嘢
其實唔洗理。

記住,畢業只係要求你係一個安全嘅實習醫生。

<<<sorry,我目標是頂尖專科醫生

目標, 不一定 做到, 但向著這目標進法, 希望考入港大醫科頭二十名

Cheuk Carlos
頭3個星期教嘅lecture應該同將來做醫生無甚關係。

<<dna + biomolecular 同醫生無關?

你膽固純, 血管, 會真的無膽?

同埋無關,  考試會出 , 係唔係唔駛讀?

今次考試有出不少

Viola Cheung seniors' notes + past paper

<<師兄的notes ,寫得什差, 得個知字, 深入內容缺欠

正常人讀完, 基本上, 無法合格

本身要好醒, 加睇notes , 我估 才能bare 合格

Nelson Chang 書,係永遠無辦法温得晒!讀重點!

<< 其實, 樣樣都係重點

仲要, 可以出得冷門

貼題, 不如樣樣溫晒, 玩少點

Woody Chan
唔好用以前中學既玩法唸住識晒所有野,記得所有野

最緊要跟大隊,大部分人識既野都要識,所以唔好一個收埋讀,會走火入魔

<< 千萬不要跟大隊

大隊攬抄......

走火入魔才能成為精英

回覆 hehehaha2017 的帖子

谢谢意见,报了, in了,不过不是排首選可能机会微,anyway现在等待稍息。

出成績後, 夠分

可以主動乞港大

港大好彈性

不排首選, 都有一定的機會

社會運動, 令不少人不留港

所以位, 應該易入左

有時港大, 是開學, 問ib, alevel,, 大學生 non jupas 伸請人

讀不讀

主動聯絡港大
考完ib 到放榜前

思考定, 各成績 的部署

涉高枕頭

問下自己 最需要什麼, 在不同成績作不同的部署

大學入面
我認為最難讀的

醫科> maths,phy >工程  > 計量財務, 精算

maths,phy唔抵玩

搵唔到食

因為理論太抽象

只有極度精英, 才夾到maths,phy好工

我講緊香港的現實畢業生

不是外國

香港讀pure sciecne  要三思, 超大伏

https://forum.hkgolden.com/thread/5955399/page/1

https://forum.hkgolden.com/thread/6119569/page/1
2015年
做左3,4年前, 十幾k

其實人生已經玩完左,  唔會有得發圍

隨緣, 要平常心

有些科,最好不要讀

大學econ, pure science(phy,chem,bio)

精算,計量財務, 我個人都不建議

商科 , 好工

是好難爭

俾你爭到, 亦未必keep 到

一個大浪 來, 你失業, 你應該搵唔返個數

你需要一個專業技能

在社會生存

專業技能不代表專業人士

少人識, 要找你

舉例開鎖都係

商科, 有樣野好大獲

是本身性質, 毫無專業可言

你讀商科, 會好被動

經濟好, 麻有餅乾碎

經濟不好,  你人生會好被動

識得一個alevel 4a星
唔想講邊個,

year 1 mbbs , fall behind 得好緊要

我估好大獲

聞到超大陣味

我唔知你點同父母交代

你成日話跟到

我麻睇下你成績

唔係我成日要串你

係你成日制做機會俾我串你

4a星, 在醫科一般貨色
我3,2 下手勢收佢檔

https://www.facebook.com/CityUSecretsPage/posts/402051263262636/
ee當然拉curve

前3年, 才泄漏點拉curve個表出來

ee2301, 亡魂非常多

超難

https://www.facebook.com/CityUSecretsPage/posts/1277339722400448/
委過於人

自己唔識, 唔怪自己, 仲怪人

教授, 我認為真係出得比平時難

咁又點呀?

大學份卷一定要淺?

你一定要識做,才是好的卷

做大學

要高分, 是不要貼題.....

讀晒去

重點重擊

但不是重點, 也讀晒
ee2301, 平均分1.6-2 分

死傷慘重

但 讀書 就係咁

你估咁易呀

http://tuttle.merc.iastate.edu/ee201/topics/analysis_techniques/dividers.pdf
http://tuttle.merc.iastate.edu/ee201/topics/equivalent_circuits/thevenin.pdf

http://tuttle.merc.iastate.edu/ee201/topics.htm

大學是非常包容的地方

教授通常肯公開notes

circuit 來講

我認為寫得好

ee2301 全系第一名

打贏埋大陸狀元

每年城大工程系, 都有不少大陸狀元來讀工程系

不可思議

大學 狂泵maths 
之後 人轉數開始快

dse無法令小孩轉數快

原因是中文, 通識, 英文

三科, 佔去學生一半時間以上

上到大學

全部science 咁濟

靜靜地思考

教的野超深

迫學生,睇深的書

思考力大幅上升

升到父母都唔相信

大前提, 是專心讀書
大學捱過四年工程

頭三年的頭2年半

學術非常

寫程式, 寫得深

仲有maths教得好深, 加埋stat 又係深

狂搵完notes ,明左

10,20,30,40,50條examples 咁睇

睇完, 落手落腳做

之後個人變得超癲

讀完大學, 同無讀大學, 分別超大

這是大學的精華

思考的訓練成為一個精英

好多人, 睇我唔順眼
又想駁我嘴

最後, 找不到可以駁我的地方

其實人係無完美的

我只能 盡力做好自己本身, 不會意圖控制別人在想什麼

現實生活都多野煩, 仲要網上駁火就死啦

人生做到51%的人認同你已經夠

我處理的方法, 是任鬧, 不回應

等當時人出丑, 人地自然收檔

所以走去回應人, 麻棧一發不可收拾

以前讀醫科, 真係拿本厚厚的書, 間書間書

再思考到得為止

我認為, 已經唔work 

現代人講快準狠

我嘗試創做一套 的讀書方式

在醫科, 工程上用

方案, 就是, 用幾十份, 幾百份, 

1,2,3,4,5,6,7 千頁的notes 去泵小孩個腦

令小孩在 讀大學過程的增加敏感度 同埋思考力

幾十個教授的知識, 及思考方式, 打入大學生入面

你吸收到 每個教授5%已經夠

習慣 教授思考模式, 透過教授的notes 入面的examples 同句子
大部份醫科生, 極度被動

收教授指示睇什麼, 同問師兄師姐借notes , 做past papers

晒氣, 俾你咁樣拿到好成績?

事實會證明,你方法, 不用爭議

放馬過來,mbbs ,我不怕

最怕無機會同精英 鬥

所以考入mbbs 為首選任務

http://www.damtp.cam.ac.uk/user/tong/statphys/omg1.pdf
以上是maths,phy,statistics 混合一身

我認為, 難讀

但讀完, 人工又不高

效率不好

不少人, 在高中高分science

那些是谷出來

不是真的聰明

去到大學, 會好大獲

抵目以侍

mbbs 
week 1 深

week 2,3 超深

week 4 淺返少少 connective tissues

week 4 後,又教notochord 超深

所以, 你要控制節湊

即係第week 4, 是俾你追week1-3 

頭三week 你感受到自己要點時間追

week  4 俾你喘氣

week 1-3 你要知道用岩方法讀

內心, 知道要多點時間讀就OK 

有這種感覺就OK 

因為放心, 之後, 有大概5天, 全空, 俾你讀書

同WEEK 4-5 NOTOCHORD

最深。。。

BACTERIA, DEFENSE SYSTEM 多野記, 不是深

深,是理解個部份

要好多時間

回覆樓主:

其實Archi/ Surveying 涉及建築工程,數學底子要求不高,在香港可揾到食嗎?

建議系當然OK, 放心去讀
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/400929/%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E8%81%AF%E6%8B%9B-%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E6%94%B6%E7%94%9F%E6%94%B9dse%E6%9C%80%E4%BD%B35%E6%88%966%E7%A7%91%E6%88%90%E7%B8%BE%E8%A8%88-%E5%85%A8%E9%83%A8%E8%AA%B2%E7%A8%8B%E7%B4%8D%E5%8A%A0%E5%88%86%E5%88%B6

建議系改左收生, 以前BEST 5 變左BEST 6 ,, M1/2 仲變左做一個選修

即係4C+3X+ M1/2

總共8科

谷到最好六科

攪店

每人都有不同客觀
喜歡讀建築, 麻去

找到自己的興趣及專長

以前, 有個女仔, 喜歡環保建築的概念

成日諗綠色環保

12,13 歲已經 打算報建築
HEDI 細個在英基時, 已經靜靜地畫環保概的畫

有自己理想是好事

知道自己想做什麼, 是一種福氣

建築唔容易讀

有個皇仁仔, 2019年, 港大YEAR 1 建築

入到建築系後

自閉讀書

幾乎不理會以前中學讀書

全職 讀港大建築

https://hk.news.yahoo.com/%E6%9D%8E%E5%AF%B6%E6%A4%BF%E8%AA%95%E6%BB%BF%E5%88%86%E7%8B%80%E5%85%83-%E8%B5%B4%E8%8B%B1%E5%8D%87%E8%AE%80%E5%80%AB%E5%A4%A7%E5%BB%BA%E7%AF%89-222017669.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAMjX27BttVAYffQc-GQ2_5jexNgKGy7oIxuTFFOvHOn3xYBGd1oyqqJCo98HnnUiMTtTnEwNj8vxm5z9klYez_b3OxmLzifLVj7Hbc_nzxPiEhffbmZ6Ud4S-93etSOVngAhFJJTeEKt0YyNkRNMs9ftGgrg4OdqZKNHi_qKSmMw

我識HEDI, 就是咁樣, 個人

人想有主動權
主動權, 是你不用靠人

靠自己去爭取

商科,最凶險的

就是 人生非常被動

受經濟環境去 主導自己人生

我自己非常反對大學讀商科

但父母太受電子傳媒 影響,

以為商科搵到錢

又拿排名, 點點點, 去以為報商科

商科, 是西方國家發展到極限

發展出來搵錢

你見到 CAMBRIDGE ,OXFORD 是無BUSINESS 這科讀

BUSINESS 是大學用來爭取學費

在大學3-4年之前, 賺取學生學費 , 在學士學費

去資助 RESEARCH MASTER.,PHD  學費

父母以為仔女讀完商科

可以在商界, 指手劃腳

我對不多科抗拒, 唯獨商科

你想在商科畢業, 越想搵錢, 越搵唔到錢

‹ 上一主題|下一主題