用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)  

hehehaha2017 發表於 19-12-26 05:38
https://www.amazon.com/s?rh=n%3A7701405011&brr=1&rd=1
睇工程D野,我早就對香港既教材心淡20年唔更新唔改
D野早就過時

仲衰過台灣個D

hehehaha2017 發表於 19-12-27 04:07
https://youtu.be/3580bjx0Qj0?t=501
白內障晶片轉移
"做15分鐘, 十幾萬收費"

咁係因為香港搞保護主義姐
呢類手術向有國民健保制既福利國家,分分鐘低於10000港幣就做到

hehehaha2017 發表於 19-12-27 04:20
有個師弟
讀書好勁
要喜歡諗人,之後做醫生先會開心你下下錢錢錢,好易出事

hehehaha2017 發表於 19-12-27 10:24
捱埋這關出來工作就OK 
一關一關注
"大量的數學, 寫程式

工程系, 電腦工程, 土地工程。。。。"

電腦寫程式,做到40歲高危

hehehaha2017 發表於 19-12-29 07:47
識讀醫科高分那班
對醫科, 都係無乜熱誠
有病就睇醫生啦

hehehaha2017 發表於 19-12-29 15:28
搵notes 太重要
基本上主導醫科同工程學生成敗
咁係因為香港出品既notes同教材垃圾

我冇睇晒...發現兩點不符....

Spcc 師兄入到 imperial 飛機工程, 不是外國人獨攬, 香港人也可以。

Spcc 上年 入HKU 醫 不是 40人,係 HKU + CU (有時加埋Dental) 才有 4X 人。
好多勁人揀其他科和去外國名大學

hehehaha2017 發表於 19-12-29 22:48
父母心急送子女走, 近期社會運動
我先不講政治, 費時封POST  

有朋友係公屋出身, 2014年讀HKU electronic and communications engineering 畢業, 一位90後的香港人, 無家底, 考舊制高考 2B1C 入工程系。他數學超勁, programming 就中上, 雖然他畢業成績只有2nd up, 差少少就first hon (GPA 大約3.5左右)

但因為他在bachelor 同埋master 果陣已經遊走過engineering, science 同埋business faculty 去做undergrad 的research intern。而且, 他在final year 已經有能力做year 1 courses 的tutor, 主要係教engineering math。在HKU 的學術界裡邊, 好多教授都識佢, 佢又好做得野, 他的research/technical/math/phy concepts 都好好, 他個人好想移民, 而家他搵左一間包學費, 包住宿的比利時大學度讀PHD, 只不過他PHD 唔再讀electronic engineering, 而係去左讀math/data science/analytics 的PHD, 因為他本身鍾意計數多過純IT 搞system。

讀Engineering 讀得好, first hon 畢業, 即使你想轉行, Master 轉去其他科, 一D 都唔難, engineering 的training 唔錯, 但真心係難讀。

利申: 3大engineering 畢業, 讀得幾辛苦下先至囉到2nd up. (upper tier), 付出係多過讀BBA/QFN 呢D 科, 如果係為左aim at 求職搵快錢, engineering 唔係好科, 但如果個人目標係想讀PHD/mphil, 出國的話, engineering 相對易出國。

hltp 發表於 20-1-10 23:07
睇工程D野,我早就對香港既教材心淡20年唔更新唔改
D野早就過時

香港工程果D syllabus (唔計comp sci), 好多都仲係讀緊80年代的野, 太outdated 啦!

個syllabus 點解改唔到, 你應該要去香港工程師學會度反映, 佢地班人去accredit 每一個engineering course 果陣, 只係consider 傳統每一個discipline 的工程師所需要識的知識, 但佢地的knowledge management system/mindset 仲係食古不化, 唔求變。每間大學都希望自己的工程學科係有HKIE 認可的, 如果香港D 大學改syllabus, 佢地會擔心HKIE 未必會accredit 佢地呢D degree course, 變相佢地就考唔到牌..........
呢個係制度的問題。