用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)   [複製鏈接]

我之前講, 工程的小孩, 便是開左竅
DSE MATHS 5分, 無M1/2, 無PHY

去到大學, 超癲

GPA 3.9以上,爆分

是開左竅

大學YEAR 1 SEM 2 才開竅

所以父母角色

盡量幫小孩, MATHS能力開竅

一旦開竅

你俾NOTES 佢, 佢學的超快

個小孩咁遲開竅

因為無M1/2, 無PHY

少接觸深的題

無法迫自己思考深的野,
]
遲左開竅, 去到大學SEM 1, MATHS,PHY, , 寫程式,等等

都屬深

最後,開了竅, 在大學成績也好

講咁多, 點開竅?
我未來, 會文章,分析

開竅DIY

MATHS,PHY,CHEM ,BIO

總之你LOOK 左仔女,入SCIENCE 先

MATHS,PHY,CHEM,BIO, 你唔駛扑中科科勁

扑中., 2,3 科就OK , 入到大學

父母, 你子彈其實好多

最有力的子彈就是暑假

我絕不建議讀書 , 隨便

但你可以慢慢, 涉D 題目, 俾仔女, 佢地慢慢, 開竅

細節我會講

我儲齊問題

訓前, 一次過解答

https://www.hktkpc.edu.hk/files/AC_16-17_76__.pdf\

鄧鏡波書院, 不算名校

二線男校

你睇下中三, 升中四

4D 班, 被迫讀CHEM

英文,

4D班數學,CHEM 用英文, SCIENCE也以英文

4C 班數學, 數學用英文, 但只能讀2X

4A,B 班數學用中文教, 只能選2X, 根本4A,B 班就是炮灰...陪跑

學校重點陪訓, 4D

無計,資源有限, 只谷最叻個班, 其他班自己執生

但點解,只3X 迫讀CHEM

鄧鏡波 書院的絕招, 就是CHEM

CHEM 多人5星星,5星,遠言於全港 比率

CHEM 是學校, 送學生入大學的食胡科

你DSE組合,最好有CHEM

CHEM 可以大幅提升思考力

所以港大醫科要高中必須CHEM
CHEM 英文班試過30人, 5個5星星

絕非巧合

原因, 就是, 老師, 狂迫學生做EXERCISES, 同埋六要返學校補CHEM

你地唔駛慳錢去補習, 跟我CHEM SIR  LEAD 住你地入大學

CHEM SIR, 同其他慈幼會中學, 交換題目

所以形成, 一個幾千題化學的題目庫

肯做就會高分

全部打落學生個腦

我相信唯一一個方法, 狂谷小孩做化學精英

這種谷, IB, ALEVEL 學生遠遠未夠班鬥

專科醫生老逗問個仔,點解咁蠢 ?
專科醫生老逗

一個月袋百幾萬

以前港大醫科, 排頭十名, 1991年MBBS

見到個仔,轉數咁慢

有點擔心

只是你叻

你個仔不蠢

父母,離晒地

以為自己叻, 個仔一樣咁叻

什至比自己叻

父母, 睇實個仔

我認為,需要一套制度

套制度, 就是叫你, 拿! 中四上學期, 要做到什麼題目

幾耐做到, 下學期, 要點點點

有一個, 準備的標準

達不到標後, 再 用另一套應變去谷

唔係人人咁叻

你唔係咁叻, 就要少少耐性

唔係人人都咁叻

父母請多一點耐性

最緊要是子女盡力

父母心急送子女走, 近期社會運動
我先不講政治, 費時封POST  

而客觀現象, 父母好心急

成家立即攪移民

你而家攪移民, 同俾移民公司劏, 有乜分別?

香港是否,去到此步?

你見到多不多外資公司離開?

我見到有, 但極少

同埋走那些, 是近幾年, 搵唔到錢, 攪單咁既野, 決定走

我認為香港很安全

但我不會出夜街

安全, 是指, 相對比外國

我識得有人, 人工, 減一半, 帶晒成家走.....

我話你傻

父母緊張仔女, 以為咁就是好

我知, 香港將來,可能很差

但你部署, 是要一個過程

同埋要諗好多野

如果窮人想走

我是建議, 香港, 讀好書, 入到港大, 中大讀工程

爆分, 之後, 將你成績表, SEND 晒去, 歐洲 各大學

問埋獎學金

邊間俾獎學金, 包讀碩士及生活費, 就去那間

因為碩士, 通常有2種, 1種叫TAUGHT, 即係教野上堂

另一種,RESEARCH MASTER,  平學費, 平生活費

做RESEARCH, , 平時幫手教學士, 袋人工, 幫補生活費

有機會 COVER 埋生活費

你去外國, 讀到RESEARCH MASTER, 再 讀得好, 留低當地搵工

窮人, 就要找窮人的出路

你唔係有錢人, 有好多野,唔可以諗
首先, 你要港大工程爆分先

用我的語言就是食左成本工程書去

http://eclass.frcss.edu.hk/~lkc/NSS_Chemistry/Pre_test_practice_H_nomenclature_1.pdf
DSE CHEM

有老師出到咁難

粉嶺禮賢會

https://www.frcss.edu.hk/?page_id=154

2019年成績, CLICK 入去

2018, 2017年都可以看看

BAND 2A 中學

你見到, 2019年第一名, 都係2個5星星

4個5星

窮屋村中學

我相信, 窮人, 多數都係理科, MATHS+CHEM  產個5星星

其他科,PHY,BIO ,守住陣地5星 , 中英通識,

細個迫自己睇英文書, 英文5星, 得返中文, 通識, 通識學校用中文, 狂睇資料

5星, 中文5分

你住粉嶺, 醫科讀6年, 法律讀4年

人生很快就完, 法律讀少2年, 拿拿聲做律師,搵大錢

太耐, 人窮, 想盡快搵錢

醫科讀多2年, 但醫科,搵的錢, 淡定好多

有個朋友, 以前做政府專科醫生

38歲, 膽操操出來私家專科執業

我問佢點跳出來

佢話想住山頂, 所以一定要博

留守政府, 錢係搵到, 但一定唔係大錢
而家五十歲頭,. 搵的錢, 7位數字一個月

好多人, 是SCIENCE強 的成績, 我是建議讀醫科比較好

除非你中英通識, 5星-5星星, MATHS 得5分

我就叫你唔好讀醫科

DSE PREDICTED GRADE 不要盡信
就算皇仁, 6個5星星

校內老師中五, PREDICTED GRADE, MATHS得5分

去到中六,臨考前, PREDICTED 佢3個5星星

以前聖士提反書院又係咁

有個考得爆晒分,CAMBRIDGE 收埋OFFER的女仔

PREDICT 佢CHEM 5分(最後當然狂掃理科5星星)

蕭明又係咁, CHEM PREDICTED GRADE 第一名, 5分

咪玩啦

讀CHEM的老師, 我深信為人極度主觀

自信自己個套, 其他不信

所以當看學生CHEM答案時

永遠覺得垃圾

永遠比低分

蕭明最近 去男拔, 林護考MOCK

林護份CHEM MOCK 超淺

點解? 其實是蕭明, CHEM 出卷平時勁深

去到林護考MOCK , 嘩, 你地咁淺既。。。。。

如何最客觀評論子女成績?
就是, 我建議

DSE的PAST PAPER卷, 全部不要做

即係MATHS,PHY,CHEM,BIO, 各科都PAST PAPERS

2012-2019都不要做

在中六,1月溫晒書 教晒書

開始由2012年, 一份一份做

計時, 按返考試局俾的時間, 當真實去做

DSE 卷

但此種做法

平時仔女, 必須 在中三,四, 五六時

好有紀律, 做足 好多題, 好FIT 

因為你太遲做PAST PAPERS

好易 唔夠時間

1月才做, 4月考

太敏水

但如果平時好FIT, 操FIT晒, 

做左好多份MOCK, 覺得自己OK, 之後1月尾,2月頭, 開始一份份PAST PAPERS

才開始做, 用來計分

PAST PAPERS 用途, 是用來 真實地反映 子女情況

因為有晒分數你幾多分

可以極度客觀去反映真實情況

PAST PAPERS不宜亂做

平時考試, 可以做會考 的試題, 俾你任做

但DSE 不宜輕率做

會考, 仲有是 深的練習

講多遲, 太遲做PAST PAPERS,有一個風險

太多野唔識的話, 你趕唔到去救

這方法, 只俾中上能力學生, 預自己5星或以上

昨晚訓左, 會答返昨晚的問題才返工
盡量不走數

我8點AM 要訓工

你將來食什麼飯

睇你高中什麼成績最客觀

即係你文科真係好強, 麻讀LAW 那些

我唔反對

但你無理, PHY,CHEM,BIO,MATHS高分

走去讀LAW

浪費左

中文英文通識都好強, 5星-5星星, 代表你文字應用能力非常強

而同一時間, MATHS 5分, SCIENCE 得5分

我叫你唔好讀醫, 死緊

因為5分,我唔知點在醫科生存,當你的對手,是最起碼 5星

5星星, 同5星, 差唔遠能力

但5分, 同5星 , 差極遠 

2樣能力來

港大醫科的殺氣
是遠超一個人能力想像

就算你以前港大醫科畢業

而家難過以前好多

佢膽操操, 問少少 內幕港大醫科的人

點解要改制

小道消息, 話俾佢聽

以前, 番炒PASTPAPERS, 背下DEFINITION 

PASS 到, 過關

港大醫科,唔想再咁樣行落去

所以, 改, 改,改

唔跟PAST PAPERS 出了

上年第一年開始偏離PAST PAPERS

所以今年MBBS Y2  咁多人出事

教授同學生講, 唔跟PAST PAPERS, 學生,唔信

照讀PAST PAPERS, 出來份卷, 同PAST PAPERS 唔一樣

上年Y1 已經2個EXAM, 已經唔跟PAST PAPERS

港大醫科的師兄師姐俾的意見, 完全脫離現實

叫人溫師兄師姐的NOTES, 再做PAST PAPERS

之後叫人, 安全合格 做醫生

咁樣會死得好慘

同合格的份會差好遠
是否人生,是最後做屋村醫生, 幫人睇感冒, 

收下老人家醫療卷?

之後俾領匯加租, 被迫搬?

如果讀醫,落得既結局係咁

咁不如唔好讀醫科啦

師兄同佢地師姐(MBBS Y1)講上年Y1, 平均分SEM 1 是40%

我懷疑, 點解狀元, 今年少左選左港大

不關獎學金多少時

是打聽到, 好多2018年入醫科Y1的師兄

拿晒野,叫佢地唔好選港大醫科

但拿唔拿野, 睇下識唔識玩醫科

不宜輕率 放棄港大讀醫的機會

報港大, 定中大

我建議 

你睇自己, 是否BEST 6 到

即係你會否是中文 3,4分那些人

3,4分, 但MATHS, 其他科, 全部爆到分

港大醫科, 你愛自己渣住本書, 係咁讀的人

港大醫科, 你真係學好多野

為應付考試, 你被迫睇好多野
你愛上堂, 聽人教書, 中大醫科應較岩你

香港人思維, 就是, 覺得一定要跟PAST PAPERS
一定要跟考試範圍

考試範圍, 同你講咩係考

但無詳細 講咩唔係

所以考試範圍任你演

大學教授, 有時會放水

香港,外國都係

跟返ASSIGNMENT 出

似ASSIGNMENT, 又放幾年PAST PAPERS

年年差不多樣

港人習慣,操PAST PAPERS

少人 去學知識, 是深入理論

你要拿最高分,那批

不能 只做PAST PAPERS

最好明晒

點知明晒, 定唔明晒?

我認為, 做EXAMPLES , EXERCISES ,是最好的

應無其他方法

而大學不似中學

你大學, 無咁多EXAMPLES的

所以GOOGLE, 將成, 醫科生勝敗高低的關鍵

12月18日 我猶豫出唔出POST
一定極具爭議性

實被人插

因為我一定要插晒DSE,IB ,ALEVEL學生

因為我見到太多憤怒的事

令我非常失望的事

一定得罪很多人

但如果我唔出POST, 無人會出到我這個POST

ALL IN 左醫科, 最後入到

父母, 及子女的心機白費晒。。。。

拿晒野, 唔知點走出困難

得, 你同我講讀5,6,7 小時一時

我肯讀, 但讀什麼, 點讀?

這些細節野, 是我的見證

佢MBBS 做PAST PAPERS

我見到MCQ 岩到9成/9成幾

錯少少白痴野, 今次12月19日, 考試

一定高分到,所以我才認為有資格講

講完, 任務完成

歷史任務完成

大學POST, 我可以放膽少少寫

因為POST的野, 不太多涉及版權問題

中學野就費時

GOOGLE,。 卻是非常費時
因為一路篩選

暫時讀醫科, 1蚊都無洗過在網上買書

PRINTER要好勁

我PRINT野平

出面PRINT 

我一野MBBS Y1 PRINT 萬幾頁 野

你屋企點PRINT

我絕不建議 用公司機去PRINT 私人野

你俾老板發現, 借藉口炒你

我點賠份工俾你?

出面好平,搵0。2蚊,0。15一頁那些

儲齊幾百頁 去PRINT 

有些錢,唔慳得

https://www.docdroid.net/hWFbxZq/ibhlcore-2-05.pdf

HL MATHS 是我認為IB 最難的科目

一年, 你可能預英基3-5個人7分

有可能2,3個都唔定

因為hl maths太難

我都覺得難, 我成日講d野易

好少講難

hl maths難, 數學高手多

有多少人讀hl maths

以前west island 都有2班

而家多數1班

gsis 今年則多 人讀hl maths 

一間國際學校有幾國際

我認為要看lang a 英國的人數

也認為, 要看art 高分人數

頂尖英國名校,69人hl maths, 10人7分

https://www.sevenoaksschool.org/fileadmin/user_upload/IB_Results_2019_Subject_Summary.pdf

igcse成績佢地標青, 一樣出事, 上到ib 

https://www.sevenoaksschool.org/fileadmin/user_upload/Y11_Results_Subject_Breakdown.pdf

https://www.docdroid.net/hWFbxZq/ibhlcore-2-05.pdf
這是一本ib hl maths書的sample chapter 

成本就唔upload

因為版權問題

要找唔難

你打返相關字就有, 你自己想方法 
好易

見到ebook, 你找到

我不建議 在電腦ipad  寫落去

print出來, 條條做

是條條做

每條都做

ib 出版社, haese 比較好, 有埋worked solution

其他出版社是無的, haese 出的程度算比考試難

但近年hl maths 好似又再難多一點, 唔夠用, 但起碼做晒成本 haese

唔好偷雞, 條條做

ebook 上網自己想方法, worked solution 可能要俾錢買

https://www.haesemathematics.com/international-baccalaureate-ib

另外,是有機會, 鎖住,唔俾你print 

pdf

你可以試下, 玩merge pdf

書商, 加了密, 只俾你電腦睇, 不俾print

你將2個pdf file merge 埋一齊

應破解到, 可以print 

入去港大醫科前
我一路提佢小心舐野

好難

好難

所以佢戰戰競競

同埋佢以為港大醫科, 會教下chem 

嘩, 9月2日, 一打開timetable

點知9月3日教dna

全部bio 

高中無讀bio

上堂, 教授叫佢地自己攪返店, 好淺

一星期,去晒dna 

bio hl dna 野, 一堂唔夠講晒

ib 要講2-3星期的野, 醫科一日講完。仲要比ib hl bio 深好多

不過幾得意

喜歡自己學習, 麻讀得店

IB EBOOK MATHS

EBOOK 盡量自己搵左

HAESE 較全面, 要條條做

IBID 都非常全面,難

IBID 舊版那本IB MATHS書較好

IBID 應出左新版, 我印象是以前CDNIS 老師 寫 

IBID, HASES 條條做

看看能否校內, 穩6望7

校內老師俾6分你, 其實大機會出面7

校內老師通常保守一些

做完, 之後 睇下平時測驗, 咩成績, OK , 就不用急再做住, 攪其他科

父母打IB, ALEVEL,DSE 資源要齊

資源不齊, 難勝
唔係我唔想SHARE, SHARE 事少, 封POST 大獲

你自己試下搵下

搵唔到先求人

HL HAESE 我認為本SOLUTION要俾錢買

DSE 學生, 同ALEVEL,IB學生分別很大
很少可以做到朋友交心

DSE 讀書方式, 是暴走式, 自由走

喜歡讀什麼, 隨意的, 無紀律

考試前, 單日產5-10小時

平時唔溫的, 或 無時間溫

ALEVEL,IB 通常好有紀律

訓覺都係, 你國際學校, 多數11點30PM -12點左右會訓

在中學時間(沉迷打機另計)

去到大學

DSE學生, 又玩自由式

D野最後先溫

大學一般科, 我估守GPA 2。5-3 分可以

最後沖

高分, 就難

高分, 要你個個星期D野清, 有時唔明FINE,READING WEEK

STUDY LEAVE清得返

大學最好的讀書方式

就係唔識, 個個星期清, 清到7-8成都OK 

唔係要識晒,最好當然識晒

但你要感到, 唔識的野不要累積

STUDY LEAVE追埋那2成

要非常多時間讀書
要幾多?

正常情況下,1點am, 大學生我覺得要訓

你考試前幾日沖夜點ok 

但平時不要遲過1-1點30am, 我覺得

9點30分返到港大

8點起床

1點訓, 得7小時

唔算少, 也不算多

1點要訓, 你是否即訓著?

通常都ok, 因為讀到累

October. 發表於 19-12-29 18:43
現讀中5,成績唔錯, 麻煩您推介Bio ,Chem, Econ 練習,我想去書局買,謝謝!

係補習社操緊數學,所以, ...

佢唔錯, 所以你叫佢讀多點

你采你有味

佢覺得自己方法ok ,唔駛你教

你買, 佢肯唔肯做唔做先

‹ 上一主題|下一主題