用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)  

窮人靠讀醫科 賺大錢
我的做法是

中產, 讀工程

中產中的上層或上流社會, 就是讀醫科

我非常執著醫科

我認為醫科最好, 狀元選晒醫科

你便知, 一定是醫科最好, 狀元會否集體炒車?

你會否比狀元更對?

入到要入

即係你係醫科最低分那個

入左去先

之後收埋自己 一路讀書

讀到出煙

唔駛同人交流的

因為在互聯網世界

知識其實便宜

你上網問人, 點會無人答到你

但你問人前, 必須讀到癲左, 好熟

之後才問人

唔好浪費人地時間

DSE 個制度, 堆沒不少人才

你36分, 可能因為中通識拖死你

中文3-4分, 通識3-5分

令你總分大插

我夠膽講

你自閉式讀書, 再加埋我方法

可以在港大醫科, 考到中上 q3 的分數

Q3 = 最TOP 25-50%

我要出這個POST

因為我知大概點玩醫科

我唔寫, 無人識寫

歷史責任

October. 發表於 19-12-29 18:43
現讀中5,成績唔錯, 麻煩您推介Bio ,Chem, Econ 練習,我想去書局買,謝謝!

係補習社操緊數學,所以, ...
食完飯答你, 明早前

hehehaha2017 發表於 19-12-29 18:54
文科, 商科有幾慘?
你大學,根本無乜科可以選
樓主寫野好貼地,唔少好有共鳴,醫科嗰啲,雖然遠在天邊,但又滿足到好奇心,多謝樓主,希望樓主有空可以繼續分享所見所聞。

我對DSE 醫科生, 非常憤怒
因為你地知唔知, 好辛苦才入到醫科

DSE, 37,38,39,40分

來到大學, 係咁走堂

你地爸爸媽媽, 如果知道後,

內心一定流很多淚

DSE, ALEVEL,IB 學生中

以DSE學生最有質素

好易知, 你SPCC DSE 同IB 拍埋一齊

DSE 完勝IB

男拔都係

所以男拔,最頂尖個班, 仍在DSE

但人被勝利充昏頭腦

以為自己好叻

醫科, 真係好難, 好多野讀

港大醫科的新課程

連教授自己都懷疑, 學生讀唔讀店

藥劑, BIOMEDICAL SCIENCe 學生可以考得好轉mbbs

你見到, 隨時換人, 讀唔店的dse,ib,alevel學生走, 換其他得既大學生

生存, 真係要靠你地自己

每一段對話
都是每一個醫科生, 工程小孩 的故事

我自己50歲左右., 這班年青人, 永遠我心目中的小孩

我人生都過左2/3

無時間 同人計較

只希望, 人憑良心講野

讀緊大學工程時

notes 無教

不緊要, 有google

google  可以立即攪店

睇youtube

同埋睇notes

大量examples

最後gpa  這科4.3 A+

大陸幾個狀元, 都係A+ , 有些A

港人 , 也可以羸大陸狀元

大陸狀元, 都是人

不要低估自己

也不要高估自己

在大學, 一路沖

沖 一條自己的路
EE, 選了電腦工程

之後在大公司

18K, 20K 係咁上

大學讀工程, 特別是電腦, 加人工, 是快的

2,3萬, 真係卜一聲就到

這是皇仁的考試時間表

20/1-22/1 對卷

對完卷, 放假, 3/2 才返學

老實說, 我求求父母

9月-12月, 不要去旅行

小孩, 無時間讀書, 特別是聖誕節,  是追排名的時間

好多卷, 3,4,5,6,7本練習, 都是 在聖誕節做

你夾左個仔女去左 旅行

你即係玩死佢地

有咩旅行, ,23/1-2/2 去,去耐點, 去豪點
子女, 要成為精英需要父母配合

hehehaha2017 發表於 19-12-29 18:43
Y10,11  IGCSE SCIENCE 唔難
好易A星/9分

Hi hehehaha2017,

多謝你出個咁特別題目,我每天都追看有否新料上載!

我仔現在讀ESF Year 11數學精英班,學校安排上年Year 10 已經考咗IGCSE Maths, 今年讀Additional Maths 同考,個制度無取消。

其實阿仔Year 7 已經以自修生身分考咗IGCSE Maths, Year 10 考咗AP Calculus BC, 入咗香港資優學苑 (HKAGE) Year 10 升Year 11 暑假已在HKU 上咗Linear Algebra (HKAGE 課程),教果個係港大教授,話係HKU 大一、二數學及工程課程,佢初時話好難,但之後佢自己鑽研,順利過關。佢依家學校上A Maths 佢話已經問准老師,在課室一角落自修Maths, 話啲野已經學過曬,只有他校內A Maths 成績維持高水平(他說他是級一),老師都讓他課堂上自修數學。我有點覺得不太好,但又不知怎跟阿仔說。

另外,阿仔說他現在鍾情languages/linguistics (他小時志願是當數學家/科學家),準備大學選科朝這方面發展。他現在校內除讀中英文外,還有西班牙語,老師說他西班牙語成績也不錯。他現在的志願是將來當中學語文老師。我應怎跟他説,叫他不要埋沒自己的天份昵?

樓主怎看,我應不應放手讓他自己決定?
勞煩多多指教!

SORRY, 我認為最有資格 寫應付醫科的事
應付到醫科

通常兩類人

第一種, 絕頂聰明

第二種, 好勤力

佢屬於後者,唔算絕頂聰明

因為佢蠢過我

10月24日晚, 我追問讀醫科情況

佢10月25日才覆我

PREVIOUS TOPIC , 打錯字, 急, 認錯字

我35分收到MESSAGE< 我36分覆佢

我對佢有幾緊張

我視佢為第二個女兒, 佢在醫科, 我估非常頂尖

佢亦 非常尊敬我

9點37分, 立即覆我

我們非常互動

BACTERIA, 好難記

佢自己記3次就記到

其他同學記20-40次

記到唔想記

但如果你仔女, 要記

你同佢講, 這些苦, 是受

無計.... 硬食

10月26日, 我搵了MED 既野俾佢

問佢有冇用, 佢26日全日無覆我

我非常緊張, 但知佢忙, 無覆我,  

不打攪佢住

27日, 我忍唔住,3點幾, WHATS APP佢

溫成點, 佢又無覆

我當天非常失望

再借D椅, 再問佢點呀

佢終於覆我

我仲緊張自己女兒

佢答我溫緊WEEK 2,3

WEEK 2,3 是非常難的TOPIC

佢在DSE, 俾學校老點左2X
DSE, 最易的科目是

CHEM,PHY,M1/2

你理科攪店

就 OK

學校話2X, 都升到大學, 選3X, 辛苦

佢真係信

選左ICT + BIO 組合

BIO 超多野記, ICT  抽象

最後BIO ,ICT 5分

無PHY,無CHEM,無M1/2 ,

ICT, 在JS1205,當年有分加

當年是4C+1X , X 有4倍計分, JS1205

http://ole.cccmmwc.edu.hk:8181/wp-content/uploads/15-16_s6_JUPAS_Information.pdf

第6頁, 當年,

你見到JS1205, 你見到, 對文科, 商科人幾咁不公平

JS1205,  學到工程, 比較深的數

用ICT,  寫程式, 雖找不到大錢

但生活安穩

事後, 看回DSE 學左好多無謂野

JS1205, 計分方法已變, 無咁著數

但無咁多SCIENCE DSE 科的人,無咁高分, 又想讀工程

JS1205 是OK 的, 行內聲譽不錯

在醫科
DSE,IB,ALEVEL學生都有大量缺點

在醫科,第一次大考, 你見到凶多吉少

上年第一次大考, 平均分是40分左右, 合格是60%,DISTINCTION 是80A%

今次分卷, 同上年差不多難度....

DSE學生 的問題,是自信太多

DSE JUPAS 非常針對NON JUPAS

眼神極不友善

所以dse 一群 自己玩

所以走堂, 食飯, 都是似一齊

佢地每位都自己, 非常自信

覺得走左堂, 可以追得返(sorry, 是追唔返的....)

在11月時, 學校要填問卷, 幾時考大考

有dse學生, 話唔想考 大考, 或想推到最遲考

早考早送死, 眼神迷網

以前, 及開學的自信眼神無晒

變了, 另一個人, 你絕對不信是5個5星星, 之前拿

我覺得似廢青

絕望的廢青, 知就快被判死刑的廢青

但dse 有一種 性格, 是全球學生無的

就是死沖, 一旦遇到危機, dse學生, 下個sem , 開學

我估有不少學生, 日讀夜讀, 追返

去到 六月中的大考

我估好多dse學生會平安 合格返

但就不會好高分

會合格, 升到班

hehehaha2017 發表於 19-12-29 18:43
Y10,11  IGCSE SCIENCE 唔難
好易A星/9分
我仔不是讀ESF, 讀雙語的IB學校佢科science 是8887=7, 我希望佢IBDP讀兩科PHY HL & CHEM HL. 數學HL, 我覺得MYP低年班數學教得唔好, 唔夠深, 所以見好多有同學有sibling高年級都說MATH HL難唔敢讀, 所以我自己谷佢數學要高幾grade.打算下年自己報考IGCSE數學. 我買左本書自己教, 其實好鬼淺. 佢而家未系算好專心讀書, 初中比小學成熟左,比以前上課留心D, 表達條理左,整齊左,我相信佢再大多小小會再發力. 不過兩科語文就擔心D, 得5分. 怕讀上去都唔好. 又無耐性睇書.希望ENG A SL起碼6分, 夢7分最好, 中文可以考淺D 的chinese B
我覺得佢地讀書好輕鬆, 未有功課帶回家做, 間唔中好少. 賺左. 到高中希望佢識再發力.
Science 及MATH佢有餘力我希望教佢高過中學的課程. 而家學習做補習老師, 買返自己大學的教科書返來自己讀返.

ib 學生, 是dse,ib,alevel學生中最凶險的
會是最大問題的

因為傳媒吹湊ib , 覺得ib 是 只有好處,沒有壞處

如果ib , 去到外國, 讀醫科, 讀工程, 我認為都有不少優勢

sorry, 你去到香港醫科

ib 學生非常蝕底

ib 學生能力, 一般比較差

因為好多maths,只是sl 程度, 根本SL MATHS, 是得個玩字, 訓練不到小孩思考

hl chem,hl bio, 有少少難度, 但 有少少聰明, 都會過到關, 無乜難TOPIC

但就問法,開始有變化, 一般正常人, 拿40分應無難度

語文天份好,TOK/EE 高分, 就抽高到醫科個份

econ/geog +中英+tok/ee

ib 分數多數不低, 43分入門, 有極少數人42分

多數44,45分

44,45 分佔一半 ib 的醫科生

ib最大優勢, 佢地如果在國際學校y1-13, 讀

英文非常純正, 遠勢dse 學生

如果是轉校生, 我認為y1-6 國際學校,學英文非常快

上手非常快

記覆習的BACTERIAL 3-10次內, 應可以做到 (DSE 學生要20-40次)

但轉數,IB 真係好慢, 同埋讀書方法,EXAM SKILLS 都有問題

有個IB 女仔, WEEK 3, 時, 手抄NOTES, 我同佢講

你一定低分, FAIL 9成

我問佢, 你內臟, 點畫? 點集NOTES ?

你畫條腸呀? 你點畫呀!!!!!!!

你咁整NOTES 唔得, 你學下隔離個同學啦...(大學生畢業轉讀醫科)

佢有少少眼紅咁望住我, 佢由小到大, 應是小公主, 無想過俾我收辱

去到WEEK 8, 佢才 學隔離的大學生

但太遲了, 我估凶多吉少

因為WEEK 3 我提佢, 佢WEEK 8 才改

WEEK 3 時, 佢以為我無料到, 9 UP,  針對佢

個個唔鬧, 鬧佢? 隔離都個個, NOTES 都唔整, 你唔鬧佢 ?

WEEK 8 時, 佢終要放棄, 用我的方法,整NOTES

但問題是, 佢學校轉數慢,  趕唔到, 起大考前, 溫晒所有內容

考完試那刻, 佢哭了

佢IB 44分....ESF

你知唔知, 我仲傷心過你, 我一早叫你改, 改改, 你到中間才改

有些野, 遲左就係遲左

IB 學生, 在醫科, 轉數慢

有幾個方法解決

1. HL MATHS (但HL MATHS非常難, 你敢唔敢博你仔女7分,

英皇書院考前個排, 讀HL MATHS得6分,差少少7分)

2.  入大學時, 狂泵極難的NOTES

上到醫科, 斬晒所有野, ALL IN MBBS

我估轉數慢的IB 學生,

仍有機會考得好(最TOP 25%)

但一定要CUT晒朋友咁劑

ALEVEL學生的問題,認叻, 低估DSE,IB 學生
ALEVEL 學生,我認為佢地, 多數英文純正

不喜歡DSE學生

佢地亦不會 同IB學生玩

主要是思維上,我估重大出入

HI AND BYE FRIENDS  為主

PBL 同組, 無法

局住一齊

我問ALEVEL 學生, 識唔識

醫科D野好難,佢話知, 如梁振英所講, 答知

跟到? 佢答跟到....

頂, 考完, 話FAIL 硬

講真, 我一旱估到, 你當我傻

我唔出聲, 你當我傻

ALEVEL學生

活在自己世界

我一早聞到燶味

我見ALEVEL 學生,又係唔識整NOTES ...唉!

之後, 見到佢地, 見到CYCLE, 有一些名,是IB學生唔識, DSE 又唔識

佢地跳出認叻, ALEVEL BIO 有教., 叫XXXXXXXXX

但不見得你這班學生,比IB 學生高好多

高少少係有, 高好多, 就不同意

基本上, IB,DSE,ALEVEL 今次大抄

合格的人, 我估不多

合格都是僅僅合格的多

高分的醫科生 共通點

1. 低調

2. 識整NOTES

3. 英文良好

4. 非常有紀律

5. 無乜朋友(自己讀為主, 無study group )

SEM 1 我係覺得難的野,不太多, 主要 METABOLISM +SPINAL 我認為最深

其他野都係淺, 但非常多野讀

SEM 1 的內容, 大概是50% BIOchem degree咁多.....

如何發現 dse學生走堂嚴重?
我見到2組, 都係10人pbl

6個dse

有一組,6個dse 學生, 5個走堂

另一組6個dse 學生,3個走堂

而non jupas 的ib,alevel, 同大學再讀醫科, 零走堂, 且準時到

pbl 要 take attendence

lecture 走堂,唔多覺啦

但點知 同組走堂?

是因為有一次,有活動

pbl 同組的人, 要有活動, 要集合

集合時間,在lecture 後

同組10個人, 4個nonjupas, 上完lecture 麻集合

無遲到, 因為一出lecture room  麻集合

不可能遲

6個DSE 學生,只來了一個.....

仲有5個遲到

LECTURE 室外,等你呀, 你5條天才....

5條天才,  都無上LECTURE....

所以LECTURE ROOM 外等, 見不到人

你群埋班朋友.....

根本一齊飲飲食食

浪費了博名醫的機會LU

畢業也成問題

不要講畢業, 再如此下去, 升班 都成問題

我唔知, 你點同父母同自己交代

俾個咪你

我訓前 , 會將有留言全部覆

QC COLLEGE

是傳統男校

SCIENCE都多都是靠自己

唔好諗住靠老師

最近來了位新的PHY 老師

唔太識教書, 但NOTES是寫得不錯

NOTES PHY , 非常齊

EXAMPLES 多

我成日講

好NOTES 就是此SET咁

1. NOTES 簡單

2. EXAMPLES 多,

3. 難的論點都有

此份PHY NOTES 我認為寫得不錯

可惜老師不太識教

其實無乜問題

自學也是一種樂觀

有次 收到公司要賣盤消息
有同事, 腳軟到震

因為, 知, 搵唔到個數

行行企企CONSULTANT , 6萬幾一個月

出到去, 頂多2萬

在公司HEA 太耐,

亞視咁

我, 長期保持高度戒備,

公司以防賣盤

所以對我影響相當有限

我估收入頂多少1,2成

無事

平時要居安思危

外國公司炒人

你知唔知點炒?

是, 早上叫你入房

保安陪你執野即走

以防你玩野

Activehealth 發表於 19-12-29 19:47
Hi hehehaha2017,

多謝你出個咁特別題目,我每天都追看有否新料上載!
你仔好叻呀, 應該鼓勵佢向數學或科學發展. 唔好浪費天份, 或者搵人同佢傾下.

https://www.youtube.com/watch?v=uIbX4TSguTI'

好老師, 就係咁

解釋清析,根本, 好難找

一般家長, 我覺得要當無

要預多數靠自己

Archimedes' Principle

你知唔知, 這個PROFESSOR, 以前高中教書係點?

高中時, 叫鬼仔鬼妹交PHY 功課

之後, 鬼仔鬼妹, HEA 交

之後, 這個PROFESSOR,

在學生面前,  開打火機, 燒 其中一個學生份功課(已改閱)

之後MILLER 叫學生, 再做

個個之後做功課認真

你班細路仔要鬧, 要管

管教完, 就會教返好

隔一排又 HEA返

又要鬧返

總之唔好俾學生, 睇到教授的底線

教授隨時發癲

父母教育子女

子女睇通父母底線

就係父母,最後多數要跪底

如果子女仲細, 父母千萬不要跪低

要強硬, 你一跪, 子女知自己有機會贏

你後面好難教佢地

有個父親, 開始成日自言自語
"哈, 你終於返來了"

有次個仔,回家, 發覺, 老逗, 開始 記憶力差

成日UP 這句, 哈, 你終於返來了

原來父親開始記憶力衰退

兒子為父親的病, 煩惱

兒子, 見到 父親的朋友

兒子同父親朋友講, 老逗成日講此句 話(無同朋友講 父親有病)

父親朋友一諗到, 就知

是兒子, 畢業後成日出去搵食

結婚後又少返父家

父親, 成日一個人, 在家, 抑出病來

這句是父親的反射動作, 在記憶 力衰退中

唯一記得最清楚的, 就是兒子 及想起, 想與兒子成日一齊

但兒子又返工, 又忙

想約個仔食飯, 又擔心阻個仔搵食

最後不了了知

到父親最後的日子, 最大期望, 能一家人一起食飯

哈, 你終於回來了

DSE 你攪唔好MATHS