用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)   [複製鏈接]

工程我認為相當難讀
數學非常深

知 緊係要寫

個個以為水泡科

其實就超深

你想靠支筆搵食就係咁

深 才是專業

少人識

個個都識不是專業

我自己最鐘意土木 電腦工程
未夠成績入中大港大科大

無phy m12 考慮城大js1205 同博下理大

得罪得人無法
一次過踩晒ib dse alevel 入醫科的人

父母滿期待子女入醫大展拳腳

但入到去第一次大考fail

不能全怪子女

客觀是醫科非常難讀

醫科改晒制 極短時間內讀極多野

當中小孩才能感受到

主觀是 你入到醫科 覺得自己好勁

失去危機感 覺得自己不會出事。

你入醫第一天我寧願你驚不合格

寧願你自知能力一般

總之你可以試自己方法讀四到六星期

不行最好試我個方法

應該大部份人都知這位是補習老師,任何老師都是正當職業。個post幾好睇呀!滿足到八掛心態,且有很多正面學習態度都唔錯。但子女及學生都要摸索自己條路,當中要唔少人扶持,包括父母及老師,我指是扶持不是張口就喂。始終覺得到叻仔叻女入醫都要父母揾notes真系好 弊。乜而家讀大學都要補習咩?咁出來社會做事點算。

我回來再寫

我手上大把子彈寫

我會寫下點搵notes

醫科同工程.寫晒steps

即係肥師奶點幫仔女搵notes .google
不過好多高中初中練習要去商務買 慳不到

連環圖

我估會寫得精彩的 寫點樣

今晚較得閒 8Pm前會狂出post

搵notes 太重要
基本上主導醫科同工程學生成敗

幾多父母會知?知道都不懂搵.高中初中那些好多有版權 不了.

攪大學notes 點搵

中一到中四算了 太近大考.買練習沖

如果下年 9-12月 不建議去旅行

1月中考晒試.新年拜完年去長旅行或兩轉

旅行.

不要太介意聖誕無得去旅行

有仔女 佢地學業最重要

年初一二我建議只用爺爺 公公婆婆麻麻拜年就算 如果中六.  年初一不拜年

有10小時 可以做5年會考maths 卷加對ans

年初二不拜年 加埋可做10年mc 差好遠.數都可以咁計

有幾多人肯放棄新年

我只講緊中六生

我一月底前

我希望寫到60-80頁

寫晒dse ib alevel 考醫科及工程的細節.

太有趣 大家勿錯過

會員自有公論

得我有能力及有心肯寫寫晒

寫晒 我才認為自己歷史責任完成

我不寫2047 都無人寫

planetearth 發表於 19-12-29 15:15
應該大部份人都知這位是補習老師,任何老師都是正當職業。個post幾好睇呀!滿足到八掛心態,且有很多正面學 ...

我仔係所謂既傳統名校讀,而家中四佢都未補過習,唔知遲d會唔會改變諗法,佢就傾向靠自己.....如佢攪得掂我又唔會逼佢,始終呢個係佢人生,唔係人人想花人生大部分時間去操去做精英....但係樓主好多諗法同分享我覺得對我有好多啟發,相信係仔仔摸索自己既人生路時我都可以比到多d角度佢....所以我都支持樓主繼續寫落去

hehehaha2017 發表於 19-12-29 06:30
25/10 的對話, 2019年

見到25/10 , 同學去旅行
Fourier transform, Laplace transform, 而家淨系記得個名. 立即訂左本書,haha... 而家學緊做補習老師, 只有一個學生, 自己個仔. 難得個仔主動叫我train佢數學, 我就要努力學返以前D野. 我唔敢講我自己好多數都已經唔記得唔識, 怕佢唔比我教. 其實好多難題我是上網看左答案, 先叫佢自己思考, 我要佢好努力思考. 思考完一條深問題, 做錯都無問題, 訓練思考, 要深度思考. 再比佢做普通grade數學, 立即思考敏捷, 快而準 . 數學一定要多做難題,經過深度思考,訓練思考敏捷.  

ARS_fans 發表於 19-12-29 16:37

我仔係所謂既傳統名校讀,而家中四佢都未補過習,唔知遲d ...
你個仔好叻呀.
我唔讚成太細個就倚賴補習速成淨系谷分數,我仔暫時好抗拒補習. 但佢中文太差我又唔識教又要迫佢學好D所以有個上門中文老師. 其他越叻的科越唔使補, 佢自己好有自信,都好識自己上網找資料自學. 但最後一兩年谷公開考試成積我接受要操下. 到時都系要佢自己肯補.

我仔小學成積好一般, 中下, 初中大小小成熟了就自動波. 見不少同學已重新洗牌. 男仔真系急不來. 孩子要自己摸索條路, 要教但唔好喂.

planetearth 發表於 19-12-29 16:44
Fourier transform, Laplace transform, 而家淨系記得個名. 立即訂左本書,haha... 而家學緊做補習老師, 只 ...
今晚講 有排講 .我一月底前清晒所有野 .你有咩想知 整個list 俾我 今此post 寫晒去.二月絕不留言 玩失縱一排 可能8月左右 ..我會盡寫

planetearth 發表於 19-12-29 17:11
你個仔好叻呀.
我唔讚成太細個就倚賴補習速成淨系谷分數,我仔暫時好抗拒補習. 但佢中文太差我又 ...

我仔唔係好叻,只係我同佢都唔想行得太前太盡。。。大家都會好辛苦。。我成日提住佢要望住最叻果幾個。。。總之唔好比人拋離就安全。。 到要衝時就盡地一煲,盡左力咩成績都對得住自己,唔好比自己講後悔

hehehaha2017 發表於 19-12-29 17:15
今晚講 有排講 .我一月底前清晒所有野 .你有咩想知 整個list 俾我 今此post 寫晒去.二月絕不留言 玩失縱一 ...
先謝謝, 而家未想到太多問題.我自己讀電子工程, 我仔都比我影響到對科學好有興趣. 我為左教佢都自己上網學返好多野, 之後同佢討論. 我只識教理科, 唔識教語文. 但知語文好重要. 我成是催佢要睇多D書. 但佢無耐性.
我想我仔起碼讀工程, 相信佢都系尼個方向. 至於醫科就知下同聽下算, 唔會強求. 佢而家讀IB制. 因為我讀數, 所以真系覺得數學不足.
你覺得IB那方面不足? 比起我以前讀LOCAL, 我覺得IB教學方面好多都好好. 就算理科, 我都覺得佢地學好多好多, 都好深下. 我覺得好好. 真系好多concept都好清楚, 唔同我地以前靠操題. 我是覺得IB research強, 醫科有好多野要記, 佢地唔適應坐定定記facts.
我而家思考緊如何補不足.

如何讀得好IB ?

這是ESF MYP

英文 7分

8分滿分

一般來說

8分無幾個

暫時, 一星期,最少睇一本英文文學書

多數睇2本

得閒時, 睇3本

愛睇書

MATHS, SCIENCE 差, 暫時,不算太多

MATHS 75-80% , SCIENCE 75-80% ,

算差, 但不用急, 仲有好多時間

IB, 我認為最難是TOK,EE, 同埋英文

如果你小孩子, 讀ESF, 英文, 我估多數6分, 什至5分(MYP 時)

老師俾得好緊

因為老師用成年人的標準 去看一個小孩

IB 英文SL IBDP 也非常難

但按我方法讀英文(每星期最少一本英文書)

應該穩拿6分, 可以博7分

利伸: SL ENGLISH LIT  7分

hehehaha2017 發表於 19-12-29 15:23
我回來再寫

現讀中5,成績唔錯, 麻煩您推介Bio ,Chem, Econ 練習,我想去書局買,謝謝!

係補習社操緊數學,所以,數學練習唔需要自己買。

Y10,11  IGCSE SCIENCE 唔難
好易A星/9分

Y12,13,  有點難度

最難我覺得係HL MATHS ,. 其次HL CHEM

HL MATHS 超難

英皇考23 左右MATHS

去到HL MATHS 差少少才7分, 6分

Y7-11, 我認為MYP  MATHS 水準非常低

有EXTENDED MATHS 但也非常不好

我建議, 上到Y7-9 讀定IGCSE MATHS, Y10,11 讀IGCSE A MATHS

以前ESF 精英班, Y10 考IGCSE MATHS, Y11 考A MATHS, 之後改左制

轉左Y11 教IB SL MATHS

以前Y11 GSIS, 會考ALEVEL MATHS C1

一般IB 學生, 數學非常差, 差得不可思義

父母有絕對的責任

因為迷IB 會帶來榮譽

無理到佢地數學

令佢地無法, 在理科中搵食

3X, 是父母需要堅持的野
3X, 就是優秀

而家3X+M1/2  的人多

因為多科計 M1/2

M1/2 無, 不會做成致命的事

但3X 無, 入大學機會率急跌

好的科, 幾乎無緣

因為中英通識, MATHS, X 科

中英通識X 科, 正在考核語文整理

MATHS +X 理科考轉數

加埋,  通常D人死一邊

即死語文 那些, 理科那邊生存

或生語文, 死理科

死理科, 後果極嚴重

因為除了反映, 小孩思考力出現問題

亦反映, 佢有冇心讀書

我的死, 是代表4分也拿不到

4,5,5星,5星星 是 考得OK

4分, 也是入大學門欖, 有些科 有WEIGHT 分

幫考入大學

所以一定要守住3X

你話讀唔店, 暑假大把時間追....

你中五升中六暑假完左, 中六開學都攪唔店先講

1月1日前, 我鼓勵父母多與小孩傾談

傾下, 父母, 有什麼做得不好

俾小孩,10分鐘

任佢講, 覺得父母有什麼做錯

這個世界, 沒有無緣無固的仇

小孩不喜歡父母

多數有一個原因

是子女認為父母不了解 自己

同父母傾都廢事傾

除排父母 在外

什至BLOCK 父母FACEBOOK .....

每個人都有自己的空間

試試探討, 怎樣的人生, 才是好的父母

叫個仔女, 講

任佢講, 父母嘗試 跟住做, 如合理

你不是子女條虫

你以為是, 原來不是

小孩愛自由

我也鼓勵 , 盡量不要攪住小孩讀書

換取佢地努力讀書的承諾

文科, 商科有幾慘?
你大學,根本無乜科可以選

俾你選

你可以考政府工, 考警察, 考消防

你人生選擇少

你去打私人市場文職

你有冇打過工?

出面私人文職, 唔俾 返工, 覆手機架....

你去多幾次 TOILET, 老板隨時問侯你

OT 無錢

加人工唔敢問老板

入唔到醫科, 都不是太大件事, 因為好多人都入唔到

仍生存照常

但你選了一科, 動彈不得的 科讀, 之後人生,幾十年你受

而父母見證子女受苦, 欺壓

比子女更痛苦

有次個的士司機, 同我講, 佢個女

去到一間醫院做文職

佢上司, 唔教佢野

之後 叫佢個女做