用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)   [複製鏈接]

25/10 的對話, 2019年

見到25/10 , 同學去旅行

跟唔到學業, 結果去旅行散心

5/11 才要返學

25/10-4/11 , 港大醫科, 特別安排, 好多假, 俾學生, 自己讀

因為醫科, 一般無READING WEEK, , 無時間俾學生休息

港大醫科, 就安排, HEA  少少, 某些日子, 連續幾日

俾學生喘氣, 31/10,  有BRIEFINGS, 但好多人無現身啦

港大醫科算係咁

我唯一怨言, 是真係父母額外狂搵MBBS NOTES 俾小孩

無的話,你個仔女, 應該死得好慘

你夠膽, 就只讀港大醫科,俾仔女的資料

睇下你死仔女學業先, 定我死先

港大醫科學生的心理質素,學術質素差

因為佢地唔明白, 追唔到學業是正常的

港大, 才安排有些時間,HEA, 俾你溫書

你夠膽死, 拿左去旅行..... ?

你對唔對得住自己? (唔好講父母羅, 講你自己)

你覺得你似唔似一個人

11000views , 6點30分 29/12

11600 views 6點30分 30/12  目標

又要跑數, keep住跑views 數

做父母, 真係好難

仔女的教授

我只建議, 要軟, 不能硬

你同佢地鬥硬, 父母是輸硬個個

因為小孩信念堅定

小孩有自己的價值

小孩一般不會嬲父母

除非父母觸動小孩的底線及價值觀

但不少父母偏偏有意或無意觸動 小孩的價值觀

喬布斯, 98重新上任apple
第一年事, 斬開支

bill gates 同steve jobs 好大仇口, 乜都鬥一餐

bill gates 狂捐錢, steve jobs 狂 cut 對慈善機構的捐款

steve jobs 上任apple 時, 第一件事, donation 是0

steve jobs, 如果自私, 同bill gates 鬥

鬥捐 law, 你捐1蚊, 我捐1.1蚊

有得鬥, 但點解唔鬥?

因為好簡單, 你拿公司錢, 做自己野, 自己享有名聲, 地位

拿公家野,做私家野

steve jobs 俾人係咁鬧

事實上, steve jobs 是捐款最多的美國人之一

因為佢同 老婆低調捐巨款

讀書岩就去做

不用太介意人說什麼
無人叫你學steve jobs 衰的野

好的野, 大把野你學

steve jobs 對員工 把口好差

問員工, 仲留起度做乜,

你生存, 有什麼意義咁

對人嚴格就係咁

把口好那些人,  未必是最好的人

也未必是小孩最需要的人

小孩最需要, 的是提點, 提醒

自己知要做乜就最好

一旦不知, 有人提點

父母是否有能力做此角色, 我抱有懷疑

https://lihkg.com/thread/666653/page/1
retake, 再tritake

fourier series , 是相當難的maths,phy, 工程topic

一般高級少少的工程, 都要識

唔識, 一定要盡快清

不能拖

拖就如cancer

會變成 2,3,4期

早期發現, 手術, 乾淨無手尾

小孩, 醫科, 工程都係

一定要自己落手落腳

自己讀, 找出有咩唔識

父母再幫手, 找material

子女找, 未必識找

你估19歲的人識找, 定49歲的人識找?

父母咁得閒

你唔好同我講 你好忙, 好忙你睇緊我這個post ?

唔好俾藉口自己

仔女,唔show 父母
是正常

因為父母, 同仔女, 來自2個世代

2個世代, 自然沖突多

父母, 最好的回應, 可能有錢出錢, 有力出力

你叫仔女, , 有咩要父母幫手, 就出聲

父母, 與子女,見面多, 未必感覺好

可能沖突多

所以是否辭工照顧仔女, 我建議三思

香港生活成本太重

我不鼓勵 全職母親

有份工, 唔駛咁悶, 最緊要份工, 不要太大壓力

不用跑數,

咩工? 亞視?

我有個朋友, 知同個女, 唔岩牙

一年去12次旅行, 令與仔女, 見面時間少 點

麻少點沖突

, 有時, 出街食飯, 也俾仔女, 選

去定唔去 , 交俾返個ball 俾仔女

因為讀書, 要大量時間,父母費時阻到仔女讀書

咁出不出去食飯, 俾返 佢地選

佢地最知道 自己需要什麼

唔係苦心婆心, 在仔女, 耳邊 , 講這樣講那樣就是好

你個仔,而家唔識條, 某條數

你做唔到, 就收聲幫忙, 佢地已經好煩, 唔好為子女添亂添煩

所以, 良好父母,就是, 問仔女, 你需要什麼, 就出聲

俾到, 合理, 父母會俾

做父母就係咁難, 唔係你想點?

手抄二十幾次, 才入到腦, 仲讀唔讀醫科?
我建議, 照讀

你起碼知, 要手抄 二十幾次

最慘, 係唔知, 點先讀得好

夠36, 37分

入醫科plan 無變

最重要一環

是cut 活動, 搬近大學, 同埋優質notes

搬唔到,, 可以接受,因為, 有時是整個家庭的決定

不容易做

但cut 活動, 優質notes 是可以 容易控制

henry lucy  我認為華人世界要識的人

henry 在山東出世

對中國特別有感情

創立時代雜誌

與蔣介石友好, 也與中國人民友好

想中國好, 10次把蔣介石放在時代封面

透過傳媒, 影響 美國政界, 商界對中國人支持

有份宋美齡 在美國國會演唱,

也幫手, 在美國籌錢, 幫國民黨在美國政商籌錢抗日

有錢出錢, 有力出力

在教育道路上

每個人都有一定角色, 你不要同我講, 你無野可以做到

這是失職的父母 所說

there is nothing we can do about it

識讀醫科高分那班
對醫科, 都係無乜熱誠

d野隊埋來,

麻做law

無錯, 要成功在醫科

不是要熱誠

是要熱褲, 痕可以即R

讀醫科, 你用曾陰權態度 就可以

打好這份工

工= 讀好醫科

用任何手段, 方法去達到目的

我認為,NOTES , EXERCISES , 一路係咁泵

泵完, 睇下個個星期, 仲淨多少時間

決定, 淨返的時間做什麼

彈性讀書

醫生, 是要醫術高明

熱誠,. 是極抽象的野

父母, 的責任, 就是陪養仔女做一個責任的人

有了底線 原則, 是什麼

一路推高自己底線, 原則

有2個醫生, 一個醫生高明, 但成日 講粗口

另一個醫生, 成日講埋很動聽樂觀的說話

你去睇病, 唔係去聽人廢UP

你要一個醫術高的醫生,

父母送了仔女入醫科

目的是醫術高明, 為主, 其他野, 按返佢自己就OK

控制,唔到, 也不應該控制

自己走自己的路

YEAR 3 時, 讀到FOURIER SERIES/TRANSFORM

SEND IMPERIAL NOTES  起FOURIER TRANSFORM 寫法

2018年3月30日,YEAR 3 SEM 2

一路磅住小孩, 在大學工程之路

小孩, 做唔到條工程數, 2018年3月31日

主動話, 晚點再試

做人就係咁

要嘗試, 跌倒

再企返身, 再試.....

這種性格, 做邊行都不會衰啦

好的行業會跑出

差的行業平凡都不會點衰

中學時, 玩法, 要半大學式
大學個套生存方法

慢慢在高中出現

這樣, 中學, 大學適應便很快

中學, 一般來說

我建議DSE MATHS 4-7本MC, 3-4本LONG QUESTIONS

PAST PAPERS CE 1980-2010年

DSE MATHS 2012-2019 +PP +SAMPLE

最好加到30-50份MOCK

嘩咁多?

2000-2010年可以不做, 2012-2019年DSE 那些都不用做住, 中六先做

1980-1999, 用來操, 平時中3,4,5 時, 在1980-1999 PAST PAPERS, 同埋30-50份MOCK 中的10-15份用來做
PHY,CHEM,BIO, PAST PAPERS 無咁多

1986年左右開始, CE先,

MOCK PHY,CHEM,BIO 很重要, 但不用急做

中六才做PHY,CHEM,BIO MOCK 都OK

首先狂做練習

即係平時中三時
1. 1980-1999年相關TOPIC 拿用來 (*MC  PAST PAPERS, LONG QUESTIONS不做住)

2. 3-5本練習, 做完才出去測驗

3.MOCK 可以不做都OK (我自己 就有建議做)

4. MATHS 書都會做, 做MIXED EXERCISES , 即每CHAPTER 最後的綜合練習

跟住第一次測驗, 看分數,

觀察, 分數

如測驗成績OK 高分, 維持住

如果成績中間, 加多1-2 SET 練習

4-6 本 咁做

唔好怪 邊個, 我要對你人生負責

TRAIN 緊頂尖數學精英

你就係唔係咁叻, 才要咁玩

1月12日考晒試

考試晒後

所以涉及學術活動, 完全停

直到2月中

大休一個月

我選定, 幾套 俾佢追

佢當然可以唔看, 佢有自己喜歡的去追

總之, 會1月12-2月12日這一個月,

是佢自由的時間

學校頭幾名, 都報醫科

佢排第六

我認為, 在擦邊

所以,CHEM, PHY, BIO, MATHS 各準備多1-2套書, 泵俾佢

令佢安全考入港大醫科

但這個安全, 我暫時未能說出口

學校,老師在家長日講

佢適合做醫生

我說, 暫時應未夠成績
我圈低了假期, 要求佢做的TOPIC,  第一張相

第2,3 本,是新的CHEM 書

PHY,CHEM,BIO,MATHS

都有新書

MATHS 無新書, 但準備~40份MOCK 卷, 打入佢個腦

有次極左希臘總理
在大勝過後

在高峰會準備見默克爾

默克爾以為 希臘會提出一個方案

點知原來係無既

咁不如唔好見

好快不歡而散

以為你,有準備而來

原來乜都無....

唔好浪費時間見面啦

原來考大學無準備

唔好報好科

浪費生命

巴本德里歐

希臘1967年, 開始軍政府治國

進行了7年的軍政府執政

這也是希臘人民最痛苦的日子

前總理 巴本德里歐 , 家族, 是政治世家

軍政府在一次搜捕行動, 見到年幼的巴本德里歐

拿了支槍,指住 歐本德里歐, 問佢知唔知爸爸同爺爺起邊

歐本德里歐沒有講爸爸及爺爺的身處

軍人也不敢開槍

軍人及警察國家, 是人類文明遺棄, 但7年有點耐

https://hk.news.yahoo.com/%E7%88%BA%E7%88%BA%E7%88%B8%E7%88%B8%E9%83%BD%E7%B8%BD%E7%90%86-%E5%B7%B4%E6%9C%AC%E5%BE%B7%E9%87%8C%E6%AD%90%E6%95%97%E7%B5%A6%E5%8D%B1%E6%A9%9F-055004959.html

有勇氣的孩子

需要有優質父母磅住

沒有無緣無固的精英

hehehaha2017 發表於 19-12-29 06:18
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20160306/00174_001.html
中大醫科女生跳樓亡 , 2016年, 三年班

補習老師:
這裏有很多insiders,
唔知實情唔好亂吹.揾食行遠啲,醫科課程並非一個考AL攞5條A1的人有資格COMMENT!

我暫時都會繼續寫
600 views 一天

不被任何事動搖。但一月底左右才完

我估靈感文章應夠寫到一月底

新年前 出醫科offer 機會應不太大

應付不到中文面試

父母暫時最急是找練習
By topic 的

成份都要

By topic 即知咩不識

如不熟什麼topic 針對番個topic

Maths phy chem bio econ m1/2

最大應是商務

美麗華 沙田 銅鑼灣三間商務。

最多最齊 放完假大考就大考

勿誤時間

我建議任何搵錢證明
Pm對話

即ban account 且ban IP嚴正執法

一毫子都算

絕不姑息

我想這個 post 歷史留名
一入港大醫科 個種無奈

港大醫科生只知 但無法同父母解釋

工程尚好 但都係難讀

知道原因 才可知方法