用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)   [複製鏈接]

大學notes ,多無版權問題
唔係拿來賣就ok 

教學用途

MBBS 這場杖

除了佢打, 我陪佢打

你一定要同我講, 你唔識乜

我才能幫你找

我知那些NOTES 解釋得好

同埋知那裡找

再開動最強的PRINTER

幾千幾千頁咁PRINT 

唔明,PRINT 到你明

港大 在WEEK 8 開始教DISEASES, 是記野俾主

俾學生喘氣, 學返前面深的TOPIC 

同子女, 傾下計
解釋父母自己能力有限

希望子女盡力

總之你要咩, 考晒試俾你

而家要盡力

而盡力的定義

父母同子女, 渣住個時間, 一齊 訂定方案讀書

https://www.thestudygurus.com/files/products/ESK/%5BTSG%5D%20Study%20Timetable%20Template.pdf

總之跟住第三頁後的時間表

父母同子女協商下的時間表

父母只想要一個盡力 的子女

不計較成績

不想讀書,是人性
咁難,點讀?

就是要好多時間

正常人,不想花太多的時間

是合理
你叫子女去讀書,是違反常態

不愛讀書是合理的

所以要作出等價交換

與子女, 妥協

考試盡力考

玩也盡力玩

唔好諗住 學校, 可以提升子女讀書興趣

因為讀書根本是一件無趣味的事

無老師可以做到, 如果對讀書有興趣

是學生本身有問題, 違反常理

所以要建立一套制度 去MON 實小孩盡力

hehehaha2017 發表於 19-12-28 08:45
與子女保持溝通, 是致勝關鍵

12月19日考mbbs 大考 

//為了容易進入深notes 前, 先俾佢睇ib bio 的淺版本的 active transport//
咁睇,ib課程其實唔錯。
教學方式得宜,讀書其實可以好有樂趣。但同意不是全部科都有興趣,無興趣又有必要的科一定要迫,如理科學生也要迫讀好語文。我仔中文要我迫,其他科都自動波。佢好識自己google有用的學習material.

hehehaha2017 發表於 19-12-18 08:35
https://www.facebook.com/MedicSecrets/posts/2012786025461468
入面介紹港大醫科的PBL 同MINICASE

請問: 可否比較HKU MBBS vs CU MBChB ? 例如:課程、教學形式、上堂模式等。Thanks!

未來幾天寫下CUHK,HKU  MBBS
不過真係重點攪好成績先

想有得選, 你都要成績好

我驚今年D人驚 中大, 沖晒去港大醫科

港大醫科生, 成績好個批, 叫你來港大醫科

港大醫科生, 成績差個批, 叫你去中大

中大醫科生, 成績好個批, 叫你來中大

中大醫科生, 成績差個批, 叫你去港大

笑死

我有時間會寫

但性格極重要,

我相信性格, 同英文能力, 是極重要關鍵

我怕醫科, 慢慢將M1/2 , 慢慢獨立成一科
到時, 怕麻煩, 唔讀M1/2 自己蝕底

如果中三 升中四

選科, 考慮擺M1/2

3X+M1/2 >3X >2X+M1/2

去少幾次旅行, 操卷時間都起度

中三QC,  40條MC, 2009年 JAN 上學期大考

40條MC, 要做26條

岩22條

26條, 非27錯, 錯左4條

40條, 26條岩用

岩22條

算OK , 真的DSE , 5星星

http://dse00.blogspot.com/p/core-cutoff.html

5星星DSE MATHS 要92%左右

87% 5星

所以26條為例, 盡量控制錯2條 左右

而 睇下小孩錯乜, 1條 原來是D, 但選左B , 自己計岩是D, 但最後遊云選左B

錯左, 之後錯左2條是INEQUALITY

中三 上學期大考

之後你發現,小孩唔熟INEQUALITY

之後大執, 夾小孩做1-2本 中三的INEQUALITY 練習, 修補 計數能力

咁樣慢慢執小孩能力

去到中三,四,五, 六, MATHS,PHY,CHEM 都會標青到(5分,5星,5星星)
你估做父母咁易做呀?

你估是, 由得個小孩自由發展呀?

自由發展=好易失控

工程系, 走堂
不會太致命

個人不建議狂走堂

工程系, 有得追

因為通常放假, READING WEEK

同埋, STUDY LEAVE , 都多

加埋, 工程, 計數

你掌握到, 好快上手

通常教授喜歡, 跟平時ASSIGNMENT 出,D野

你ASSIGNMENT 跟到, 有得追

醫科唔同, 好多野記入腦, 又難又深

小孩喜歡講英文 =>港大
樓上裝修, 都讀到書既=>港大

能抵抗同學引誘=>港大

喜歡自己找答案的=>港大

喜歡問人找答案的=>中大

喜歡住宿舍的=>中大

有能力極短時間, 讀極多書的=> 港大

約會極準時, 且早到的=>港大

岩岩好到, 或有時遲=>中大

港大醫科非常刺激, 極冥挑戰性, 喜歡挑戰的=>港大

中大醫科穩健, 慢慢增加難度, Y1 輕鬆, Y2 開始難

港大,一坐底, 教勁深

昨晚, 我訓前,

提醒佢,  生命, 不要浪費

已入紙港大醫科面試

面試OK

六輪面試, 英文5輪, 面試標青, 中文面試衰左

問腦的 傳訊, 要用中文 答,唔識中文的BIO TERMS

但很少事, 夠成績, 港大醫科即收

HKU 醫科+hku biomedical science

小孩人生入面, 雖然一些提點

不斷提點佢地,  係呀

後備方案是boimedical science
你有咩成績, 讀咩科

理想重要, 現實也重要

校內成績夠 入港大醫科

對學校predict 的成績 我抱有極大的懷疑, 我認為仲差少少才入到港大醫科

讀左咁多年學校, 老師錫佢, 俾個好的predicted grade

愛你變害你

盡快重回現實, 讀書讀書, 鋤書鋤書

你以為自己好叻? 在港大的洪流入面, 你只是一粒鼻屎

工程系, 有時間, 盡讀程式
將來智能世界

出來不一定找工程工

找下 程式員

好多好工, 是介紹形式

大公司內部介紹

所以你在JOBSDB, 根本找不到

絕對`不是 咩想帶小孩 去上STEM, 唔駛的

需要瘋狂瘋狂瘋狂的MATHS SKILLS

https://www.cst.cam.ac.uk/admissions/acs

唔係叫你入CAMBRIDGE COMPUTER SCINECE

只是睇入面要求, MATHS, 工程, SCIENCE學位''

你梅梅地的保險公司IT 後勤,都3萬幾

去返IT 公司做, 保險公司一有咩事炒人, 你大獲

IT 公司人工, 都ok

我後生膽操操
中學無學寫程式

去到大學,

大學俾選comp 151, 181

而家無左啦151,181

151 俾無讀程式 的人讀

181, 俾  本身讀程式, 要強烈興趣的人 或maths 超強的人

需要教授批准

我入到去, 50人讀

c textbook, 要用2本, 一本800頁

一本1200頁

第一個星期, 提你, 要你自己 睇淺那本, 400淺, 返去自修

151, 上堂用淺的那本, 教800頁中的500頁

181 , 則用 800頁的全部, 及1200頁的900頁

教授叫我地返去自己睇晒800 頁中的400頁

之後week 2 就開波,當你有基礎讀

讀大學, 要在壓力中成長

能極短時間, 學識極多野

為人生將來學習,  打下穩固的基礎

理科大學生, 學野超快

一般同女人難溝通

你女人, 細心, 要理解細節

我無時間, 同你解釋咁多

你唔跟, 就算. 只交代後果自負, 好自為知

以後每個決定, 都要解釋, 我麻煩死

不要問,只要信
我在181, 在圖書館 中渡過

教授建議用2本, 最後我 用5,6本

最後成個courses 排第三

頭2名, 應該一早學左 或天才

我 行返大學時, 一路渣住本書, 一路行返大學

爭取每一分鐘讀書

不要令自己的人生枉過

不要令自己的人生白白的過

第三年mbbs 增潤年
佢同我講, 想試cambridge

但 cambridge , 好似 今年year 3  , 無人成功

只是聽講, 無得到fact checked

唔fact check啦

有時間 fact check , 不如fat check 好過

磅一磅重, 睇下有冇重到先

暫時year 1 ,  已適應 mbbs 生活

因為高中時, hea開, 又考得好

拿到獎學金

mbbs year 1  sem 1 生活 尚可

year 2 mbbs 師兄提佢, year 1 sem 2 的野, 大概比sem 1 多3成

year 2 師兄提師妹一定要cut活動

師兄 ib 45分, 滿分狀元, 在中學考第一

但在醫科,考得一般, 佢自己不滿意

但對手太強, 你問我可以點?

師兄的成績, 無法維持港大獎學金

港大獎學金, 要求你排名維持最top 1/4

以前,寫寫寫

一本, 2本, 3本,4本,5本

教授提議用的書太廢

有個教授仲勁

佢叫同學, 上堂建議用的書

是自己寫的書

袋書的錢, 又另大學人工

爽呀

我對教授抱有懷疑

最後, 我選擇相信4-5個 第二個作者的c 的書

睇完其他作者的書, 才睇返, 教授建議的書

妖!, 教授建議的書,根本難入入手

寫到一舊舊,examples 又少

教授, 你同我食左本書啦

讀完書, 就玩

小學, 中學, 大學, 都係咁

讀mbbs, 讀工程

按自己情況

攪店晒學校野, 再決定淨返的時間,

去休息, 去玩, 去出街

人需要休息
每人的情況不一樣

但 大假, 盡量休息

如皇仁為例

考到1月十幾 號

之後對卷, 新年假, 2月頭才返學

可以思考去邊

中1-4休息, 中五, 六, 就要思考人生

中六不用考試

直接all in dse

本地學生比國際學校一般能力強好多
我見到ib, alevel 一般讀來得到喘氣

可以唔好信

我就係 見到ib 學生, 在醫科, 讀得辛苦

救得一個, 得一個

點救? 對住個mon , 點MON ?

個救法, 就是

你首先要知道, IB, 在整套系統上

學的野,唔夠深, 思考不夠深

仲有讀書的態度也不夠

你去到大學, 與精英對決

你出事,到是好難攪

所以, 我希望, 任何IB,DSE, ALEVEL  入到醫科

你都當自己能力一般, 或中下

想方法, 想突圍

唔好覺得自己比人叻
唔信的父母, 一旦仔女被踢出醫科

父母要承擔部份責任, 因為父母由小提點子女

精英競技賽中, 要保持謙卑

醫科非常凶險, VERY 凶險

但非常好玩

如果你仔女, IB 夠43(42分今年都有人入到), ALEVEL 3A星1A 以上,DSE 夠36分(BEST 6)

我都會建議入港大醫科

但唔該, CUT晒D活動

直到攪店 學術

入醫科, 我為左佢地做專科

唔係為左做屋村睇街症

有些IB學生, 第一個SEM 出事

FAIL 得好嚴重, 同PASS 差好遠

45分ib, 我都會叫佢地轉系啦

醫科唔岩你

你父母, 同你 自己害死左你

入左醫科, 掛住玩, 你有冇認真讀過書?

你有冇認為, 想方法生存過

你不用同我解釋

你同將來的自己解釋

本地學生, 有一種技能
是國際學校無的

就是可以坐低讀十小時書

ib,alevel 學生, 無此種習慣

所以處理ib,alevel 學生讀港大醫科

要set UP 一套制度

去谷醫科生

即係每星期, 要佢地跟到

不可以FALL BEHIND 嚴重

DSE學生, 一般FALL BEHIND 嚴重

但香港本地學生一舐野, 知死, 就會沖

IB,ALEVEL學生這方面 很明顯渣好多

所以DSE學生, 今次, 我估MBBS EXAM, 7成FAIL

IB 8成FAIL

ALEVEL 6成FAIL

我估成績就會咁

平均分大概40-43%   合格60%

DISTINCTION 80%

真相令父母難過

但 現實是殘酷

你仔女, 想搵幾十萬, 百萬一個月

就要受這些苦

我成日都講, 夠膽就唔好信

父母, 仔女, 都有責任

唔好推開自己應有的責任啦

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20160306/00174_001.html
中大醫科女生跳樓亡 , 2016年, 三年班

點解會咁

中大醫科, 一路上去, 一路踢人走

慢慢, 慢慢踢

開頭易, 之後一路難度增加

這是極少數的例子, 一年都無一單

因為是咁的

自小贏開, 接受唔到自己ALL IN 訓身都輸

中大醫科, 難, 定港大醫科難?

港大醫科, 開頭 超難

神級難度, 我相信,香港無一科夠港大醫科開頭 難讀

一個SEM 野=50% 其他3年學術學位學的野

其實有時, 是子女唔太識讀書

以為  打開教授俾的野, 係咁讀就OK

其實真係要搵SOURCES

A教授講唔明,

B 教授又講唔明

C,D,E, F 一路找網上NOTES

每位網上NOTES 就是新的教授

有時可能找到為第10-15個教授才聽得明

父母可以做的事

幫佢搵齊野, 慳返搵野的時間

串到MBBS Y1學生無聲出
成日話知, 知, 知

我問你呀

佢ALEVEL 上來

佢朋友 幾個都係自己知, 識

俾題目, 就做唔到...

之後, 要換書, 換NOTES

唔好再信港大醫科那SET

那SET 可以用

但用完, 但佔成個COURSES 的10% 就算

其他90%的野, 睇我幫佢準備的野

我講左, 我準備的,是其他醫科的野

但只看, 要識的內容
我見過接近 FULL UMS ALEVEL 4A星(98), 都差點要留班

補考返無事

父母不要太吹湊仔女

會害死佢地的

俾佢地知, 考MOCK, 做ASSIGNMENT

就係俾佢地知, WEAKNESS

針對返問題

去打

‹ 上一主題|下一主題