用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)   [複製鏈接]

開埋個
工程
展=ENGINE

涉及入學, 及讀緊

集中

講醫科, 太少人受惠

講埋工程, 多一點人受惠

明天港大醫科考試

YEAR 1 第一次考 大考

12月19日, 一月 兩個時間

教授很民主, 俾學生,選三個時間考

1個12月, 2個1月

最後 12月 選的學生, 38%

最多人選12月19日考

所以決定12月19日考

以前港大醫科  SEM 尾才考第一次考試

而家轉左, SEM 1 考一次, 但這次, 只是俾你知道下自己情況

不計分, 但會響起警號, 因為上年YEAR 1  第一次考試平均分 是40% 左右

大部份醫科生,  不符合學校標準

學校標準是60% 合格, 80% DISTINCTION(KNOWLEDGE - BASED EXAM)

港大講 一年收265 個醫科生, 但第一天開學,  大概275人

考試派EMAIL ,, 見到實際上,是有286 人

1001-1286

1-286  個CODE

不會回應任何具爭議性的問題

其實我都係新手, 好多野唔知

我只講我知道的
拜託, 不要FACEBOOK 分享

知道就可以, 不要周圍同人講

81    0    0    0

工程收入都OK
FIRST HON 畢業,  COMPUTER ENG 畢業

身邊的同學,. 好快搵到

第一份OFFER , 14K

等多1,2星期, 16K 第二份

再等多1,2星期, 18K

TAKE OFFER, 18K

第一份工, 唔好太大咬

18K , 做得都舒服

COMPUTER ENGINEERING,   通常 不是食第一份工的人工

是之後轉工,. 人工是10K,. 10K 咁跳

所以先入大公司, 等到第三份工OFFER 才TAKE

太少了14K, 對工程學生來說

18K, 因為大公司

社會動蕩都好, 人工無減

人工照出

上市公司來, 仲出盈喜
5天工作

份工, 學校搵的

本地讀大學, 好處是

學校會攪CAREER TALK

攪店

份工CAREER TALK 搵
外國畢業生,回流, 則搵工 途徑, 比本地大學
少好多

你望住JOBSDB, 大把人望住

外國畢業, 你一定要非常有質素才搵到好工

不過近排你見到搵工, 難左好多

港大醫科生, 走堂情況極嚴重
點走法, 點嚴重法?

港大醫科上堂

有PBL

10個人

平時要上LECTURE

之後仲有LAB, 仲有PBL

最近社會運動, 仍要做PBL, ONLINE PBL

PBL 有10個同學

6個是DSE, JUPAS

4個是NON JUPAS

大概反映緊港大醫科情況

6個 DSE , 有1個是SPCC

SPCC, 在港大醫科, 大概有40個學生 (JUPAS+NON JUPAS)

4個NON JUPAS 2個是讀完大學 第一個學位, 之後入來

NON JUPAS 1個ALEVEL , 1個IB,  
10個人,

PBL  要俾成績, 所以, 人人都會出席

但上LECTURE, 可以不出席

PBL, 6個DSE學生, 有5個平時狂走堂

你無聽錯, 是5個!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
9,10月時觀察 是DSE  學生, 港大醫科走堂極嚴重

NON JUPAS 4個都無走堂!!!!

因為黎緊第一次考試, 就知咩事

但由於PBL 一齊上堂, DSE學生好似遊魂緊

唔出聲..... 唔發表意見
我唔敢話你走堂, 成績一定差

但由PBL  所見

DSE 學生FALL BEHIND  極嚴重

不是能力問題,是 好似失了靈魂

佢地唔知自己讀緊醫科

FALL BEIND 一星期, 都好大獲

由得自己成績FREE FALLING

工程
DSE  MATHS 4分, 我估凶多吉少

因為DSE MATHS, 如果難度有5

大學YEAR 1  工程 MATHS難度應該9

YEAR  2 工程MATHS 難度應該是 15

DSE MATHS 讀得店,  我建議5分最少

最好就是5星, 有M1/2  5分或以上

因為有一半左右的學生,跟唔到

RETAKE 一科, TRITAKE  一科都有

工程的MATHS, 教得又快又深

遠超一個學生, 能想像的

https://www.facebook.com/MedicSecrets/posts/2012786025461468
入面介紹港大醫科的PBL 同MINICASE

我不太詳細講

如果讀港大醫科, 你預左要自修

今年是第一年轉 教法

以前 多堂, 而家減左LECTURE

轉網上

LECTURE 堂少左, E LEARNING
兩樣都有

不是只做E LEARNING

所以7,8月, 教授狂拍片

第一年轉E LEARNING

教授好NICE

但學習醫科過程好痛苦

PBL , 有個 職員計分

每次觀察學校PBL 上堂情況

所以一定要出席

PBL 計分方法

大概咁

10分滿分

一般情況下, 不會俾10分, 原因是

職員要寫報告, 點解要俾學生10分, 要解釋

也不會俾6分或以下

6分, 是很差,

也要寫報告

所以, 你唔太出聲, 職員 都會俾7分

但7分, 是警號... 代表你參與極低

正常人8分, 標青9分

明天考試, 我聞到港大醫科生有陣燶味

所以, 我扮先知

決定今天出POST

費時俾人話馬後炮

https://csat.io/sample-test-1.pdf
https://csat.io/sample-test-2.pdf

https://csat.io/sample-test-3.pdf

https://csat.io/sample-test-4.pdf

https://csat.io/

我盡量一個醫科POST

一個工程POST

平均, 令不會太則向醫科或工程

我岩岩POST左, CAMBRIDGE 電腦工程考試

SAMPLE 入學試卷

頂尖 大學, 電腦工程

就是要求學生,

要識做以上問題

唔駛題題識, 但盡做

非常難

就是精英本來就是少數

CAMBRIDGE 的目的, 就是一巴摑醒

點解CAMBRIDGE 學生

你做唔到, 點收你?

唔駛識做少, 按返CAMBRIDGE 要求的分數

我自己強力推介港大醫科, 同中大醫科
夠分, 有興趣要入醫科

絕不能錯過

無興趣  都可以考慮讀港大, 中大醫科

考得好, 同興趣無關

太多野讀, 正常人都不會有興趣

太多野讀

讀到對人生, 失去信心, 懷疑人生

猶豫人生

咁我都推介人讀醫科?

係呀, 你想輕鬆讀書

,不如唔好讀啦

去GAP YEAR , GAP 到2047
醫科,最好玩

是學的野

有多, 有深

你明, 左個刻, 超爽

人生從未如此快樂過

做19年人

最開心, 就是在港大醫科的日子

睇到同學好痛苦

因為失迷

痛苦個班, 都無真係讀書

飲飲食食, 走堂,

怎能怪人?

星期一到五, 你預回家, 休息,HEA 下

你當食完飯才讀書 ,8PM- 1230點

星期六,日, 同屋企人食下埋, 每天讀6小時

每晚12點30分訓, 8點起床, 8點30分出門口

9點30分AM ,到港大上堂
STUDY LEAVE 期間, 讀到2點30AM

考完試, 去旅行

去一個BIG BIG 旅行, 十天

玉眼觀察
港大工程, 3成人跟唔到

中大工程, 2成人跟唔到

理工工程, 大概33-40% 跟唔到

城大工程, 大概50% 跟唔到

無數據,只憑我的印象

跟唔到的人, 多數走堂走到癲, 同埋, DSE MATHS 4分

港大5分, MATHS 都跟唔到的人不少

讀得好,真係MATHS 5星或5星星

YEAR 1 要適應, 不容易

因為開始睇唔明NOTES 的符合, 同大學NOTES 寫法

同埋, 教授飛得好快, 教的野

港大工程只講COMPUTER ENGINEERING嗎? 會否講其他工程? e.g. Civil Engineering
可以講下升YEAR 2選修科的要求分數嗎?

回覆 hehehaha2017 的帖子

請問interview medic衣著男仔要穿西裝嗎?

回覆樓主:

想知道近一兩年醫科生的spoken English係唔係勁咗?隔離有個post 話醫學院充斥了很多native speakers. 假設收多咗non-jupus學生(50/50), 是否大部份英語能力達native speaker(連本地生也是咁勁)?
non jupas大部份是考非DSE的直資學生嗎?
你說PBL用英文, 你同意native speakers有優勢嗎?定local school的港式流暢英語已好夠用?
中大又有沒有要求學生用全英論症呢?
謝謝

BS129 發表於 19-12-18 15:20
回覆 hehehaha2017 的帖子

請問interview medic衣著男仔要穿西裝嗎?
著西裝應該ok 嘅!

港大醫科生, 英文水準差

我大概知道三組 PBL GROUP  30人 情況

三十人中, 講到外國人程度的英文大概3-4個醫科生

溝通到的英文, 港大醫科生全部都有

但英文好的人, 一組一件
太多父母聲稱仔女, 英文好

晒氣啦, 你叫你仔女讀 細菌名

個個讀唔到

https://www.youtube.com/watch?v=oxJ1w0OpqZA

https://www.youtube.com/watch?v=KtfUGGIvpB8

講, 不如POST ,  這批可以擺出來, 已經是比較好

學生中, 接近母語為英文的學生... .基本上, 係無, 以上那批

以上那批, 英文口語算一般 或差

似唐英年侄女 的英文程度, 大概20人左右

頂多40人, 你預得20個

港大土木工程, 爭崩頭
GPA 3.2 麻好彩可以LOOK 入 去

唔好彩, 可能要3.35 -3.4

入到港大, 你唔想讀書

太自由, 太HEA

港大, 你走堂走晒

我見過個大學生, 日日基乎不返學

無計, 長貧難顧

無野可以做到
唯有靠佢地自覺, 清醒下如此下去

會點

18/12/2019
港大醫科大考前一天

由早上, 1030AM , 產書產到12點30

岩岩訓左

做下PAST PAPERS

我示範下,  大概咩程度

港大醫科的試題

港大醫學院, 問基因突變

俾抽 基因 學生, 之後, 問那一個, 有問題

原本有15 個基因碼

之後FRAMESHIFT   做了三個DEL, 1個INSERTION

出返13組數字

港大醫科, 問法吊轉, 不直接

我覺得問得幾深

也有問PROLINE

港大 考醫科, 都出得幾深

今次大考, 應該好多學生出事

未必是壞事

你讀書方法錯左, 麻低分

有什麼好怨

工程, 是窮人恩物
有個BAND 3 學生

校長推薦 計劃

可以低少少分, 就入到三大工程系

開心都彈起

我喜歡潑人冷水

俾你低分一點入去,

未必是好事

因為你與比你叻的人要一起跑

你最後都係輸

俾你易入閘

出到閘先得

中大, 港大, 科大 工程非常難讀

但無計, 人窮, 那一刻, 收到OFFER 低一點

只能開心

窮人很容易開心

所以工人 開心 過 主人

工程,

要高分, 真係唔好做PART TIME

HOLIDAY 做 PART TIME

或, 睇下教授, 有冇工作射俾你

因為工程系教授, 有時有野做

叫學生做, 50-80 蚊一小時

考試前, 同教授講, 停一停

教授OK 的, 有商有量

19,20日 今天NON JUPAS MMI
大概, 20 人左右 面試一段時間

有好多 段時間, 俾學生

質素差的, 都有得面試

港大, 新年前, 會出OFFER 俾NON JUPAS

ALEVEL 我估出俾6個人

IB 我估出俾10個人

大學生,FIRST HON  則會 出FIRM OFFER

第一輪OFFER ,唔容易拿

通常, 轉數快, 那些, 同埋有AS LEVEL 的人

較高 機會拿到OFFER

這種人不太多

讀工程,  一定要學多一點寫程式

我 而家, 同一間合作的IT 公司

老板  低調華人

, 請左12個IT 員工

每位8-15萬一個月

那位老板, 一年收入袋800萬左右

而家攪緊 某些政府好驚的軟件(破解監控的軟件)

唔係攪革命, 係博

1. 某些政府企業, 以數千萬, 或億元買斷軟件

2. 流行到

你大學讀的科

盡量可以創到業

而家  實體經濟好難做

你做酒店, 零售, 服裝 好難做

開新店, 都係剪髮,  散貨場

平過深水步, 好過去淘寶

我特登12月18日才出POST

12月19日考醫科考試

迫好多醫科生, 接受現實