用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青B2自行可以點排?
go

葵青B2自行可以點排?

伍若瑜, 吳祥川, 荔天, 迦密, 李賢堯

回覆樓主:

我都想知呀

star_123 發表於 19-12-19 11:44
我都想知呀
其實呢到D人除左名校之外就係B1, B2好似無乜人覆

紫翹 發表於 19-12-19 13:44

我都覺得係

紫翹 發表於 19-12-19 13:44

其實伍係5間之中最好,band 2生爭崩頭,迦密就比起其他4間稍遜,剩下3間係差不多,校風李及吳相對較好。

我排:
伍>李=吳>荔>迦

gracelam 發表於 19-12-20 09:28
其實伍係5間之中最好,band 2生爭崩頭,迦密就比起其他4間稍遜,剩下3間係差不多,校風李及吳相對較好。
...
謝謝你的建議. 但我見伍間唔中會跌B, 之前最好去到1C, 跟住今年見SCHOOLAND寫B2B  

紫翹 發表於 19-12-20 09:30
謝謝你的建議. 但我見伍間唔中會跌B, 之前最好去到1C, 跟住今年見SCHOOLAND寫B2B   ...

咪鬼睇schooland
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-12-20 09:31
咪鬼睇schooland
學校老師又話可以參考下.  但佢手上果份BANDING同我睇又唔同.
我仔應該麻麻伍, 佢想荔天同迦密.  我想伍同吳/李

紫翹 發表於 19-12-20 09:32
學校老師又話可以參考下.  但佢手上果份BANDING同我睇又唔同.
我仔應該麻麻伍, 佢想荔天同迦密.  我想伍同 ...

小朋友band 2生?老實講荔天同迦密我一定唔會係首選。

個人覺得荃灣3間band 2中學廖/李/梁的校風都好過以上2間,自行唔好咁快揀呢2間。

考多幾間直資,多D機會選擇。

gracelam 發表於 19-12-20 09:41
小朋友band 2生?老實講荔天同迦密我一定唔會係首選。

個人覺得荃灣3間band 2中學廖/李/梁的校風都好過以 ...
o

係呀, B2, 唔敢荃灣果面博呀! 本來想試荃灣聖芳濟架, 但怕入唔到去到派位衰左就大鑊

紫翹 發表於 19-12-20 09:44
o係呀, B2呀, 唔敢荃灣果面博呀! 本來想試荃灣聖芳濟架, 但怕入唔到去到派位衰左就大鑊 ...

自行可報,睇面試加成績。

gracelam 發表於 19-12-20 09:28

其實伍係5間之中最好,band 2生爭崩頭,迦密就比起其他4 ...
我都想知 B2 自行選 伍若瑜 / 全完 會不會太進取?  這兩間是 B1C-B2A 嗎?  不知自行階段會不會都多B1生報,  雖然老師話自行可以試高一線, 但今年改制,要不要保守些?
另見李/吳自行計分分配,教育局第次排名+校內學業成績及品行比例佔很重 (75-80%),其餘是面試及課外活動,自行選這兩間好像也不易。 擔心大抽獎後叩門 B2A 更難,所似真是很難決擇.

Harebellv 發表於 19-12-20 14:28
我都想知 B2 自行選 伍若瑜 / 全完 會不會太進取?  這兩間是 B1C-B2A 嗎?  不知自行階段會不會都多B1生報,  ...

如果band 2a生自行可試伍或全完,我相信band 1生一定唔會咁快揀,band 2b或以下真係唔好浪費機會,考好呈三keep住band 2位置。

gracelam 發表於 19-12-20 15:12
如果band 2a生自行可試伍或全完,我相信band 1生一定唔會咁快揀,band 2b或以下真係唔好浪費機會,考好呈 ...
明白, 謝謝你

gracelam 發表於 19-12-20 15:12
如果band 2a生自行可試伍或全完,我相信band 1生一定唔會咁快揀,band 2b或以下真係唔好浪費機會,考好呈 ...

同意,b2a-B1c, 全完是英中,值得一試。伍是葵青超熱門學校,但交通無咁方便。

回覆樓主:

李聽講都係band 2大熱門, 吳比較多青衣人選,最隔涉是迦密