用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 純呻,小朋友冇一間名幼收
樓主: dodd
go

純呻,小朋友冇一間名幼收   [複製鏈接]

不要灰心,只要父母花心思培育小朋友,幫他們發掘興趣、長處, 讓他開心成長又做事有成功感,將來入名校機會多的是!

jli008    發表於 19-12-19 10:19

初小之前, 家庭教育比學校更重要, 不用灰心,好多人讀happy學卷幼升小都可以好成績

如果名幼易入就唔係名幼。

回覆 Cigaretteyip 的帖子

好認同,家長係屋企都要好努力教佢

我覺得幼稚園還是希望老師有愛心, 讓幼兒有個愉快一點的幻稚園生活, 別過份強求名幼不名幼
要考入好的小學, 平時讓他參加多一點課外的補堂就可以了

我兒子在一間學卷村校成長, 開心學習, 人都變得開朗活潑, 在面試小一時, 除了學術, 很多時都要看性格, 名幼有名幼的好, 但沒有的話也可以用其他方法令他入到好的小學, 加油

其實香港有好多幼稚園,切合唔同家長需要。

語境好幼稚園:SC, Vic, LH, 佢地的確有一套其他幼稚園提供唔到的教學模式。

坊間公認名幼:聖公會幼稚園, CCKG, 呢d感覺拎住個名就實無死,有保證。

龍幼:雖然唔係100%直升,但提供一條龍保障。學術方面,有d私校龍幼可以教得好hea(主要家長教),有d學券龍幼課程又唔錯(有net,有課後支援班)。

較出名學券幼稚園:聖保羅堂、靈糧堂呢d比較著重訓練小朋友思維,教導由經驗中學習。

普通學券幼稚園:有d課程

回覆樓主:

上面個帖出唔晒

其實家長應該平常心 小朋友考唔到都唔代表唔叻
所謂「名幼」間間幾十中選一 考唔到係大多數

我自認好普通平凡 唔會要求自己小朋友一定要幾叻 我覺得她已經比我做得好

有讀N班嗎?

我細仔~3月B, 有讀N,報左10 間,0 offer, 得3間waiting
我大女當年in K 又係勁差,但佢in 小一好多名校有2nd , 最後有神校offer
In K 小朋友太細,睇唔到d咩,但到小一先見真章,名幼不重要,最重要係家長係後面既努力,來緊我又要努力3年,大家加油(emoji)(emoji)

仲有你唔使羨慕人哋有幾間名幼offer, 小朋友3年既變化可以好大,呢種感受我經歷過

Joeyyin 發表於 19-12-28 11:40
我細仔~3月B, 有讀N,報左10 間,0 offer, 得3間waiting
我大女當年in K 又係勁差,但佢in 小一好多名校有2 ...

請教如何能成功培養in 神小? Thanks

hapiqwerty 發表於 19-12-28 12:32
請教如何能成功培養in 神小? Thanks

去公園玩,多啲同唔同嘅小朋友玩,周圍去見識,學好中英數,引導佢思考,多發問,伴讀!伴讀!伴讀。

Joeyyin 發表於 19-12-28 12:45
去公園玩,多啲同唔同嘅小朋友玩,周圍去見識,學好中英數,引導佢思考,多發問,伴讀!伴讀!伴讀。
...

其實冇咩技巧,培養樂觀開朗嘅性格,有自信,獨立既小朋友,當然考直資中英數都好緊要

Joeyyin 發表於 19-12-28 12:46
其實冇咩技巧,培養樂觀開朗嘅性格,有自信,獨立既小朋友,當然考直資中英數都好緊要
...

謝謝你!

回覆樓主:

我隔離個同事讀SC, 我細個讀個間幼稚園執左。 So what. 贏在幼稚園, 但最後都係我同事。無問題既。 冇人話起步贏就一定得。 慢慢教
‹ 上一主題|下一主題