用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 純呻,小朋友冇一間名幼收
樓主: dodd
go

純呻,小朋友冇一間名幼收  

回覆 dodd 的帖子

你冇報York? 佢必收架! 我個囡咩都做唔到都收。我有去佢地個briefing, 覺得都唔太差,校園又大。

其實,樓主睇下邊間名幼試合自己小朋友再報,大包圍其實未必有用。

KV and LH已經係好不同的學校。

我小朋友舊年報佐三間名幼 and 龍幼,1 reject and 2 waiting, 之後兩間waiting都有offer.

反而她話自己表現得好,好開心嘅 ,就收reject.

名幼係一個開始,家長都要努力才可以有好成績。我小朋友果間人人話又深又谷嘅幼稚園,但比較番內容,朋友村校都係教果d. 唯一好處嘅係語境,同培養自信心。

樓主上面講嘅靈糧堂,其實係學術要求比較低㗎,如果樓主目標係名小,就要自己在學術方面努力。

所謂「名幼」的定義是什麼?  

聽過有人入ST CAT, LH 都可以冇 offer. 其他幼稚園(包括券幼, 村校) 都會有名小收.
家長唔出力, 只靠名氣幫唔到幾多. 考直資/私係考實力.

靈糧堂可以登記參加call waiting的

我啲長老反而唔太想小朋友入名校。不過touchwood真係入唔到的話,可以諗下家長有咩方法可以加強小朋友能力。始終無論間學校幾好都好,單靠學校教一定唔夠,家長自己都要努力培養小朋友。

回覆 dodd 的帖子

你意思係冇名幼定一個offer都冇?

回覆樓主:

仲有小一可以玩,我識有朋友囡,讀happy school 學卷幼稚園,都入到間出的名龍校,只要家長努力,會有機會的。

*入任何名校除左小朋友本質外,其實好多家長在背後都好用功,只係唔出聲而己。

dodd 發表於 19-12-16 21:59
小朋友本身唔係大仔,又唔係特別叻過人,諗住俾最好嘅教育佢,但報咗好多間名幼都冇間收,連waiting都冇, ...

唔駛咁擔心,贏在起跑線又如何
小朋友細B考唔到名幼
讀左間普通幼稚園,冇外補渡過開心幼稚園生涯,但小朋友愛閱讀
到升小一,不幸派到間區外冇揀既小學
佢媽媽努力扣門终於入左間名小
小一上學期好明顯名幼上的小朋友成績較好,但下學期已唔同哂,佢囡囡小一下學期已超前考第一,一直保持第一到依家小四
所以唔好灰心,漫漫長路

其實我好明白樓主心態,系做了好多野最後一場空,因為我自己都糸甘,確得自己教育出問題了。個人好灰

K1 繼續努力,再轉考K2!!

名幼考小時真係會有優勢?有經驗家長可分享嗎?

sherryxie 發表於 19-12-17 13:22
其實我好明白樓主心態,系做了好多野最後一場空,因為我自己都糸甘,確得自己教育出問題了。個人好灰

...
完全明白... 但都留意到有其他媽媽講嘅勵志故事.. 真心覺得真係要睇遠啲,   要相信小朋友有佢過人之處... 大家一起加油!!

pizzafat 發表於 19-12-17 19:20

唯一優勢係,課程寫得比較好好,語境好,有利面試。
但最要係家長的努力。

pizzafat 發表於 19-12-17 19:20

因為名幼K3 已教小一課程  

細B,同樣無名幼收

我有一個例子,朋友女兒讀名幼,但朋友係超hea媽一名,朋友老公雖然想女兒讀直私小學,可惜考小全軍覆沒,派位結果亦唔理想,最後叩得一間普通津小。
小學課程亦唔算深,但成績在中下游。

可想而知,名幼只是一個開始而已,家長嘅栽培極之重要。

簽名被屏蔽

加油,人一定會比較,但因才施教 努力 開心 真係好重要

dodd 發表於 19-12-16 22:11
冇  佢臨場好驚青,無反應

KV 好似無 REJECT