用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 純呻,小朋友冇一間名幼收
go

純呻,小朋友冇一間名幼收   [複製鏈接]

小朋友本身唔係大仔,又唔係特別叻過人,諗住俾最好嘅教育佢,但報咗好多間名幼都冇間收,連waiting都冇,長老係咁唉唉聲,話邊個邊個親戚個小朋友入到名幼讀書,學到好多嘢,話報小學成功率高好多。

喺媽媽谷見到其他媽媽報喜,自己覺得好灰,好怕小朋友會比人哋輸蝕  
   8    0    0    0

dodd 發表於 19-12-16 21:59
小朋友本身唔係大仔,又唔係特別叻過人,諗住俾最好嘅教育佢,但報咗好多間名幼都冇間收,連waiting都冇, ...

根德園有 waiting 嗎?

不要比較喇, 大把人都係咁...
仲有小學..又有中學, 仲有有大學.. 漫漫長路

你報咗幾多間?報邊幾間?

sally001 發表於 19-12-16 22:03
根德園有 waiting 嗎?

佢臨場好驚青,無反應

如果家長唔努力,入名幼都唔會有好成績

其實甘細個,有咩好比較,如果而家已經甘大壓力,甘以後點算,放鬆d 對自己同小朋友都好呀。大把人都係讀屋村學校lu, 有好多都好叻其實

小朋友本身唔係大仔,又唔係特別叻過人,諗住俾最好嘅教育佢,但報咗好多間名幼都冇間收,連waiting都冇, ...

你嘅名幼定義係KV St cat LH?

其實,有好多私幼唔算難入,學術都唔差㗎。

考直私,家長都要出力㗎。入各幼唔係一定得㗎。

報咗邊幾間?

leemiuling 發表於 19-12-16 22:07
你報咗幾多間?報邊幾間?

我哋乜都盡試,根德園、學之園、劍鳴、靈糧堂等,再加普通學校,前後報咗十幾間

咁有冇offer?

dodd 發表於 19-12-16 23:02
我哋乜都盡試,根德園、學之園、劍鳴、靈糧堂等,再加普通學校,前後報咗十幾間
...

幾月BB? 可唔可以做超大B?

回覆 dodd 的帖子

仲有好多間未放榜,仲有機會既,人生滿希望~~我今年都幫女報左好多間,仲有一間未in
已公佈既都炒晒,3間waiting,1間reject,1間冇2nd
最壞打算留在原校直升,其實入名幼只係一個門檻,入到去如果唔努力,一樣會被out,普通學校若然努力亦可以考上好小學,幼稚園先係剛開始,人生漫漫長路~~~

lcmyk    發表於 19-12-21 04:30

dodd 發表於 19-12-16 23:02
...

唔好放棄,我個仔舊年(pn)咩offer 都無,最尾入左 york,

我覺得個仔 返學都學左好多野

當然我有舊年的經驗,我覺得自己都附出左好多時間,一年來都一直努力教,今年有間想入的幼稚園收

唔好放棄

回覆 dodd 的帖子

其實我估同一批學生(面試表現比較穩定/突出)手上係有幾個offer, 之後一定會放返出來。我朋友個仔上年起初都係百無,但後尾一間又一間call waiting . 所以不用太擔心。
講真,到你入左,邊個知你係正選定後備。

回覆 dodd 的帖子

我大女當年有考名幼、普通幼稚園...名幼無一間收,只有waiting,反而普通幼稚園收,讀左就黎3年拉,由一個最初唔講野、好害羞既女生,到學校發掘她出外朗誦得獎,而且她由一個平平無奇既女仔到上年班主任同我講她升去任何一間小學都無問題。呢啲自問唔係我一個功勞,係學校同家長一齊配合。

當然我大女也去考左一啲出名的私小,到現在沒有一個私小offer在手,但自行派到一間唔錯既小學。所以不要太失望!

Angelina_barbie    發表於 19-12-17 10:17

希望媽媽唔好氣餒,個遊戲本身就唔容易玩,而且隨時要玩到開學個一刻,就算最終真係無緣名幼,亦唔需要放大失敗,畢竟只係一個小起步,小朋友將來嘅可能性仲好大。希望妳仔仔遇到一間適合佢嘅學校同老師。

lcmyk    發表於 19-12-21 04:32

有很多私幼的質素很高 考直私的結果亦很理想 收生没有名幼競爭大
如學費不是問題 可看看 Pods 及 Harts 他們下午班的學位較充裕 可能有剩餘學額 甚至可以轉上午班
Pods 及 Harts 的網上評價亦十分好 語境好 有Net班主任 師生比例好/小班教學 老師更能關顧每個小朋友的進度 比起某些大班教學的名幼其實可能更適合中細B
如對名幼有偏好 也可先讀K1 再考名幼插班 也見很多成功個案 有些更考獲龍/半龍校

不要在意別人的目光 找間令小朋友愛上學習 適合小朋友的學校 遠比名幼更重要!

回覆樓主:

名幼受歡迎固然有其可取之處,但撇除呢d實際原因,名氣其實都係為家長面上貼金,在媽媽谷或親友間炫耀下? 所以不要太介懷是否名幼,重點係學校是否適合小朋友。
樓上都講左有不少私幼名氣雖無咁大,但質素亦唔錯,競爭亦較少,樓主可考慮下。
‹ 上一主題|下一主題