用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 將來入大學最佳選擇
go

將來入大學最佳選擇

小朋友幾大?

回覆樓主:

For engineering,唔少朋友喺加拿大讀完本科,再去MIT/Stanford/Ivy等等讀Master,畢業後在美國的科技公司工作。
况且近年Toronto-Waterloo創科發展蓬勃,讀得叻嘅會有好多機會。

有得平梗係係加拿大undergrad平左先, 但一定要入到最出名/排名最高果幾間.. 然後去美國postgrad

回覆樓主:

要計回報留港讀最大,但孩子教育真要這樣計?

yaijing 發表於 19-12-16 16:48
諗緊小朋友將來去邊度讀大學最好。假如讀電子/科技或 business。
美國 - 學費超貴, 讀完出黎可能都係搵萬 ...

按照你的情況,首選會是加拿大。
但至於讀哪間大學、大學的排名如何比較,則視乎你的孩子屆時的成績吧!

始終報大學時可以有十間甚至十五間左右的選擇,假設你到時候的happy problem 是要從劍橋/Stanford/科大/多倫多大學選擇其一時,再來煩惱吧!

我的想法是,孩子能力和發展才是關鍵,當然如果經濟不許可,就要先跟孩子説明。

Radiomama 發表於 19-12-17 08:09
按照你的情況,首選會是加拿大。
但至於讀哪間大學、大學的排名如何比較,則視乎你的孩子屆時的成績吧!

同意. 由細到大我都同仔女講,我無能力比佢咃去外國讀書, 宜家學費父母有工返先有,我隨時預咗佢哋返local stream,甚至讀唔到書出嚟返工

木子兔媽媽 發表於 19-12-17 08:19
同意. 由細到大我都同仔女講,我無能力比佢咃去外國讀書, 宜家學費父母有工返先有,我隨時預咗佢哋返local ...
IS 返local 難度好高學業方面都算,小朋友適應方面應該都幾難。

b3410 發表於 19-12-17 08:57
IS 返local 難度好高學業方面都算,小朋友適應方面應該都幾難。

所以佢哋keep住有LS 朋友同活動

木子兔媽媽 發表於 19-12-17 08:19
同意. 由細到大我都同仔女講,我無能力比佢咃去外國讀書, 宜家學費父母有工返先有,我隨時預咗佢哋返local ...

呢招我只是在小學時「嚇」阿仔才用,道理如同Y烏婆會捉走壞孩子。(講笑)

其實是要跟孩子説明財政能力,不能亂花錢;往外國升學也要分輕重,如想去美國就要努力考上理想大學。

不過其實去美國真的不易,要下好多苦功考好SAT I & II,又要全人發展,有説要從Grade 9/ Year 10開始準備。

Radiomama 發表於 19-12-17 09:22

呢招我只是在小學時「嚇」阿仔才用,道理如同Y烏婆會捉 ...
有冇心得?去美國升學?是否要一早搵升學顧問?最緊要全人發展part, 唔知如何在學術/全人之間取得平衡。

b3410 發表於 19-12-17 12:37
有冇心得?去美國升學?是否要一早搵升學顧問?最緊要全人發展part, 唔知如何在學術/全人之間取得平衡。
...

升學顧問?全套服務$20萬喎,從Grade 9開始俾意見。

我們都是靠自己,不可能皇帝唔急太監急;最重要是孩子知道自己想行哪一條路。

全人發展,是指學術和課外活動雙線進行,要集中専注,以顯示孩子的熱情。

這些道理在網上都有很多,但孩子是否做到,就各安天命。

Radiomama 發表於 19-12-17 13:02
升學顧問?全套服務$20萬喎,從Grade 9開始俾意見。

我們都是靠自己,不可能皇帝唔急太監急;最重要是孩 ...
睇來都係靠自己更加現實D。集中專注方面,要提醒一下孩子,希望佢知道自己興趣關注所在,自己知道為咗自己的將來而去努力。至於入唔入到,睇造化緣分,的確不必強求。

yaijing 發表於 19-12-17 13:07
有好 多人grade 9 開始去美國讀 high school, 早啲適應嗰邊就比較容易入到名大學。 我認識朋友個女,讀書 ...
唔舍得早去

b3410 發表於 19-12-17 16:52
唔舍得早去

如果關係好,青少年期還是需要父母的guidance,人生經驗分享和support,如非必要不希望太早「外判」,除非佢自己好想好想。

回覆 964000 的帖子

完全同意

Radiomama 發表於 19-12-17 09:22

呢招我只是在小學時「嚇」阿仔才用,道理如同Y烏婆會捉 ...

唔係嚇,係事實 :)
如果無錢,小六去派位番津中