用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區 女 band 1B 選校
go

九龍城區 女 band 1B 選校

呈二成績出左,band1B
想請教自行排位,晤介意誇區(港島區都可以)/女校

自一 : St Stephen girl
自二:黃芴南/油真

自一放SSGC會不會浪費左機會,不是全in
港島區還有邊間入既機會大d?

po770 發表於 19-12-16 13:45
比我一定係MCS

po770 發表於 19-12-16 13:45
似乎宗教係你考慮因素。SSP銘賢都可考慮。

唔怕遠TKO同東區有多D至少有B1B水平既基督教學校可選。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-16 14:30

但佢揀黃笏南喔

hkpapa852 發表於 19-12-16 14:30

沒有宗教背景呀

little_yolky 發表於 19-12-16 14:36
但佢揀黃笏南喔

佢完全無提任何天主教女校。

無宗教或非天主教而又有B1B水平,其實唔多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cafeva 發表於 19-12-16 13:58
比我一定係MCS

無機會啦

po770 發表於 19-12-16 14:42
無機會啦
為何無機會? 揀人in?

MCS all in,但揀得佢嘅女仔,唔少都 1A。

英文耍得兩野可以試 Marymount。

樓主對宗教學校有冇要求?

1998Ruby1998 發表於 19-12-17 22:42
MCS all in,但揀得佢嘅女仔,唔少都 1A。

英文耍得兩野可以試 Marymount。

MCS 真係冇Band A都晤會報,雖然是 all in,但以我女成績去報,浪費左一個機會。
我沒有宗教的,沒有經驗,加上今年轉制度,晤係好識,老師有講自二放保守,入左先算,最多7月去叩門,但又擔心叩門位少,入機會仲細

其實灣仔區都有唔少B1B名女校吖!St Stephen Girl位又唔多,係唔係堅鍾意非君不嫁吖!叩門一般無乜位漏出街外㗎!

po770 發表於 19-12-18 07:12
MCS 真係冇Band A都晤會報,雖然是 all in,但以我女成績去報,浪費左一個機會。
我沒有宗教的,沒有經驗, ...

MCS DSE成績係咪好似冇乜公佈?

angelacms 發表於 20-1-5 22:51
其實灣仔區都有唔少B1B名女校吖!St Stephen Girl位又唔多,係唔係堅鍾意非君不嫁吖!叩門一般無乜位漏出街外 ...

仲有邊間好呀,我晤太熟港島區

其實灣仔區都有唔少B1B名女校吖!St Stephen Girl位又唔多,係唔係堅鍾意非君不嫁吖!叩門一般無乜位漏出街外 ...

SSGC 自行位54位,校長講開放全收校外生。

回覆 po770 的帖子

瑪利曼(1A),香港真光(1A),st Paul secondary, st Paul girl(直資)(1A),嘉諾撒聖芳濟不竟灣仔競爭细2.4爭一個英中位。

回覆 kirstyau 的帖子

一般有直系都係咁講,最終扣門位又咪留番俾自己友,佢哋咁多old girl,校董....我留意過叩門成功率真係好低,我自己就比較保險同現實。當然真係非君不嫁,又不怕挑戰,當然沒問題啦!

SSGC應該係港島女校自行最多位既其中一間喎?

johnwooo 發表於 20-1-5 22:58
MCS DSE成績係咪好似冇乜公佈?

MCS一如以往公布4年平均DSE成績

http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/Prize_stat.htm

Poyau 發表於 20-1-6 07:59
MCS一如以往公布4年平均DSE成績

http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/Prize_stat.htm

我真係唔係好識睇呢種表達方式

po770 發表於 19-12-16 14:38
沒有宗教背景呀

唔搏MCS都應該搏吓上智。油真都唔錯,唔一定要渡江。