用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有沒有人用英識教育
樓主: Happy哥
go

[英國] 有沒有人用英識教育   [複製鏈接]

longlokma 發表於 19-12-18 19:20
莫非你咁不幸身邊都係低分低能人士?
所以你唔知世上有好多高分高能人??
  咁你真係要多啲見識下 ...

是但啦關人鬼事見到離左樓主題好笑咋

我會睇英識登的文章和資訊,但 agent 用了 AA. 自己問多幾間比較下,各花入各眼。

回覆 lovercat 的帖子

得喇得喇,你個仔最叻,讀到oic

今日去了英識,問了幾間學校,最後給了3間選擇﹕Fettes college, Malvern College,Queen ethelburga's college。最後沒去AA,去了一間朋友介紹的,這間建議我多等一年再報,現階段估計報不到質素較好的學校,我應該會在英識的3間裡面選擇

回覆 Happy哥 的帖子

英識3間都好野黎,可以考慮。但會不會考慮出年先走?

我報學校的時候都有聽過QE, 學費好貴,最後在BK聽到有點不好的消息最後冇報,但後黎又聽到好多家長朋友小朋友讀呢間,又好似幾唔錯,D小朋友讀完出黎成熟左同大體左

3間都好好!但3間都好難考!因為好勁!

Happy哥 發表於 19-12-19 16:12
今日去了英識,問了幾間學校,最後給了3間選擇﹕Fettes college, Malvern College,Queen ethelburga's co ...
只係提一提 Fettes College 係蘇格蘭,唔知你對蘇格蘭會唔會concern

Fettes係Scottland名校,貴族學校,成績同運動都好勁,但正如上面用家所講好難考,因為好多人爭

剛剛看到British Council 一月份有英國教育展,大家可以睇吓有無興趣去

https://hk.registration.study-uk.britishcouncil.org/study-uk-fair-2020?utm_source=FB

有學校應該趁早報,2021仲更加難報,另一間Agent似乎不太專業

問了一些自己的朋友,他們說Fettes College是很傳統的學校,各方面也很好,地理位置方便。Malvern比香港的分校好很多,地方很優雅,很受歡迎。QE在學校設施方面很優勝,應有盡有。小朋友讀書方面很好,考試我不太擔心,她的個性很活潑好動,反而想找乎合她性格的學校。另外,我應否再報幾間?

真羨慕!小朋友讀書這樣叻!

我覺得可以見多一兩間 agent 。你只揀男女校?

Happy哥 發表於 19-12-20 12:28
問了一些自己的朋友,他們說Fettes College是很傳統的學校,各方面也很好,地理位置方便。Malvern比香港的 ...
QE的話可能幾岩你,我有學生係QE讀書,玩得黎學識自律,同埋你小朋友成績好的話就更不用擔心

前兩間同後一間好唔同:頭兩間好傳統,後一間岩國際生

Happy哥 發表於 19-12-20 12:28
問了一些自己的朋友,他們說Fettes College是很傳統的學校,各方面也很好,地理位置方便。Malvern比香港的 ...

我妹妹兩個仔女从小學開始讀FETTES因為全家住愛丁堡。我會建議你先選擇需要哪種學校,譬如女校,男校,綜合性,還是大學校,小規模?
我之前因為妹妹推薦有認真考慮,但觀察半年發現學校太大,小學一路到高中,人數多,個性化少。另外蘇格蘭學制同教育方式跟英格蘭威爾士不同,也需要比較。
另外去年進入好多中國學生,因已同國內幾個城市做聯盟合作,今後都會重點發展內地市場接受更加多內地學生,特別是東北山東等地。唔介意可以忽略這點。

Happy哥 發表於 19-12-16 12:26
我是一位爸爸,這一陣子都留意了很多升學中心,有意到英國升學。和一些年輕家長談過,他們很喜歡一間叫"英 ...

我用英識,感覺服務周到,特別是推薦學校方面,很有經驗。在搵英識之前,有去過其他兩間,咩都唔聼我講,好快手背書一般將條件羅列,叫我自己對照仔女是否滿足,再講下一步。英識唔系尼种流程,而係認真聆聽我家庭情況,希望,擔憂,疑問,再一一解釋答覆,再推薦學校,再同我一起討論為何推薦,然後半年來不停調整方案,一步一步到十一月仔仔拿到最心儀學校offer。

現在就算拿到offer,也有推薦GUARDIAN,告知後面步驟。依然盡心安排參加其他已報名付費學校coming test and interviews,話當做比較學習与英文磨練,我覺得非常之好,很是感激。個人體會,僅供參考。

admiral1008    發表於 19-12-30 19:47

回覆 RiboMM 的帖子

上年我都去過英識, 其consultant 非常不專業, 只向錢看...........

回覆 RiboMM 的帖子

我上星期只用電話聯繫,那位小姐都儘力幫忙,我預算仔仔後年過去英國Year 7都會找英讖幫手。
‹ 上一主題|下一主題