用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有沒有人用英識教育
樓主: Happy哥
go

[英國] 有沒有人用英識教育   [複製鏈接]

我之前報 Oundle 都係搵呢間,因為香港好似合作嘅係得佢同 AA 我仔啲同學有幾個都係呢間報名。應該特別熟。

全英國排名第一 但淨係齋讀書,冇課外活動 有興趣可以PM

我係 Uppingham 家長,環境靚,分店方便,都算有大公司規模,服務算唔錯,唯獨欠缺少少patient,有時跟唔到佢地,我哋年紀大唔係太跟得上,例如填表,佢哋一次過幫我填左十幾張,我淨係睇到有排睇。

回覆 wxysing 的帖子

我細仔都係oundle! old house year 10

我报了三间学校,有两家已经收到Offer.另外一家本来订了面试,后来有拖的2个月,我们就索性取消了面试。这个中介还不错,可能报名人太多的缘故,代理不会主动找你,不过,他们都是有问必答。

回覆 qoo...qoo 的帖子

OHH! 可以傾下偈

啱啱見到佢嘅新聞:
https://inews.hket.com/article/2522120/【創業兵團】顧問生意估值1.5億 陳思銘創「升學王國」?mtc=20023

我大仔13年經呢間報咗 lancing Warwick Abingdon 同 Repton 最後老闆極力推薦 Repton,啊仔讀得好開心,叫做大家都冇後悔。我覺得值得推薦。今年幫細女報都睇過其他升學展,英識規模比以前大

回覆 ferrett 的帖子

OIC點會冇活動?我仔係入面讀書可以用大學設施,不要誤導其他家長

經朋友介紹,我覺得OK。效率好,校網大。

lovercat 發表於 19-12-18 12:37

OIC點會冇活動?我仔係入面讀書可以用大學設施,不要誤導其他家長 ...

我估網友是否指沒有學校带領的校外活動,例如出外参觀之類,因為我也曾經了解過,近郊的寄宿學校星期六日多會安排 旅遊車接載學生參加不同活動, 聽聞OIC會較少安排呢類活動。
不過,我個人覺得要視乎學生想要啲乜, 揀OIC或者cardiff之類嘅,其實就唔會特別需要呢類嘅課外活動, 所以為孩子揀適合自己嘅學校係好緊要

回覆 lovercat 的帖子

但係校舍真係唔大, 冇設施,呢個真係事實,比你5個A*又點?高分低能在香港很常見

多謝大家的意見,我即將去英識和Academicn Asia一趟,去完可以跟大家分享情況。希望能把握機會盡快離開香港讀書。

回覆樓主:

現在去見agent 是報 2020 或 2021? 如果現在已經14 歳,明年 2020 九月應該讀 Year 10 或 Year 11.

你真係幾好笑,考得高分就一定是高分低能嗎?我仔在oic一樣要自己獨立生活,你不清楚就不要亂咁講,誤導其他真用家,不要為眨而眨

ferrett 發表於 19-12-18 15:20

但係校舍真係唔大, 冇設施,呢個真係事實,比你5個A*又點?高分低能在香港很常見 ...

咁校舍大唔大,有冇康樂設施,同學生係咪高分低能又根本兩回事。唔通係迪士尼入面讀書就会十項全能??
每人要求/適合的生活及學習模式根本不一样,不能用硬件去評論學生能力
再講,如果真係高能就一定唔会低分啦,所以高分低能也遠勝於低分低能

回覆 ricenoodle 的帖子

報2020 year 10

回覆 Happy哥 的帖子

這兩間都不錯,個人更鍾意英識,資訊方面最多最好,好多關於英國揀學校嘅諗法同英國教育嘅野我都係從佢地嘅網站睇

ferrett 發表於 19-12-18 15:20

但係校舍真係唔大, 冇設施,呢個真係事實,比你5個A*又點?高分低能在香港很常見 ...

哈哈,係,高分低能,做人處事比成績重要

cfs 發表於 19-12-18 18:50
哈哈,係,高分低能,做人處事比成績重要

莫非你咁不幸身邊都係低分低能人士?
所以你唔知世上有好多高分高能人??
咁你真係要多啲見識下呢個世界

何解樓主問Agent公司會變成有人毫無理據咁去評擊個別學校同學生?吃不到的葡萄是酸的??
‹ 上一主題|下一主題