用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non jupas HKU BDS (港大牙醫)
樓主: Ivymom
go

non jupas HKU BDS (港大牙醫)   [複製鏈接]

有咩科係要BIO ?

依家中二, 係咪主力係science , eng and maths ?

回覆 Veron081207 的帖子

Poly 語言聽覺科學就必修Bio; City U 獸醫就要必修Chem和Bio。

我個認為4C之外, 可以的話就4X Phy, Chem, Bio, 加M1/M2, Jupas大學選科就最少限制.

P1001S 發表於 20-11-21 21:34

我個認為4C之外, 可以的話就4X Phy, Chem, Bio, 加M1/M2, Jupas大學選科就最少限 ...

明白
謝謝你詳細回覆
我會先參考另一post 《 醫科 vs 牙醫》

HeiHeiMa 發表於 20-3-29 23:28
回覆 Anniemun 的帖子

佢係用IB報! 封 email 係由 Admissions Office 寄出, 唔肯定係咪全部申請人都收到,  ...

Medicine和Dentistry自己都有面試安排,請問知道Admission interview的用意是什麼嗎?

Horsebbj 發表於 20-12-4 16:45
Medicine和Dentistry自己都有面試安排,請問知道Admission interview的用意是什麼嗎?
...
聽講話係考 communication, critical thinking skills, language competency, 其實以往係冇呢個 interview, 佢又 in 唔 in 都得, 所以冇人知佢用意係咩!

HeiHeiMa 發表於 20-12-4 16:59
聽講話係考 communication, critical thinking skills, language competency, 其實以往係冇呢個 interview, ...

請問報任何faculty都收到這個面試邀請, 還是主要是報醫/牙科?因為收到邀請, 但唔明大學想從中了解或揀什麼學生

Horsebbj 發表於 20-12-4 17:02
請問報任何faculty都收到這個面試邀請, 還是主要是報醫/牙科?因為收到邀請, 但唔明大學想從中了解或揀 ...
唔肯定係咪全部申請人都收到, 但問過幾個報唔同科o既同學都有, 唔一定醫/牙科。年年情況可能唔同, 你不妨打電話/email問下係咪一定要 in, 舊年就係 option, 有D仲係出埋 offer 先叫人去 in, 所以估計對收生冇影響, 今年就唔知。

HeiHeiMa 發表於 20-12-4 19:11
唔肯定係咪全部申請人都收到, 但問過幾個報唔同科o既同學都有, 唔一定醫/牙科。年年情況可能唔同, 你不妨打 ...

謝謝你!
‹ 上一主題|下一主題