用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non jupas HKU BDS (港大牙醫)
樓主: Ivymom
go

non jupas HKU BDS (港大牙醫)   [複製鏈接]

PBL 即係學校提供問題, 自己睇書搵答案。等於自學。SBL 即係學校教書, 之後自己睇問題, 睇下識唔識答。

回覆 F15X5 的帖子

PBL表面上係跟據問題搵答案, 但到實質讀嘅時候,都幾困難, 唔同教授教同一課題都有唔同講法, 師兄留落來嘅答案亦未必對, 到考試時,如果出題目/對卷嘅教授同教嘅教授唔同, 就會多咗機會fail, 所以點解上年MBBS會有8x人唔合格嘅情況, 當然都有可能係其他原因, 例如教嘅內容太多, 有D人讀唔切, 有D人讀得唔夠仔細之類
聽聞,今年BDS year 1改咗用SBL, 9月year 2先再用返PBL

明白,我仔讀IB,我覺得他都好像自修...我希望了解多一点。如果好彩CU有offer, 可以討論一下那課程比較適合他。畢竟DSE/AL/IB都有不同的讀書方法。

manning2014 發表於 20-2-21 12:25
Yes, definitely 一定收 if student can get extremely high score at result day (like IB 44, 45 or DSE  ...

昨天問過同事, 原來佢個仔牙科唔收, 佢去咗HKUBiomedical, 點知第二年再報牙醫連interview都冇, 佢諗住做完Biomedicaldecree再報HKU牙醫

我八卦問個同事, 佢個仔做乜咁有興趣一定要讀牙醫. 個同事話我知, 原來佢阿哥係做牙醫㗎 , 佢問我知唔知牙醫幾好搵, 15 分鐘睇一個病人 , 一日當你淨係做六個鐘, 一日睇24個病人, 當係最簡單嘅治療洗牙加補牙,平均點都收二千蚊一個病人啦, 牙醫一日已經搵四萬八多過你同我一個月嘅糧. 佢仲話佢做牙醫個阿哥個女而家都係港大牙醫讀緊.

回覆 Ivymom 的帖子

佢可能講咗最好個情況俾你知
我姐夫係會計,  佢每年幫佢嘅牙醫細佬做數+報稅, 佢話扣除租金/人工/醫療用品/稅.....之後, 每月平均純利$4x萬,但一個唔好彩, 好似呢排咁, 可能要嘔突

Doula 發表於 20-2-25 20:53
回覆 Ivymom 的帖子

佢可能講咗最好個情況俾你知
純利有4X萬已幾好.

Doula 發表於 20-2-25 09:14
當年我仔嘅中學副校長分析,我諗2大都會以呢幾點來吸人

Scholarship ??

dell....

Ivymom 發表於 20-2-25 15:46
昨天問過同事, 原來佢個仔牙科唔收, 佢去咗HKU讀Biomedical, 點知第二年再報牙醫連interview都冇, 佢諗住 ...

If your friend's son is doing and willing to do Biomed Sci now in HK, it is highly doubtful that he really got IB result of 44/45. Sorry. There are so many way and countries to study Dentistry with that result (if he really want to be a dentist) instead of stuck doing Biomed now, and hoping to do BDS later.

manning2014 發表於 20-2-26 10:36
If your friend's son is doing and willing to do Biomed Sci now in HK, it is highly doubtful that he ...

都可以好肯定佢個仔係ib 44, 因為佢申請咗公司嘅獎學金, 登曬係我哋公司通告, 有曬佢個仔個名同成績同埋金額, 當時佢都話佢個仔會去港大讀牙.

samsam123321 發表於 20-2-26 10:03
想問下hku 最高scholarships 不是full scholarships44000?

我仔係早幾年,可能依家已經加到$44000

Doula 發表於 20-2-26 12:28
我仔係早幾年,可能依家已經加到$44000

del....

samsam123321 發表於 20-2-26 14:44
中大平均每狀元有幾多錢奬學金?現在讀幾多年?

$100萬除開咁多個,今年每人$1x萬

我仔讀港大,不過揀咗牙醫

一月頭in咗BDS但係到依家都未有消息,有冇人知出咗offer未?

Doula 發表於 20-2-26 16:19

del....

samsam123321 發表於 20-2-26 16:35
只比Goblal leadership那些?

只知狀元係$100萬平分,唔肯定GPS會唔會多D

可以比番我早兩年寫嗰啲嘢畀大家睇

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &page=2#pid46942344

" 相信樓主都好熟醫生牙醫而家嘅情況,  所以先至咁想選擇讀牙科. 香港有接近二萬個醫生, 牙醫就得千八個 , 所以知道牙醫實際嘅情況嘅人畀醫生嘅少好多.

我間公司係專門幫人報稅同避稅, 客人之中都有超過 100個開診所嘅醫生同牙醫,  牙醫收入之高普通人真係好難想像得到. 一個普通牙醫嘅收入相比於一個專科醫生真係差唔多.有好多甚至更高

但唔好忘記牙醫讀完六年就可以執業,  醫生讀完六年要在醫院做一年 houseman. 跟住在醫院做六年至少先至做到個專科醫生,  六年做到專科要你次次考試都好順利, 好多時都要七年八年, 有啲醫生捱唔住中途放棄 la.

返醫院又要返shift真係好辛苦, 牙醫就他他條條 ,唔使輪shift , 返九五放下星期日, 生活優哉游哉好多, 我D仔女讀到我都想佢讀牙醫, 發嚇夢先 ! "

Dear FS, I am so curious about the income of a private practice dentist / doctor . Can you give me some idea ?  

We learnt from Doula that a dentist with average monthly income of around $4x0,000. It's higher than our CE -- Lam Cheng. The income is so high.

牙醫個個搵好多錢?有趣嘅一條片,雖然已經是九年前,亦唔可以以偏概全。但係都值得大家睇睇。如果諗住搵錢為目標,我勸都係唔好讀牙醫。😂https://youtu.be/ZoxGi2HULA0

manning2014 發表於 20-2-26 10:36
If your friend's son is doing and willing to do Biomed Sci now in HK, it is highly doubtful that he ...

IB 44分梗係可以去其他地方讀牙醫, 不過讀完返唔到嚟香港做牙醫呢!外國牙醫返香港要考牙醫專業試,合格率好低
!分開三個試考, 每個試得十幾個percent pass, 隨時考你三五七年都唔知考唔考到,
仲有外國讀牙醫本身都係要有個degree先嘅, 好似美國,加拿大,澳洲都一定要有個first-degree先至可以讀牙醫, 英國話就唔使有first degree, 但係越嚟越多都係graduate entry

事實上所有外國基本上都收好少好少外國人讀牙醫, 就算你有佢哋嘅passport, 如果你唔係喺佢嗰度讀中學考佢local個試,佢都係當你外國人申請.

根本牙醫喺外國係畢業後最高薪嘅職業, 亦都係最搶手嘅科目, 邊有咁易畀啲外國人入讀呀!
所以有心喺香港做牙醫,先喺 HKUbiomedical跟住搏入牙醫大有人在,多年來都係咁.不過幾年都唔知有冇一兩搏到咁解啫

Doula 發表於 20-2-26 16:19

你仔好叻呀!可以分享佢DSE幾多分入牙醫?interview係咪好難?我覺得入牙科機會好細。
‹ 上一主題|下一主題