用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 直私考小一, 講嘢叻着數啲, 定做卷叻着數啲? ...
go

直私考小一, 講嘢叻着數啲, 定做卷叻着數啲? [複製鏈接]

想請問直私考小一, 是否第一部分考中英文對答?第二部分考中英數學術?是否第一及第二部分同一日進行?

邊部份佔分重D?

講嘢叻着數啲, 定做卷叻着數啲?

Thank you everyone!
   3    0    0    0

K-hahaha 發表於 19-12-16 09:11
想請問直私考小一, 是否第一部分考中英文對答?第二部分考中英數學術?是否第一及第二部分同一日進行?

邊 ...

梗係講野.

根本考小要既所謂"學術" 好基本, 由頭到尾DUP 低頭做卷既, 應該只係一間半間.

但唔出聲, 真係好難幫到佢!

retriever 發表於 19-12-16 09:42
梗係講野.

根本考小要既所謂"學術" 好基本, 由頭到尾DUP 低頭做卷既, 應該只係一間半間.
樓主小一選校都有出post, 睇黎好緊張
Refer 番我選校嗰邊的回覆,講野重要d,亦要有基本學術能力。

sunnymama2 發表於 19-12-16 10:17
樓主小一選校都有出post, 睇黎好緊張
Refer 番我選校嗰邊的回覆,講野重要d,亦要有基本學術能力。
...

謝謝你呀!因為我要揀讀邊間K1, 一間重présentation skills, 一間重學術。我小朋友活躍好動型,但講嘢唔係最叻嗰批,所以好頭痛

retriever 發表於 19-12-16 09:42
梗係講野.

請問一間半間係邊幾間?

K-hahaha 發表於 19-12-16 14:01
謝謝你呀!因為我要揀讀邊間K1, 一間重présentation skills, 一間重學術。我小朋友活躍好動型,但講嘢唔 ...

你係wkm定ftm? 有冇時間自己教學術?

有時間自己教,就揀presentation skill,因為較難train, 學術每日伴讀中英文書,數學自己教。

冇時間就揀重學術,touch wood 直資考唔到叩門都有幫助。

如果唔功利咁睇,當然揀活動教學啦,小朋友都開心d!

回覆樓主:

講話, 有條理比較着數。

只識做卷-》SFA、APS/部份叩門學校
talk 得》大部份學校除上面兩間

學術比較容易自己教,你唔得閒教亦可以畀錢搵人教。Presentation Skills 呢啲係練膽、練定力,一定要人多環境先做到。

多謝大家嘅寶貴意見!似乎大比數認為講嘢、俾反應等係佔多啲比重,但喺俾反應同回答問題中亦牽涉好多學術性嘅知識,所以學術都不能忽略。

請問如果讀果啲幼稚園係學術好深、大部分時間要坐定定唔出聲、一班人數多至三十幾人、老師及校規好嚴的,但出外補英文加面試班,會唔會好得過讀嗰啲著重presentation skills 、活動教學、但學術冇咁深嘅幼稚園?

K-hahaha 發表於 19-12-18 04:06
多謝大家嘅寶貴意見!似乎大比數認為講嘢、俾反應等係佔多啲比重,但喺俾反應同回答問題中亦牽涉好多學術性 ...

如讀坐定定唔出聲,好嚴既學校,出去考大部分直私都應該好難

請問一間半間係邊幾間?

SFA非常注重學術

謝謝你呀!因為我要揀讀邊間K1, 一間重présentation skills, 一間重學術。我小朋友活躍好動型,但講嘢唔 ...

亦可考慮埋幼稚園有無關聯小學
例如APS有60個位畀大約一半宣幼生
外校生就數以千計爭108個位

最好開名網友先比到meaningful意見

回覆 ar_mak 的帖子

講得好好!不過亦理解樓主,在這關頭乜都諗一餐,我當年也一樣! 入左小學,小朋友現在已高小,先真正明白,預備確實要做足,但結果或小朋友的路,其實好講緣份.

GreenMaDad 發表於 19-12-20 09:01
回覆 ar_mak 的帖子

講得好好!不過亦理解樓主,在這關頭乜都諗一餐,我當年也一樣! 入左小學,小朋友現 ...

同意。所以不能説現在「講嘢叻」或「學術好」很重要。反而一些更長線的部署更重要。其實你想想如果小三、小四叩門,你小朋友讀怎樣的幼稚園更有幫助。你會更容易理解。

我有類似情況,都係有嗰2間出名學術好好、同埋出名presentation好嘅k1收左,我小朋友活潑底言語發展比較好,但面試同返學比較文靜,興趣班老師話因為佢自信心唔夠,所以我傾向揀培育自信心同presentation ,因為已經見到小朋友唔係學術突出個類(對比ek上各種天資優越嘅小朋友),放佢落學術型可能更無自信,寧願佢開有自信、有學習興趣。
‹ 上一主題|下一主題