用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有啱16個月大BB嘅自閉症治療嗎?
樓主: sumyee713
go

有啱16個月大BB嘅自閉症治療嗎? [複製鏈接]

回覆 firmwood 的帖子

謝謝你提供嘅資料呀

vanemama 發表於 20-1-4 21:29
你仔仔同我個仔之前情況好似,我個仔到兩歲都未講嘢,唔識聽指令,唔應名,冇模仿。

我跟其他媽媽介紹做 ...

請問ABA是?

emiling0716 發表於 20-1-13 16:51
請問ABA是?

行為治療, 喺外國係自閉症既standard treatment。 好似其他特殊教育需要都適合

sumyee713 發表於 19-12-16 08:23
我囝囝宜家16個月,仲未有任何單字,對自己名唔係成日有反應,從未指過任何嘢(想攞嘢自己嘗試去攞,唔會出 ...
我仔都係年幼發現有, 現已升中, 有需要PM我, 我可分享經驗。按你情況, 不算嚴重, 又早發覺, 係好事。
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆 sillydad 的帖子

謝謝你。
仔仔差不多18個月了。上咗一個月playgroup,eye contact 好咗,宜家仲識不停手指指(突然17個月識用食指指了)、成日講BB話,不過仲未有任何單字,但我同老公都覺得佢有進步,開始識聽指令、嘗試用動作溝通。

不過,佢始終唔鍾意坐定定、又容易發脾氣、炆憎……

CAC 要排到差唔多2歲先做 assessment ,不過我都唔想咁早 label 佢(其實健康院醫生覺得佢唔係太似ASD),希望佢繼續有進步啦!宜家疫情咁,又唔可以出去、playgroup 又停咗……

sillydad 發表於 20-2-2 08:26
我仔都係年幼發現有, 現已升中, 有需要PM我, 我可分享經驗。按你情況, 不算嚴重, 又早發覺, 係好事。 ...

請問可否PM你D經驗俾我,謝謝(emoji)(emoji)

carriewai521 發表於 19-12-21 21:49
我都係大約14-15個月發現,之後我18個月馬上同佢報咗單對單既治療堂,費用3000元左右,一個月5堂,如有需 ...

你好,請問你可否PM我,系邊間做治療的嗎?(emoji)(emoji)

最愛錫面珠 發表於 20-3-5 23:24
請問可否PM你D經驗俾我,謝謝(emoji)(emoji)
可以, 但你想要什麼經驗?可以具體一點。

sillydad 發表於 20-3-6 18:28
可以, 但你想要什麼經驗?可以具體一點。

我阿仔呢幾日雖然多左眼神交流,但仍然系吾出聲,同埋都係鐘意自己一個玩,請問你有乜方法可以傳授下我?改善下現狀。

最愛錫面珠 發表於 20-3-7 09:25
我阿仔呢幾日雖然多左眼神交流,但仍然系吾出聲,同埋都係鐘意自己一個玩,請問你有乜方法可以傳授下我? ...
我PM你

carriewai521 發表於 19-12-21 21:49
我都係大約14-15個月發現,之後我18個月馬上同佢報咗單對單既治療堂,費用3000元左右,一個月5堂,如有需 ...

可不可以pm我,thanks
‹ 上一主題|下一主題