用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Mock Exam -> Interview
go

Mock Exam -> Interview

請問考完Mock之後,學校係咪會將mock exam成績交給JUPAS, 各大學會根據mock exam成績邀請學生interview?若不是,各大學根據什麼決定放榜前的學生interview? 謝謝。

活出彩虹 發表於 19-12-15 15:35
請問考完Mock之後,學校係咪會將mock exam成績交給JUPAS, 各大學會根據mock exam成績邀請學生interview?若 ...

以我理解,學校會將校內成績入JUPAS,但好像不是入絕對分數,以似入上四份位,中位,下四份位......

今年未考 mock, HKU MBBS 已邀請 interview, 唔知 base D 咩。

HeiHeiMa 發表於 19-12-15 23:17
今年未考 mock, HKU MBBS 已邀請 interview, 唔知 base D 咩。
可能是學校推選 ?

回覆 海之風 的帖子

應該唔係

回覆樓主:

有啲學校用中五考試成績計咗predicted grade出嚟,畀佢哋報U

Mei 發表於 19-12-15 20:26
以我理解,學校會將校內成績入JUPAS,但好像不是入絕對分數,以似入上四份位,中位,下四份位......
...
類似。學校的成績表,只有4個grade:
A 級10%以內
B 級11~30%
C 級31~50%
D 50%以下