用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教定大抽獎?
樓主: mini-G
go

高主教定大抽獎?   [複製鏈接]

chelsea_ying 發表於 19-12-15 17:47
高主教先讀,然後二年班或者三年班再去聖若瑟插班

要插入聖若瑟,遠遠難過小一抽入去

搏唔搏,要睇下你buy唔buy高主教嘅模式,同埋介唔介意6年後升中要升番去高主教?始終高主教書院近年dse成績係跌得幾緊要。

回覆 mannewliv 的帖子

其實而家係睇緊升小,12年後既野邊個知,事實上RC是知識及德育並重的學校,課程雖深又快,但假期及放早既日期好多,都算輕鬆,惟獨普教中我是有所保留。而讀得好,外闖結果非常理想,但可以起k3時就肯定將來小朋友會讀得好突出,起RC起前列是非常非常難,讀得唔理想RC就是一大保障。

hannahy 發表於 19-12-15 19:08
我住34校網何文田,女仔,準備放棄高主教,搏一搏協恩。。。

係我都會博一博,因為高主教都幾“負增值”

回覆樓主:

想入心儀官津,大抽獎入係最易了...想叩門和插班入,難度高很多很多!

醒目開學勳章 貢獻勳章

mannewliv 發表於 19-12-16 22:01
要插入聖若瑟,遠遠難過小一抽入去
唔一定
因為,抽獎人人平等,插班本身已有既定條件,機會唔係均等
當年,我諗都無諗過抽男津 (抽甲部機會太微) ,但插班,我就敢報男津

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會話:要睇仔能力,同埋如果唔得,咁你又接唔接受到

講穩陣,就當然係RC,而RC讀得好,你要轉走唔難 (我見過好幾個插LS嘅case,但St Jo 就唔清楚喇)
一般情況,入LS 會相對大競爭過st jo
另外,如果仔能力好,叩門都有機
恐龍家

高主教是否負增值,最準確係分開小學和中學去睇,小學升中前列走>20人,對小學部唔算負增值瓜~~~

回覆 mcl203 的帖子

前輩,唔止,起碼=30人

回覆 小曳人 的帖子

同意甲部當然難中...但樓主又心儀St joe, 而乙部12網抽St Joe, 機會也算高...

回覆 小曳人 的帖子

每年都有成功插入st joe,DBS都有

PTL_L 發表於 19-12-17 10:22

前輩,唔止,起碼=30人

>20嗎?~~~

現實上,有中學部既小學都會有一定既流失,坊間評級越低流失人數越多。就算有1A中學既小學,一樣有,只係人數少D,始終可選中學不多,想轉亦唔係易事~~~

以我資料,>20,又差不多=30咁濟,但呢一兩年,流失率明顯收細左。講起插班,住港島區的人,如無意外,係唔會過海,所以寧可行落樓下就算,插入st joe會多於插入ls

PTL_L 發表於 19-12-17 10:41

以我資料,>20,又差不多=30咁濟,但呢一兩年,流失率明顯收細左。講起插班,住港島區 ...

我朋友果年,若>20個,其實差不多。高記係男多女少,和其他直小有類似,想走既男仔根本出路唔多,自己又可以直升,魚與熊掌,有別於某些小學,專針對體藝去突圍,去為學術增值,從而令人產生神校既認為~~~

aaqq_mom 發表於 19-12-17 10:24
回覆 小曳人 的帖子

同意甲部當然難中...但樓主又心儀St joe, 而乙部12網抽St Joe, 機會也算高...  ...
其實12網 ST JOE係最熱門男校,一樣好難中。

認同,更進一步的男校,真係少之又少。
近來開始認真研究升中,真實地發現好多家長講呢間學校好,果間學校好,問佢哋點解好?佢哋話排名好。起邊度知呀?即刻彈所謂全港排名俾我睇。最後,我發現佢連中學概欖既用途都唔清楚。

醒目開學勳章 王國長老

PTL_L 發表於 19-12-17 10:58

認同,更進一步的男校,真係少之又少。
八卦一問

個全港排名出自何處呢?

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

Kidsmust.com / tutor circle.com之類
我一睇,見st peter排咁前,我都係有保留。

醒目開學勳章 王國長老

PTL_L 發表於 19-12-17 13:05
回覆 miriam 的帖子

Kidsmust.com / tutor circle.com之類
想當年我囡小學部份高年級家長好信某幾個網同報章出既排名資料, 話我囡小學排名係 100 名內, 好鬼開心架, 話學校好勁, 到我開始去睇升中派位資料計 B1/2/3 % 時, 乜一間連 1/3 B1 率都未到既小學入到 100 大, 咪玩啦~~~

我囡 P.6 時學校可以代訂呢兩本書, 我講明唔會搵錢黎嘥, 咁大個中學概覽網站, 仲有中學校務報告可以睇, 使乜要本資料 9588 既書呢.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-12-17 13:14
想當年我囡小學部份高年級家長好信某幾個網同報章出既排名資料, 話我囡小學排名係 100 名內, 好鬼開心架,  ...

校園大,地皮正,師資好,都可以加分的~~~
‹ 上一主題|下一主題