用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2020年到英國留學讀Year 12,入嚟傾下啦
樓主: Fionyiu
go

[英國] 2020年到英國留學讀Year 12,入嚟傾下啦   [複製鏈接]

qqeternity 發表於 20-6-18 23:07
請問Visa批咗之後,有冇列明限制幾耐要離開香港?我打算八月尾小朋友先離開香港,而家申請會唔會太早?
...

據我了解最早可以開學前3個月申請visa,而6個月以上的課程,最早可以開學前一個月抵達英國

迷你人 發表於 20-6-18 21:17
請問Statement 究竟要不要?Agency又話唔洗?即使要不要預備埋?咁要比幾多$響銀行先得
...

正常系唔使,不過又有人被抽查抽中要提交,既然話唔洗,我覺得最好唔好交,交少樣錯少樣,真系申請途中佢要你交至交。

yuyueng 發表於 20-6-19 09:56
正常系唔使,不過又有人被抽查抽中要提交,既然話唔洗,我覺得最好唔好交,交少樣錯少樣,真系申請途中佢要 ...

用特區護照申請不用

yuyueng 發表於 20-6-19 09:56
正常系唔使,不過又有人被抽查抽中要提交,既然話唔洗,我覺得最好唔好交,交少樣錯少樣,真系申請途中佢要 ...

明白、謝謝

回覆 longlokma 的帖子

Thanks for ur information

係咪九月開學英國嗰邊好大機會都唔需要隔離?
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

jasminemei 發表於 20-6-23 21:54
係咪九月開學英國嗰邊好大機會都唔需要隔離?

點解咁講? 你有新消息?

迷你人 發表於 20-6-18 21:17
請問Statement 究竟要不要?Agency又話唔洗?即使要不要預備埋?咁要比幾多$響銀行先得
...

我細仔報讀果間學校要求睇statement ,有啲學校會睇有啲唔使睇,到辨Visa時是抽查嚟睇,所以係唔係都要準備咗先,agent話statement預備大約一年學費及生活費

longlokma 發表於 20-6-19 00:41
據我了解最早可以開學前3個月申請visa,而6個月以上的課程,最早可以開學前一個月抵達英國
...

您好, 已經收到CAS, 但看到"When the visa is issued you will have a 30 day entry vignette stamped in the passport.", 有點confused, 即是一出Visa 30日內就要入境UK嗎?請指教, thanks

qqeternity 發表於 20-6-26 12:59
您好, 已經收到CAS, 但看到"When the visa is issued you will have a 30 day entry vignette stamped in  ...

正常情況係咁, 但係agent同我哋講今年因為疫情關係, visa到埗嘅有效期係延長咗, 而我孩子嘅簽證到埗有效期係三個月。
唔係由簽証發出嗰日計, 通常係你開學日期前一個月左右開始計, 到時會有封信寫得好清楚, 放心

回覆 longlokma 的帖子

Thanks so much for your clear explanation

有冇人學校係可以延期入學啊?唔使九月
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

1/2021 先入學

longlokma 發表於 20-6-23 22:05
點解咁講? 你有新消息?
香港 Air Bridge likely in late August/September https://www.thesun.co.uk/news/11945174/travel-france-italy-spain-holiday-air-bridges/
‹ 上一主題|下一主題