用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2020年到英國留學讀Year 12,入嚟傾下啦
樓主: Fionyiu
go

[英國] 2020年到英國留學讀Year 12,入嚟傾下啦  

kct18 發表於 20-1-12 23:47
我今年都識兩個入咗Benenden,應該都唔算係大富之家,而且冇去到學校interview
...

我只係偽中產!小富都唔係!

kls12 發表於 19-12-16 01:58
經驗之談,有早無遲。由於大部分學校都是差不多時候term break.很多時當天的機票較貴,有些家長會買早一至 ...
大家買了機票未?
10月term break會回來嗎?

tsung 發表於 19-12-15 10:12
想請教大家買了機票未?
英國中學每年好多half term,你們的子女會否回港?如果回港的話,是否應該買倒頭 ...

我見12月 term break 回來的機票好貴....

yiphalook 發表於 19-12-15 10:59
係, half term買倒頭飛
買倒頭飛有甚麼好處?

Smilesun 發表於 20-1-13 17:32
買倒頭飛有甚麼好處?

請問你們買機票應該是9月單程機票?還是去程9月,回程下年7月?中間買倒頭飛。

wong55 發表於 20-1-13 23:43
請問你們買機票應該是9月單程機票?還是去程9月,回程下年7月?中間買倒頭飛。
...

兩個方法:
1。如你所講,頭尾(9月和7月)一套機票,中間買倒頭機票。
2。第一程(9月),買單程,以後全部買倒頭機票。

我選擇最簡單和方便自己的方法,就係方法2。

deposit已交, Manchester有咩機去比較好, SQ好唔好. 監護人有無媽媽有推介? 仲要準備d咩? 有無人用過BELGRARIA GUARDIANS / GUARDIANS INTERNATIONAL

Fionyiu 發表於 19-12-14 14:55
大家好!小兒明年9月到英國讀書,大家安排成點?

想請問大家sixth form西裝是否要厚料及薄料都要購買?
另外,供替換之枕頭套、被袋、床單是否也要全部自備?

TTEE1819 發表於 20-1-14 08:14
兩個方法:
1。如你所講,頭尾(9月和7月)一套機票,中間買倒頭機票。
2。第一程(9月),買單程,以後全 ...

請問 2. 的話,只買去英國單程機票,對 申請VISA 有沒有影響?

如學校指定簽証的律師樓,咁可否同學校要求自行申請,因佢收費好貴成HK$7000。

Thanks!

wong55 發表於 20-1-14 17:04
請問 2. 的話,只買去英國單程機票,對 申請VISA 有沒有影響?

如學校指定簽証的律師樓,咁可否同學校要 ...

攪visa學生簽證,我唔係太熟,唔敢亂作。我印象中,我以外,有唔少家長都係買第一程機票,係單程。請其他家長比分享。

tsung 發表於 20-1-14 12:21
想請問大家sixth form西裝是否要厚料及薄料都要購買?
另外,供替換之枕頭套、被袋、床單是否也要全部自備 ...

有家長教我在John Lewis or Mark and Spenser 訂去學校

回覆樓主:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3798557&extra=page%3D12
呢道好多資訊

Smilesun 發表於 20-1-14 18:40
有家長教我在John Lewis or Mark and Spenser 訂去學校

先謝謝你的解答請問這兩個網站是否國際性,香港買貨,英國收貨ok 嗎?通常由落單付款後,要多少時間才可以送貨到英國地址?

回覆樓主:

我只係試過在amazon uk訂Harry potter及足球床上套裝來香港,好快兩三日就發貨到倉。
同事同我分享過她上個月在Mark&Spencer訂禮盒俾去guardian家,睇相禮盒好正!
教我床上用品訂去學校的BK家長說貨要開學前送到,否則開學當日可能太混亂,最後無得用

Smilesun 發表於 20-1-14 21:39
我只係試過在amazon uk訂Harry potter及足球床上套裝來香港,好快兩三日就發貨到倉。
同事同我分享過她上個 ...

明白!謝謝你的解答

TTEE1819 發表於 20-1-14 18:34
攪visa學生簽證,我唔係太熟,唔敢亂作。我印象中,我以外,有唔少家長都係買第一程機票,係單程。請其他 ...

Thanks!

想請教,買被袋床單之類,為什麼要上網預訂?如果我諗住開學前早大約十日到步,到時先去M&S買現貨,得唔得?另外,想問下大家有咩係你地會過去英國先買(咁不用帶太多luggage , 會平D,多D選擇....等原因)有咩你地會在香港買過去?
請指教 謝謝!

Spidermum 發表於 20-1-15 15:37
想請教,買被袋床單之類,為什麼要上網預訂?如果我諗住開學前早大約十日到步,到時先去M&S買現貨,得唔 ...

有10日咁多時間,去到先買都未遲,我當年都係去到先買。
枕頭、被、床單、洗頭水沖涼液 拖鞋、襪 、皮鞋,部份衣物都可去到先買 。

回覆 katrinafu 的帖子

謝謝你呀!返學的皮鞋是不是防水的比較好? 在M&S有冇? 你地會在邊間店買?
其實在英國 Boarding 要常備幾多對鞋?