用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2020年到英國留學讀Year 12,入嚟傾下啦
go

[英國] 2020年到英國留學讀Year 12,入嚟傾下啦   [複製鏈接]

大家好!小兒明年9月到英國讀書,大家安排成點?
   39    0    0    0

Fionyiu 發表於 19-12-14 14:55

上星期交咗deposit,其餘都未準備!
請問你仔仔準備成點?

醒目開學勳章

想問下你地小朋友會讀邊幾科
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

tsung 發表於 19-12-14 22:00
上星期交咗deposit,其餘都未準備!
請問你仔仔準備成點?

我哋下星期二才交deposit.請問你們學校是否會keep一期deposit for學生放在學校扣數呢?

另外你小朋友到那間學校升學?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

esmehouse 發表於 19-12-15 08:25
想問下你地小朋友會讀邊幾科

我仔未選科,多數會take phy chem bio n maths
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Fionyiu 發表於 19-12-15 09:48
我哋下星期二才交deposit.請問你們學校是否會keep一期deposit for學生放在學校扣數呢?

另外你小朋友到那 ...

是的,要交一個term學費做deposit的!不知是否用作扣雜費?

Fionyiu 發表於 19-12-14 14:55

想請教大家買了機票未?
英國中學每年好多half term,你們的子女會否回港?如果回港的話,是否應該買倒頭票?
不好意思,新手留學媽媽,太多問題要請教大家了

tsung 發表於 19-12-15 10:12
想請教大家買了機票未?
英國中學每年好多half term,你們的子女會否回港?如果回港的話,是否應該買倒頭 ...
也可以安排他们去监护人公司的homestay 住,大概50英镑左右一天。我们会安排比较长的假期会港。

tsung 發表於 19-12-15 10:05
是的,要交一個term學費做deposit的!不知是否用作扣雜費?
阿仔學校經驗係全部雜費加喺每期學費單內, deposit畢業時全部退回

tsung 發表於 19-12-15 10:12
想請教大家買了機票未?
英國中學每年好多half term,你們的子女會否回港?如果回港的話,是否應該買倒頭 ...
係, half term買倒頭飛

回覆樓主:

請問如 half term 16 Oct 5pm 開始,是否可以16 Oct 走(可能要早一點離校), 或要17 Oct 才可以走? 15歲可否自己撘任何航機或一定要撘 cathay/virgin (unaccompanied minor)?

Isaacmommy 發表於 19-12-15 12:02
請問如 half term 16 Oct 5pm 開始,是否可以16 Oct 走(可能要早一點離校), 或要17 Oct 才可以走? 15歲可 ...

通常是即日飛回港,如安排第二天飛, 米又要安排住宿囉,所以好少家長會有這安排。至於搭咩機,首先你要計一計由學校去機場要幾耐?如Heathrow,CX一天至少有3部機,BA有兩部(一部A380在傍晚6點幾開去香港,另一部在9點左右開),維珍只有一部機在9點左右開去香港。如你孩子學校近London, 可以揀CX或BA, 我孩子學校遠,一定要坐幾小時去Heathrow, 我必揀維珍或9點的BA。15歲,BA或維珍,都應該可以自行乘搭。

回覆樓主:

謝謝,即係15 歲唔可以獨自搭BA, CX, Virgin 以外的航機 (如Qatar, Lufthansa 等)?是否學校會比你早 2-3 個鍾走趕搭飛機?

Tangyy 發表於 19-12-15 10:16
也可以安排他们去监护人公司的homestay 住,大概50英镑左右一天。我们会安排比较长的假期会港。
...

謝謝你解答
請問如果要住home stay通常要提早多少天通知監護人公司?

yiphalook 發表於 19-12-15 10:51
阿仔學校經驗係全部雜費加喺每期學費單內, deposit畢業時全部退回

謝謝你!
請問以你的經驗,每年雜費大概多少英鎊?

yiphalook 發表於 19-12-15 10:59
係, half term買倒頭飛

謝謝你解答
請問Christmas及Easter長假是否可以買倒頭飛?

TTEE1819 發表於 19-12-15 12:11

通常是即日飛回港,如安排第二天飛, 米又要安排住宿囉, ...

不一定,要check 學校。如果嗰日返全日學,通常可以翌日才離開。

Isaacmommy 發表於 19-12-15 12:24
謝謝,即係15 歲唔可以獨自搭BA, CX, Virgin 以外的航機 (如Qatar, Lufthansa 等)?是否學校會比你早 2-3  ...

最緊要係check 學校有無安排coach 去機場。如果有,盡量就到就最好。
其實每日咁多航班,可以盡量就到就唔好早走啦。

15 歲其實可以安排轉機,唔一定要用UM.但要睇孩子本身情況。

Term end 不一定等如boarding house close. 你上學校網站check.有d 已經有齊下學年嘅資料,方便國際學生。 或可以直接問學校(我嗰時係問學校), 或agent.

TTEE1819 發表於 19-12-15 12:11

通常是即日飛回港,如安排第二天飛, 米又要安排住宿囉, ...

資料很有用,謝謝你
請問如果由香港乘搭BA去倫敦Heathrow ,每天是否也有兩班航班?

Isaacmommy 發表於 19-12-15 12:24
謝謝,即係15 歲唔可以獨自搭BA, CX, Virgin 以外的航機 (如Qatar, Lufthansa 等)?是否學校會比你早 2-3  ...

我少買轉機的機票,唔熟其他airlines。另外,剛睇回web的資料,維珍12歲可以自行坐機,但家長要填UM form, BA要14歲。

學校多數會批准學生提早校去機場,我孩子學校一定得,試過因為慳錢坐下午開的轉機機位,早上9點要離校。我相信好多學校會批准,佢地收香港家長學費,會明白學生坐飛機會有早有晏晝的安排。
‹ 上一主題|下一主題