用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行
樓主: KARYKARYKARY
go

自行 [複製鏈接]

YmOra 發表於 19-12-14 10:51
你的孩子屬Band幾呀?如果屬B1,以文靜和運動零,咁我校"銀禧"會係好適合他呢!可以考慮下。
...

讀文猜義,樓主KARY仔仔該係B1a。唯有尼點先滿足第一條:區内學校麻麻而望區外。
照推論,銀禧唔係KARY杯茶……
唔知中唔中?

nillnill 發表於 19-12-14 10:35
記得當年小學叩門,狂交表,又唔係間間都有機會,又些又要筆試。升小已經太可怕,希望升中唔駛叩喇。 ...

升中叩門得頭兩日,攞得結果嚟快都十點,有d又要立刻見,一等一見又幾個鐘,頭一日見得幾間……到第二日有d已唔收表,之後有乜見乜,有d之前諗都未諗過去,佢收我都可能要諗下果d……都俾佢叫番去等消息,呢d感覺差到一個點,可惜派俾我的沒有最差只有更差!
所以今年的你們真係唔好去到叩門,叩門好辛苦的!

Poyau    發表於 19-12-14 20:29

YmOra 發表於 19-12-14 10:51
你的孩子屬Band幾呀?如果屬B1,以文靜和運動零,咁我校"銀禧"會係好適合他呢!可以考慮下。
...

暫時系b1,好等我研究下此校,謝謝

nillnill 發表於 19-12-14 10:35
記得當年小學叩門,狂交表,又唔係間間都有機會,又些又要筆試。升小已經太可怕,希望升中唔駛叩喇。 ...

正正經歷過小學就系叩門入唔想再有第二次。

medicine 發表於 19-12-14 11:59
讀文猜義,樓主KARY仔仔該係B1a。唯有尼點先滿足第一條:區内學校麻麻而望區外。
照推論,銀禧唔係KARY杯 ...

哈哈...因為今年先5年班,暫時成績還可以,但一日未考呈分試未敢確定,最近先開始去了解中學,兒子不想讀男校,比較文靜,運動弱,無音樂才能現在只能系分數上加把勁,最近都在參觀中學,睇番過往面試的考題,感覺面試好難,原本想博出名d嘅學校,但宜家有點怯,系咪揀番原區算深水埗長天一定唔揀,得番銘賢和黃棣珊,黃棣珊我又麻麻地,所以諗定出年點揀。

YmOra 發表於 19-12-14 08:13
都係以成績和面試表現為最重要。反而中學有機會不論區域對一些有實力的小學收多DD。哩30%自行收生率 ...

咁又啱!這3成先係中學自己揀的,應盡量揀最好的入黎

KARYKARYKARY 發表於 19-12-14 22:32
哈哈...因為今年先5年班,暫時成績還可以,但一日未考呈分試未敢確定,最近先開始去了解中學,兒子不想讀 ...
估中少少,即係好成績。但原來係出年先玩尼個刺激游戲。
咁加油努力考好呈分啦,到時可以揀選範圍就寬啲

medicine 發表於 19-12-14 22:44
估中少少,即係好成績。但原來係出年先玩尼個刺激游戲。
咁加油努力考好呈分啦,到時可以揀選範圍就寬啲
...

系呀,諗緊點樣考好手d無才能只能努力d.

KARYKARYKARY 發表於 19-12-14 22:50
系呀,諗緊點樣考好手d無才能只能努力d.
大部分官津校睇成績,冇運動,冇音樂唔使太過擔心。成績好,中英文流利,其實已經可以出去闖一闖了。記得出年一定要報幾間直資熱身。

b3410 發表於 19-12-15 06:28
大部分官津校睇成績,冇運動,冇音樂唔使太過擔心。成績好,中英文流利,其實已經可以出去闖一闖了。記得出 ...

謝謝回覆,直資有無咩介紹?

KARYKARYKARY 發表於 19-12-15 08:34
謝謝回覆,直資有無咩介紹?
如果級頭,一定要搵校長推薦,去試SPCC。如果SPCC第一輪收,基本自行可以任我行。
不過唔讀好似比較可惜。
其他通常band 1a男仔可報DBS (如果冇體藝機會細D),YW,SPC,男女校的話赤柱聖士提反,港同,
面試都在3月自行前。
直資面試一輪之後,已經知道自己長處短處,同全港其他學校同學比較大概位置。不過因為自行表格已交,冇的再去調整。不過,對於自行的掌握會多一些。

b3410 發表於 19-12-15 08:50
如果級頭,一定要搵校長推薦,去試SPCC。如果SPCC第一輪收,基本自行可以任我行。
不過唔讀好似比較 ...

謝謝,等我睇下

b3410 發表於 19-12-15 08:50
不過唔讀好似比較 ...

過去我見我地學校都有幾個考到,哇,哩間學校我諗我仔無能力讀我總覺得我仔轉數慢,好蠢。不過可以試報練習下。

medicine 發表於 19-12-14 11:59
照推論,銀禧唔係KARY杯 ...

你對。樓主應該一早道明屬B1a成績嘛!咁!銀禧確實未必係佢或大多數人的"首選茶"。

不過,小女當年也是以B1a成績入"銀禧",後來識多咗Djm,發覺B1a成績嘅也有人願意入讀銀禧,我哋對銀禧嘅喜歡原因大多相同。
‹ 上一主題|下一主題