用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我仔間小學是咁的...
go

我仔間小學是咁的... [複製鏈接]

我仔經大抽獎入讀了一間區內二線小學,小一由9月開學到現在,其他家長和阿仔跟我分享小事如下:

1. 阿仔開學兩星期,給同學弄壞了眼鏡,要買過。
2. 有同學在上課時經常走出位,行來行去,其他同學叩櫃桶吶喊。
3. 小息時有同學在走廊亂跑撞人,沒有老師當值。
4. 小息時,有同學在男廁大力踢廁所門,還爬上廁格頂偷看在廁格內的人。
5. 有同學打人,一打打十拳。
6. 有同學握住學生證飛打同學,把那同學的手指割起一塊肉。
7. 有同學上課時打女老師的屁股,女老師當場叫非禮。
8. 昨天,有同學在男廁亂跑撞跌同學,那同學個口撼落角位,成口血。
9. 今天,無厘頭發現有大便在男廁地上。

以上事情有些是阿仔親眼目擊,事情後來如何就不太清楚。有時我會問班主任,她多數說不知道要了解下就避開了。

有時聽到我覺得學校的紀律好有問題,但又無乜經驗,不知道是不是自己站在道德高地,請問大家小朋友讀的學校有沒有類似情況?

而我是不是只能教好自己小朋友,其他的就沒甚麼可以做呢?

6    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果係某少數同學重覆出現以上表現,有可能係過度活躍

無辦法,如果學校唔能夠正視問題,只能教好自己嗰個

DELLENDA    發表於 19-12-19 10:22
恐龍家

在課室內發生的事,多數由某兩三個同學做出來,真無奈。

DELLENDA 發表於 19-12-12 11:29
我仔經大抽獎入讀了一間區內二線小學,小一由9月開學到現在,其他家長和阿仔跟我分享小事如下:

1. 阿仔開 ...

你有無返工?如可以,參加學校家教會/義工,同老師熟D,了解多D。

似過度活躍,唔係學校想控制就控制到。識人係呢類學生,讀一線校,學校好注重品德架,不過佢地忽視規則,打架、除褲都有。

一線學校少啲呢類情況,因為 1. 的確一線係好注重品德同學術,唔會接受偏差行為,少少都唔允許(包括唔準跑步、上堂飲水一定要問)。2. 入得去大家都預左要谷成績,送過度活躍嘅小朋友入去讀書,家長都辛苦,一開始都唔會揀入。3. 過度活躍小朋友成績同行為好容易被投訴,投訴得多,家長自己都唔好意思/辛苦,轉去其他學校。

多啲參加學校活動、義工,同老師熟悉了解下。

DELLENDA    發表於 19-12-19 10:21

以上所說的,除了第一點(可能係無心之失),其他不能接受。有冇唸過轉校?
天助自助者,  別再怨天尤人

如果係有特殊情況的同學,做出上述行為,有時真係無計

有d學校多d,有d學校少d,始終都有。朋友個仔讀國際學校,佢班有個Adhd的男仔,係課室擲個波,打爛天花板的燈,跌落黎的碎片整損咗佢仔。佢都係少少呻吓,無辦法。

DELLENDA    發表於 19-12-19 10:21

如果情況持續而老師搞唔掂/無心搞,操好個仔成績去插班,插另一間二線都好

1. 阿仔開 ...

津校大抽獎入係咁,乜人都有。朋友入傳統一線名校都有,D同學都怕左佢,老師都好似冇乜乎。

明顯係校園欺凌問題

唔關過度活躍事

問班主任話唔知道, 佢絕對係知道

DELLENDA    發表於 19-12-19 10:28

第二點已經係集體行為. 點可能個個過度活躍? 係教師課室管理唔得.

little_yolky 發表於 19-12-12 15:44
你有無返工?如可以,參加學校家教會/義工,同老師熟D,了解多D。

WKM,有報名做義工,不過抽唔中

Mrs.Luckycat 發表於 19-12-12 21:19
以上所說的,除了第一點(可能係無心之失),其他不能接受。有冇唸過轉校?
...

一線難插,又無乜二線可以揀,又唔想跨網

ar_mak 發表於 19-12-12 23:24
第4點果度我可以比個小小建議,可唔可以搵幾個同學組織埋一齊,當其中一個有需要入廁格果陣,就分別派2個去埋 ...

痾屎都咁大陣仗,搵到呢啲朋友肯聞臭臭又幾好

先多謝大家嘅分享及意見,我真係孤陋寡聞唔清楚一般小學的情況,感激不盡。

fasola 發表於 19-12-12 23:37
第二點已經係集體行為. 點可能個個過度活躍? 係教師課室管理唔得.

我覺得有唔妥,無紀律,無得搞。

小一好似中一咁喎

DELLENDA    發表於 19-12-19 10:29

1. 阿仔開 ...

幾有趣?

幾年級?

係咪男校?

小一咋喎,6歲小朋友唔係應該單純d?
如果只係2-3個小朋友,老師唔教好難做到咩。
你可以教好自己小朋友,小一完左後搵間紀律好既轉校。
好似我地返工,總會有x人在左近,好難避,不過小一咁既情況又真係難頂d。
又或者可以搵幾個家長一起同老師傾下,睇下情況有無改善。

DELLENDA    發表於 19-12-19 10:29
‹ 上一主題|下一主題