用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小朋友遺傳左你嘅衰嘢,你會點做? ...
go

如果小朋友遺傳左你嘅衰嘢,你會點做?

老公性格老實型,我蠱惑型。
個仔好衰唔衰遺傳左我,宜家上小學現形了!
呢個性格在職場上已經幾次搞到我仆直,我實在非常痛恨它!
我可以點幫個仔,等佢唔好似我咁慘?
求賜教⋯⋯

日日係佢面前做一個老實的正人君子,示範你想佢做一個乜嘢的人。呢d身教好過千言萬語。

佢有做d蠱惑嘢,即刻叫停佢,同佢講道理,解釋唔可以做的原因。

我會教佢善用我的衰野,精益求精!

Jane1983 發表於 19-12-12 11:17
日日係佢面前做一個老實的正人君子,示範你想佢做一個乜嘢的人。呢d身教好過千言萬語。

佢有做d蠱惑嘢,即 ...

多謝鼓勵,已經做緊,而且唔俾我果個鐘意走精面嘅阿媽湊。可惜佢上小學喺學校學咗啲衰嘢返嚟,而家真係越嚟越擔心……希望家教會幫到佢。

DELLENDA 發表於 19-12-12 11:43
我會教佢善用我的衰野,精益求精!

你唔係咁嘅人你唔會明白……

簽名被屏蔽

mandy_ng207 發表於 19-12-12 10:45
呢個性格在職場上已經幾次搞到我仆 ...

真係感同身受!阿妹係學晒我D衰嘢,好既唔見佢學

jli008 發表於 19-12-12 14:22
回覆 mandy_ng207 的帖子

當然父母自己也儘量控制,在孩子面前少做這些不良事情,始終孩子係有樣學樣.正常係 ...

我已經洗心革面,跟老公一齊做一個老實人!我哋係嗰種過馬路就算冇車都要跟紅綠燈過嘅人。個仔讀幼稚園嘅時候係好純嘅,上咗小學跟人學咗曳野!我知道佢係遺傳我,所以都好嬲自己!唯有叫爸爸多啲教佢點做老實人,我始終唔係天生老實,我都係跟老公學!

little_yolky 發表於 19-12-12 14:51
真係感同身受!阿妹係學晒我D衰嘢,好既唔見佢學

咁你點算?我直情想鬧爆佢,鬧到佢驚左唔敢蠱蠱惑惑!但又知道閙一定冇用!

mandy_ng207 發表於 19-12-12 15:21
咁你點算?我直情想鬧爆佢,鬧到佢驚左唔敢蠱蠱惑惑!但又知道閙一定冇用!
...

我唔只想鬧爆佢,仲想打一鑊,真係行出嚟個格都衰過人,但見C6響度偷笑⋯⋯

mandy_ng207 發表於 19-12-12 15:18
我已經洗心革面,跟老公一齊做一個老實人!我哋係嗰種過馬路就算冇車都要跟紅綠燈過嘅人。個仔讀幼稚園嘅 ...

係呀,跟得C6耐,我都覺得自己好咗D

mandy_ng207 發表於 19-12-12 15:18
我已經洗心革面,跟老公一齊做一個老實人!我哋係嗰種過馬路就算冇車都要跟紅綠燈過嘅人。個仔讀幼稚園嘅 ...

係呀,跟得C6耐,我都覺得自己好咗D

簽名被屏蔽

回覆 mandy_ng207 的帖子

好多時父母都會係仔女身上見到自己,會好努力做好d。
我本來有d孤僻,但驚個女學咗我唔care人,我都係佢面前好努力表示自己社交active

mandy_ng207 發表於 19-12-12 10:45
呢個性格在職場上已經幾次搞到我仆 ...
當故仔咁同小朋友詳細講出仆直經過,但切記不要講呢個故事教訓我地⋯

MrBeast 發表於 19-12-12 16:52
當故仔咁同小朋友詳細講出仆直經過,但切記不要講呢個故事教訓我地⋯

職場嘅嘢,小學生好難明白。教訓只得一個:正經做事,唔好諗住走精面。

mandy_ng207 發表於 19-12-12 16:55
職場嘅嘢,小學生好難明白。教訓只得一個:正經做事,唔好諗住走精面。
...
呢d就要考你吹水能力

mandy_ng207 發表於 19-12-12 15:21
...
鬧無用吖~你生成佢禁又唔係佢想,遺傳基因有时好强大……你講多d反而教材仆直野佢知,做人唔腳踏实地、唔老实,係会天網恢恢,最終-定係自己受番。有时有d人与事既例子又举俾佢知。經常落葯,人再叻,唔誠實,唔好好运用自己才华係正途都係無用。仔仲算細仲可教(最好係从幼稚園灌輸)曰子有功的~

mandy_ng207 發表於 19-12-12 16:55
...
日常例子其实好多。

鬧同罰係冇用,佢天生係咁,無論去邊都係咁,只有撞過板佢先可以真正成長同改變。

我係蠱惑型,父母係老實商人。天性如此,最多就係收斂下,唔會 100% 改變到。唯有就係家長盡力做個好榜樣。