用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教大家小三男孩
樓主: kiukiu1016
go

請教大家小三男孩

回覆 kiukiu1016 的帖子

要欣賞小朋友努力付出的過程,結果不是太重要。我小朋友P4,今次考試都未如理想,都是好大意,失好多分,以後仍有好多次考試。

多謝大家,依家做媽媽不容易,每天都十分累

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-12-12 23:18
正常妈妈这份工作是最辛苦的。

要返工,放工又要理功課、溫書

jli008 發表於 19-12-12 09:53
看到你講平時都9X,基本不會太差,你要做的就是家長唔好令孩子一到考試就緊張萬分,好像差了就失去人生意義咁 ...

同意你所講!

有時壓力太大會失準,嘗試學習唔好太睇重

jli008    發表於 19-12-14 12:21

kiukiu1016 發表於 19-12-12 10:25
係好谷,考試果陣我都覺得自己癲癲地

我告訴女兒,試卷個個同學都識,老師考大家哪一個眼睛精靈,哪一個小心。她也粗心大意,失分在無聊地方,例如漏個"s",有時寫錯數目字,有時忘記簡單的生字。
不要太著緊成績,努力過就行,溫習態度比識多少更重要。

kiukiu1016 發表於 19-12-12 10:25
係好谷,考試果陣我都覺得自己癲癲地

忘記一點,多點讚賞小朋友懂的,是一種鼓勵,他們會更有信心,因為一猶豫,錯的機會更大。
我女也有不專心或發夢時候,都幾火滾,現在試下另類方法,叫她玩15分鐘,等大家氣氛緩和一下,再繼續。

sunnymama2 發表於 19-12-14 07:14
同意你所講!

有時壓力太大會失準,嘗試學習唔好太睇重

係,有時自己太心急或者太勞氣,就忘記佢只係8歲小孩子,要慢慢黎

kiukiu1016 發表於 19-12-16 07:33
係,有時自己太心急或者太勞氣,就忘記佢只係8歲小孩子,要慢慢黎
唔知樓主和小孩有冇一致的目標。。。
我小孩和你仔相反,唔肯温書,曾經就阿仔學習態度問題揾學校社工幫忙。社工同阿仔傾完後,同我講番阿仔的心裡話,聽完我覺得心酸。

自此之後,我學識“尊重”阿仔,其實分數都唔係最重要,最重要係小朋友精神健康發展,佢才可以行得更遠,親子關係才可以更長久

jli008    發表於 19-12-16 12:41

Cheeselover 發表於 19-12-16 07:29
忘記一點,多點讚賞小朋友懂的,是一種鼓勵,他們會更有信心,因為一猶豫,錯的機會更大。
我女也有不專心 ...

對,要改變態度

sunnymama2 發表於 19-12-16 10:24
我小孩和你仔相反,唔肯温書,曾經就阿仔學習態度問題揾學校社工幫忙 ...

我最近有些事話了佢兩句,佢就發脾氣講一些我鬧佢既事,之後。。明白,佢只要努力學習,成績不是最重要,佢依家仲肯讀書,仲有得救,我要改變相處態度,希望可以有改善

簽名被屏蔽

我個仔小三, 佢學習態度差, 叫極唔溫書, 默書可以唔合格, 但考試ok. 我既溫書定義同佢應該唔同, 我今次覺得佢冇溫, 但出黎其實差不多. 自己同補英文老師都認為佢可以再上, 但事實係佢已經滿足.

sunnymama2 發表於 19-12-16 10:24
我小孩和你仔相反,唔肯温書,曾經就阿仔學習態度問題揾學校社工幫忙 ...

同意,尊重孩子是很重要!但要同時適當在試協助孩子定好溫習目標及時間表,若果能好好執行。我想不論結果好壞,都好似其他家長分享般先肯定孩子,再在適當時才和孩子就他的答題技巧檢討!

樓主開得此題目,相信已經有改善方向!繼續加油!

另一方面,孩子能力是否真的可以谷得起,家長應該如何定位?成績不理想後,加習作?加補習?在加操後,仍留在中游,到那個位才應該為孩子以中游能力去教導?小四?小五呈一分後?小六呈二後,報直資/自行時?

家長對孩子期望如果與孩子能力有落差,其實要盡快調整及找出一致,否則每次考試也可能出現不愉快的場面!但當對孩子期望拉近從,將對孩子的推力(push)變成拉力(pull), 孩子收到家長的同理心,結果往往事半功倍!

☝️以上只是個人吹水,我兩個仔仔的學習仍然拉牛上樹,但我和他們媽媽的期望調整了又調整,成績中游中的中游,但學習總算愉快。開開心心又一年!

各位家長,孩子愛同理爸媽;不愛虎爸虎媽。加油!