用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教大家小三男孩
go

請教大家小三男孩

岩岩出了考試成績,一般(睇左考試卷好多都係大意出錯,佢本身係一個好大意男孩)不過考試前每天都好努力溫書,成績還不太好,平日默書會有9x.但考試就落差很大,問佢原因,佢話十分緊張,我可以點樣幫佢?2月會下一次考試,依家要多睇課外書,還是做練習?

基本功唔得,多睇書。你覺得佢料夠,但考試出唔到真功夫,做d練習。

Jane1983 發表於 19-12-12 09:49
基本功唔得,多睇書。你覺得佢料夠,但考試出唔到真功夫,做d練習。

好後悔鬧左佢一餐,佢有努力,但成績。。同佢一齊望返份卷,佢都知自己大意

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-12-12 09:53
看到你講平時都9X,基本不會太差,你要做的就是家長唔好令孩子一到考試就緊張萬分,好像差了就失去人生意義咁 ...

我應該太谷佢成績,大家差唔多壓力爆煲

回覆 kiukiu1016 的帖子

後悔就氹番佢。提佢做完要check卷,會好d。如果佢重視學習,有出力,咁都係提醒和鼓勵為主。鬧兩句都ok,唔好太惡就得。

如果你都自覺太谷,咁應該都真係over咗。放一放,如果佢本身都會努力,比d空間佢。
三年級唔好chur得咁癲,唔係到呈分、升中,點算呢

簽名被屏蔽

Jane1983 發表於 19-12-12 10:10

如果你都自覺太谷,咁應該都真係over咗。放一放,如果佢本身都會努力,比d空間佢 ...

係好谷,考試果陣我都覺得自己癲癲地

-->岩岩出了考試成績,一般(睇左考試卷好多都係大意出錯,佢本身係一個好大意男孩)
需要提高考試技巧,檢查技巧

-->不過考試前每天都好努力溫書,成績還不太好,平日默書會有9x.但考試就落差很大,問佢原因,佢話十分緊張,我可以點樣幫佢?

平時溫書, 確保穩定

-->2月會下一次考試,依家要多睇課外書,還是做練習?

課外書 for long term
練習 for short term

確保他了解基本概念
專注於減少粗心的錯誤

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-12-12 10:19
香港教育令很多家長眼光看狹窄咗,要孩子做高分機器,家長放開些,孩子沒太多壓力,開心學習下唔會差得去邊.好 ...

我小朋友學校行精英班製的,讀唔到精英班,好似係學校透明咁,讀二線小學

知道就要修正。你點解咁癲?

不會甘岩同我細女同學吧~我女都系今日見老師派成績,又系2月份第二次考試~

簽名被屏蔽

平常心,平常心,平常心,考前可以督促溫習,派卷一定唔會鬧。就算鬧,都係揀科其實成績唔錯的,揀D careless mistake 督促一下,提點下次要小心。
越係低分的科目,尤其是小朋友已經努力過,還考的唔好的科目,一定唔會鬧。反而要搵亮點鼓勵下,話原來咁刁鑽題都識做。其他題目更加小意思,下次再來過。

低年級建立信心為主。久而久之,小朋友就會有正確的考試態度,緊張程度會慢慢下降。

jli008 發表於 19-12-12 10:19
香港教育令很多家長眼光看狹窄咗,要孩子做高分機器,家長放開些,孩子沒太多壓力,開心學習下唔會差得去邊.好 ...

咦?原來你女女中一都試過唔合格?咁我都要樂觀D至得

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

三年級仲係「眼殘」階段,睇唔到就係睇唔到,唯有就係鼓勵。四年級就開始減少。

佢緊張,多數係唔熟,你要 keep 住平日溫書。考試前一個月就開始慢慢溫。做練習係 short term,要黎臨考前谷一谷,睇下自己跟兩有幾多。課外書係長期累積,唔會咁快 2 月就見效。