用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 [升K1問題] 咩原因大部份媽媽都要報培正 ...
go

[升K1問題] 咩原因大部份媽媽都要報培正 [複製鏈接]

近排幼稚園陸續出offer, 有人歡喜有人愁。媽媽 group 熱話邊間收邊間waiting 咁。其中討論到培正時,大家都話培正收,100% 緊係轉培正。

究竟培正有咩好?

聽其他媽媽講,培正係 happy school, 因為佢 expect 從幼稚園至中學培育個仔,所以升小出去較強的學校有機會跟唔上。而我個人又認為培正中學都幾麻麻,想知道點解每年都一窩風去in 呢?
   7    0    0    0

iammonkeyching 發表於 19-12-11 22:22
近排幼稚園陸續出offer, 有人歡喜有人愁。媽媽 group 熱話邊間收邊間waiting 咁。其中討論到培正時,大家都 ...

龍校,85%幼稚園學生可以升上培正小學。

就算名幼如KV St cat LH, 一樣大把人考直私無offer.

有龍選龍係正常嘅做法。

呢排身邊有家人考小,明白到龍幼嘅優勢。我正後悔舊年無幫小朋友報多幾間龍幼。

培正都算係Band 1A, 可能你level 太高了看不上

iammonkeyching 發表於 19-12-11 22:22
近排幼稚園陸續出offer, 有人歡喜有人愁。媽媽 group 熱話邊間收邊間waiting 咁。其中討論到培正時,大家都 ...

只要唔係墊底,都好大機會直上屬於B1頭的培中,煩少好多野
我都明好多人CARE佢係中文中學
不過佢好似係英書中教? (唔肯定)

Agree. 本人培幼讀到中學畢業...

一條龍,煩少好多嘢

玩過考小遊戲,就會知道龍校嘅好

幾時出result?

新界/九龍區最穩陣而ranking最高的龍校(不計GH), 入培正就如中獎

你搵搵資料睇下培中的DSE 成績,你就會發現...........培中出dse 狀元外,dse 成績好到......好過
好多神校名校

如果你因為培中好麻麻而放棄培幼培小,好多家長實好多謝感激你

醒目開學勳章 王國長老

睇下你標準咩叫「幾麻麻」,呢個帖#5個表係大概跟dse成績排
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=36597242018中學文憑考試成績及入大學率 (更新1436 GT 20/5/2019  20:27)

請問培正幾時出offer ? 忘記了日子(emoji)(emoji)謝你

Honeyme22 發表於 20-1-9 21:33
請問培正幾時出offer ? 忘記了日子(emoji)(emoji)謝你
聽日, 1月17, 上佢網自己查結果

回覆樓主:

聽朝10點先check到

lifeofshow 發表於 20-1-8 20:06
你搵搵資料睇下培中的DSE 成績,你就會發現...........培中出dse 狀元外,dse 成 ...

培正係中中...但DSE成績有目共睹!哩啲先係堅神校!

樓主肯定無mix up 培正同培道?你好似講緊培道咁(happy school 中學唔好)

回覆樓主:

培正中學DSE成績屬B1A水平
2019年差不多一半畢業生升讀三大

2019年文憑試 (校刊 p.42)
中文5+/3+/2+ 35.5% 89.0% 99.4%
英文5+/3+/2+ 34.3% 98.3% 100%
數學5+/3+/2+ 47.7% 95.9% 100%
通識5+/3+/2+ 36.6% 98.8% 100%
主科5+/3+/2+ 38.5% 95.5% 99.85%
3322: ≥87.3%

畢業生出路 (校刊 p.42)
港大 36
中大 31
科大 17
理大 13
城大 13
浸大 6
嶺大 2
教大 2
公大 2
本地大學 122 (70.93%)
其他 9 (5.23%)
海外升學 23 (13.37%)
學位課程 154 (89.53%)
副學士/高級文憑/基礎課程/其他 18
總數: 172人 (100.00%)

三大 84 (48.84%)
八大 120 (69.77%)

培正校刊第54卷第一期 (318MB)
ftp://210.176.23.187/School%20Jo ... 020/Journal54_1.pdf

培正中學都叫麻麻......
老牌名校,DSE成績好,學生純樸,咁都叫麻麻

回覆 NNbaby 的帖子

要睇下同邊間畀囉, 如果要同女拔或者聖保羅男女應該就有啲距離。
大家有冇啲其他名校嘅dsc成績可以分享,當然講緊要好過培正啦! 始終有客觀嘅事實比較才容易對比唔同學校嘅質素, 如果客觀嘅事實發現band3嘅學都考得好過培正,咁才可以叫麻麻!
‹ 上一主題|下一主題