用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人去咗培基書院簡介會/培基讀緊的
go

有無人去咗培基書院簡介會/培基讀緊的 [複製鏈接]

我聽完其實都唔係好明佢個收費,除咗學費,好似仲有其他費用,其中一個費用好似係LEWOWA,要3500蚊,知唔知係唔係一年收費?同埋其實培基多唔多雜費要比?
   3    0    0    1

回覆樓主:

S1 開學的確要一筆頗大費用,我估每間直資都差唔多,開左學後除了飯錢學費就冇乜特別費用。
IPAD and IPencil 3800 (自己有就唔需要)
雜費2000放入eclass account 扣日後雜項費,例如旅行,訂報紙etc
樂器2400(必需)+ 學費約3800(分兩期)
課外話動,幾十蚊至幾千蚊
LEWOWA 一年一次,有local or oversea 視乎你去邊,下學期先報名交費。
加埋校服新書,我記開學約13000 around.

babykenny 發表於 19-12-11 20:22
我聽完其實都唔係好明佢個收費,除咗學費,好似仲有其他費用,其中一個費用好似係LEWOWA,要3500蚊,知唔知 ...

以小兒Lewowa為例
S1 本地$3xxx  之後退回幾百元
S2 北京$7xxx
S3 他想選擇烏茲別克或斐濟預計$2x, xxx
冇記錯的話小兒 S2 Lewowa 本地至海外課程的費用大約由$1xxx-$23,xxx

課外活動有平有貴,貴的活動不太多
S3不用學樂器,只是S1用錢比較多
個人認為培基全年雜費合理不算太貴

pokemonmon 發表於 19-12-11 22:06
S1 開學的確要一筆頗大費用,我估每間直資都差唔多,開左學後除了飯錢學費就冇乜特別費用。
IPAD and IPenc ...

謝謝你,很詳細

AAAA+ 發表於 19-12-11 22:55
以小兒Lewowa為例
S1 本地$3xxx  之後退回幾百元
S2 北京$7xxx

謝謝你
‹ 上一主題|下一主題