用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020年全港B1中學名單 (以2013-2019年DSE成績和入U率評 ...
樓主: hkpapa852
go

2020年全港B1中學名單 (以2013-2019年DSE成績和入U率評估)   [複製鏈接]

#5 份資料之前有部份移咗位,今日剛修正和更新。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝你的付出,讓家長們更清晰各校狀況

Thanks for sharing

多謝,多謝!辛苦了!

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-12-11 16:40
以下係參考2013-2019年7屆DSE成績和入U率後, 評估出嚟既中學Banding名單 (只列B1和部份B2中學):

兄弟/弟兄,又搞偉大工程,要向你敬禮!

醒目開學勳章

回覆樓主:

好有用。Thank you.

回覆 hkpapa852 的帖子

樓主既資料好有用, 多謝曬你

謝謝分享!想請教你九龍文理書院没有資料,有無可能会是band3?
今年轉九龍城區,諗緊自二,thanks !

hkpapa852 發表於 19-12-11 16:40
以下係參考2013-2019年7屆DSE成績和入U率後, 評估出嚟既中學Banding名單 (只列B1和部份B2中學):

請教 2018-2019 聖母書院 3322 大概70% 仍然屬於band 2 ? 相反 音中只有大概50% 還是band 1C ?

回覆樓主:

感謝,辛苦哂!

回覆樓主:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

你好,
根據WKF年報及DSE放榜資料

WKF除core 4科外,另有7個level 4 50%以上,較全港高

(WKF放榜資料- "在四個核心科目和大部分選修科目中,同學們獲第四級及第五級或以上的比例遠高於全港平均水平",故WKF可能不單止7科較全港高,因report只講lv4 50%以上有7科。)

WKF 73% 33222

WKF DSE最高分6科39分,未計算WKF部份成績唔錯學生選修左GCE。

WKF有約41% DSE學生派三大

咁王錦輝應該屬於B1B吧?定係因為只得2018同2019兩年公開試成績,所以唔夠穩定而將佢定位B2-B1C呢?因為我小朋友啱啱被錄取,老師話我地係B1B-B1A,我正在了解呢間學校,請你幫我解答,多謝!

回覆 donnywin 的帖子

如果公開試成績係benchmark,

WKF 只對中文科有較準確披露

2018及2019年 DSE 中文科 3+比例分別係74%及73%。

同期,以下學校中文科 4+ 比例:
QES:66.4%,76.5%
TWGSS:78%,79.1%

B1A之說,有點難支持吧?

donnywin 發表於 20-3-20 01:31
你好,
根據WKF年報及DSE放榜資料

WKF 校務報告中, 講4+% 達50%有以下幾科:

BAFS
Bio
Chinese History
Econ
History
ICT
Phy

除咗Phy/Bio/Econ係熱門科目外, 其餘都係非熱門科門.

而 Phy / Bio / Econ 三科全港生4+% 分別係 49.8% / 46.8% / 47.2%, WKF 雖然話呢幾科係50%以上, 但其實可能只係同全港平均水平相差無幾.

而且請留意吓我分類既要求:

B1B:

整體/主科平均4+比例(所有主科均需>=35%+):>=60%

以及整體/主科平均5+比例:>=25% (B1B水平既中學, 在主科或熱目選修科目如 Phy/Chem/Bio/Econ, 通常至少有一科4+比例高於70%)

人均4+: 3.95或以上

人均5+: 1.65或以上

我暫時未見到WKF有冇邊科主科/熱門選修科, 4+%係可以達到70%
水平係B1B-B1A既學生, 當然可以有更好既選擇. 反正今年有得等自行結果, 大可以袋住先

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好多謝你講解啊!我仲想問下,王錦輝三大40%,校網列出各大學人數,咁呢一項其實都比達到B1要求嘅15%高好多啊,唔好意思,因為我都係好多唔明,所以問多D

回覆 ucw 的帖子

你好,我意思是B1B,不是B1A,嗯,因為我對呢方便太唔熟悉了,所以麻煩你地多D教我啊

hkpapa852 發表於 20-3-20 10:57
WKF 校務報告中, 講4+% 達50%有以下幾科:

BAFS
請教下:
以及整體/主科平均5+比例:>=25% (B1B水平既中學, 在主科或熱目選修科目如 Phy/Chem/Bio/Econ, 通常至少有一科4+比例高於70%)

如主科平均4+高於60%, 5+少於25%, 但Phy/Chem/Bio/Econ 4+又高於70%, 可視為1B嗎?  定一定要乎合晒所有要求?
‹ 上一主題|下一主題