用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge KET 和 PET 的分別
樓主: tam_bb
go

Cambridge KET 和 PET 的分別

回覆 mypineapple 的帖子

係唔容易但唔係話超難
如果本身無寫開電郵,或寫開回覆信件就可能要适應下
有追開美劇或英文CARTOON,應該聽力都OK
READING就好睇有無英文閱讀習慣,有D答案因為
你有睇書,所以自自然然會識
串字就睇PHONETIC基礎

ORAL 就似日常問答和同FD談話咁
如果讀英小, 咁都唔太難
如果中小, 就要加把勁去加強某部分的掌握

網上試做係咩分數....應該可以話到你聽係咩程度

MandyShek 發表於 20-1-15 13:51

係唔容易但唔係話超難

謝謝。
請問網上試係咪係英國文法協會網站有?

hippoo 發表於 20-1-15 11:49
你朋友個小朋友幾大?

9 歲

YES BC

My daughter is 10, you can do the test and  check if he/she can handle it

MandyShek 發表於 20-1-15 17:17

YES BC

請問係咪呢條link:

https://www.britishcouncil.hk/sites/default/files/pet-word-list.pdf

MandyShek 發表於 20-1-15 17:19

My daughter is 10, you can do the test and  check if he/she can handle it ...

Thx

兩個星期後的今日,又剛好可以專心考PET了(多了兩星期假期)
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊