用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教仔教到好攰好灰,好想放棄佢
樓主: 蘋果香蕉橙
go

教仔教到好攰好灰,好想放棄佢   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 19-12-11 12:39
佢真係有困難,唔係詐死扮嘢偷懶,你又何必火。佢咁既情況,係學校都唔會好受,包容吓。面對呢d情況,都係 ...

係,佢喺學校都唔好受,成日要留小息,因為堂課做唔曬。不過學校都幾好,搵幾個叻的同學坐佢隔離,有時可以幫吓佢堂課,甚至幫手抄家課冊。

anfisonbb 發表於 19-12-11 11:33
老套啲講 天生我才必有用
好明白你而家好嘔血 同意樓上講 試吓搵ROOT CAUSE先 對症下藥

真係發掘唔到咩天份、才能。 個人真係冇咩叻。運動、音樂,佢都冇咩興趣咁。成日想hea ,睇電視,食嘢,打機(好少俾佢打,因為d功課完成唔到)。

另外想問一下,我仔咁嘅情況,即係見佢之後都應該唔係太讀到書嗰類,唔會升到本地大學。
中學送佢去赤柱航海學校寄宿,學返紀律、一技之長,會唔會好d?
又如果中三後送佢去外國讀,入大學機會可能大d,就算讀唔到大學,當去幾年學吓英文見識世界。呢條路可行嗎?

蘋果香蕉橙 發表於 19-12-11 12:35
筆順 phonics 呢已經係由細教到大。佢就係唔跟,佢話筆順好難,但用自己方法又寫錯。phonics 出去學過,我 ...
Apps 遊戲中學習。phonics 學過blend 得ok 嗎?

蘋果香蕉橙 發表於 19-12-11 12:26
評估過是視覺感知有些問題,即抄寫有困難。
但佢問題係完全唔想面對功課,抗拒唔願做。鼓勵、讚賞已經盡量 ...

有冇看過職業治療C?有些小朋友平均行力弱也會影響閱讀和抄寫能力

蘋果香蕉橙 發表於 19-12-11 13:02
真係發掘唔到咩天份、才能。 個人真係冇咩叻。運動、音樂,佢都冇咩興趣咁。成日想hea ,睇電視,食嘢,打 ...

我認為跟他說一下他自己有什麼想法?自己的將來?
我猜他最大嗜好是電視,吃東西和打機,先看看在有條件下作有限度提供(當然三餐是必須的),條件當然是完成學校基本要求,再增加力度來換取好處,例早半小時完成功課就多半小時電視時間。用時間來迫使他完成任務,若未能及時完成,便扣減好處,看看是否有初步改善。

蘋果香蕉橙 發表於 19-12-11 12:22
小一時已經去咗政府做評估,結果不是讀寫障礙,又不是專注力不足。但是視覺感知有些問題,即刻抄寫有困難 ...
協康之前有個眼動協調小組班,你chk 下仲有冇辦,要評估過有問題先收,另外一些班比疑似讀障的小朋友,你問問,要快,因為通常都是for k3-p2, so州過後冇艇搭。冇人天生就識教子女,若有時間去聽下parenting seminars(非牟你),坊間不少是免費或只是幾十蚊。

自然學校可能幫到小朋友
http://www.gaiaschool.edu.hk/
或者搵行芬蘭教育的本地小學都應該得

簽名被屏蔽

你講到佢完全冇動力,睇嚟都係要轉去非傳統學校,要搏一搏。處理左做人態度先,功課學業遲啲先算。

回覆 蘋果香蕉橙 的帖子

其實視覺感知,係好影響讀寫能力同數感。試諗諗小朋友大部份時間都在學校,默書零分,測試考試低分,佢喺學校有自信嗎?開心嗎?自我形象價值如何?回到家佢需要媽媽嘅安慰、鼓勵,唔係再打沈佢。你需要話佢知,佢唔需要同猴子鬥爬樹,佢可能係一條條魚,游得快過猴子,亦可能係一隻小鹿,跑得快過猴子,你話佢知我哋一齊去搵答案,俾佢知道你俾佢嘅係unconditional love,即係無論佢叻定唔叻,你都一樣愛佢。盧冠庭有讀寫障礙,佢寫嘅電影音樂,攞過幾多㢡,Tom Cruise 同Jammie Oliver大家都識,一樣係有讀寫障礙。你話佢圈住都抄唔到,要你串,其實已經好明顯,佢真係有困難。人類好得意,一個感官有事,會發展另一個。一個人失明,佢嘅聽覺就會發展得比其他人好,下肢有問題行唔到,上肢就會特別有力,你需要同佢一齊搵一個適合佢嘅學習方法,佢唔係視覺學習嘅人,但可能係聽覺或觸覺學習嘅人,話佢知媽媽唔會放棄,你都唔好放棄。

蘋果香蕉橙 發表於 19-12-11 12:55
多謝你嘅提議。我會盡量試吓用玩嘅方法教。
其實每日放學返嚟,我都係心情愉快嘅情況之下叫佢開波做功課㗎 ...

可唔可以叫佢響妳放工番黎之前做左識做既功課先?如果自發做功課就有獎勵貼紙,慢慢攪番好個學習態度先

同埋要同佢講明,妳要求佢做功課果陣唔可以離開個位,或者挑戰下佢,妳估妳今日做功課會唔會離開個位,會走開幾多次?希望慢慢可以培養佢專心番d

我相信每個小朋友各有天賦, 叻既野都唔同, 天份不在讀書方面, 不坊發掘其它長處, 運動音樂?  唔好太早定奪小朋友無興趣,樣樣野都要放多d時間比佢試下, 慢慢可能佢會感受到當中樂趣, 培養小朋友的自信心好緊要. 媽媽辛苦了, 加油  

回覆 haihaimom 的帖子

要放棄嘅唔係佢嘅學業,而係那些出現在測試卷或成績表上嘅分數。希望媽媽有一曰唔會再因為仔仔唔懂的東西而懊惱,而係會因為佢𢤦的東西而鼓舞,媽媽加油。

貝珠 發表於 19-12-12 10:23
你講到佢完全冇動力,睇嚟都係要轉去非傳統學校,要搏一搏。處理左做人態度先,功課學業遲啲先算。
...

睇嚟唔關學校事,係家庭問題。

蘋果香蕉橙 發表於 19-12-11 13:15
另外想問一下,我仔咁嘅情況,即係見佢之後都應該唔係太讀到書嗰類,唔會升到本地大學。
中學送佢去赤柱航 ...

其實你連送佢去讀航海學校都無問題,咁做唔到功課、默書唔合格,又有咩問題呢?

你話佢學緊除數,即係二年班啦,你自己俾D心機學下如何教有呢類問題既小朋友,睇唔得就讀俾佢聽,讀下D有趣既課外書,中文同英文,持之以恆。放假同佢一齊煮下嘢食、踩下單車、就算行下公園都好,總之,你同佢都要放輕鬆。讀唔到書唔駛死既,唔開心就會死喇!係架,放工放假仲做咁多嘢,辛苦架。做人阿媽係咁㗎啦。

回覆樓主:

樓主我同你情況一樣,我個仔小一,又係對學習完全冇興趣,無論係返學,學游水,學畫畫,學樂器,對任何嘢都冇學習興趣, 功課日日拖慢版 ,做唔曬就欠交,我都係日日拉牛上樹,好辛苦, 好明白你感受
‹ 上一主題|下一主題