用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教仔教到好攰好灰,好想放棄佢
樓主: 蘋果香蕉橙
go

教仔教到好攰好灰,好想放棄佢  

roseangel 發表於 19-12-17 15:37
樓主我同你情況一樣,我個仔小一,又係對學習完全冇興趣,無論係返學,學游水,學畫畫,學樂器,對任何嘢都 ...

繼續努力啦,俾D心機,唔好因為覺得佢唔聽就唔教,要叫佢努力,自己都要堅持。我個小一都係咁,曾幾何時我以為佢係有障礙。到二年班就開始肯做功課,不過都係唔溫書;三年班叫肯溫書;四年班開始有心溫,但因為起步慢,成績都係唔好。依家五年班喇,成績係唔好㗎,咪繼續努力囉,無話個個都要做B1格。有D小朋友進步係慢既,努力呀!

little_yolky 發表於 19-12-17 17:12
繼續努力啦,俾D心機,唔好因為覺得佢唔聽就唔教,要叫佢努力,自己都要堅持。我個小一都係咁,曾幾何時我 ...
我唔係冇嘗試過,我嘗試安分守己,日讀夜讀,得嗰少少分!我試過!但係B1嗰啲人,B1嗰啲人!佢哋識讀書咩?佢哋只係識操卷,花啲啲時間,不停操卷不斷拎高分!咁叫做公平咩?你去問吓佢哋!隨便問一個學生!問吓佢哋需要啲咩!佢哋啲答案好簡單,只想入一間好普通好普通嘅中學!點解佢哋要用成世人時間去溫書呀?因為嗰啲B1玩嘢呀!愈叻就愈玩得起!呢個世界公平咩?呢個世界公平咩?!

ar_mak 發表於 19-12-17 21:32
我唔係冇嘗試過,我嘗試安分守己,日讀夜讀,得嗰少少分!我試過!但係B1嗰啲人,B1嗰啲人!佢哋識讀書咩? ...

咁我哋學校D B1又唔係個個操卷既,尤其最叻果幾個。真係各有前因莫羡人。

乜你好似形容緊阿妹咁既

我唔係冇嘗試過,我嘗試安分守己,日讀夜讀,得嗰少少分!我試過!但係B1嗰啲人,B1嗰啲人!佢哋識讀書咩? ...
各人有各人際遇,無謂諗人地,自己覺得盡左力,學到知識就OK。好多成功人士都無乜讀書,放眼將來。

既然已經知道系視覺感知問題,就唔好坐系度等,自己同佢做多些家居訓練(玩迷宮,找找看,找相同,拋波入圈/籃),去公園玩千秋攀爬,打羽毛球或乒乓球,呢D都可以訓練眼球追踪

每日做功課前,先做以上家居訓練15分鐘,才埋位做功課

每日盡量安排出戶外活動30分鐘

放學後就功課班個半鐘,大腦根本無休息過,大人都無可能朝8晚5,不停坐系度,中間要俾佢放鬆大腦

little_yolky 發表於 19-12-18 06:30
咁我哋學校D B1又唔係個個操卷既,尤其最叻果幾個。真係各有前因莫羡人。

乜你好似形容緊阿妹咁既:questi ...
可能以為死死板板的操卷就一定好,或許跟本不明白讀書意義,我女考試日子都一樣有看電視玩手機聽歌唱歌,當然都會看一下書溫故知新. 都是很普普通通去學習.  始終都唔知那些人講的是真是假.因有些人都承認自己講既野有真有假,要用家自己判斷,所以都不作評論. 但都係嗰句,論壇係比人發表言論,睇過參考一下就好,信不信自己去決定.

wmkcnw 發表於 19-12-18 08:28
各人有各人際遇,無謂諗人地,自己覺得盡左力,學到知識就OK。好多成功人士都無乜讀書,放眼將來。 ...
所以,其實印証了不論入什麼學校,開開心心盡自己能力學到應有的知識靈活運用就得. 將來事鬼知,而家都學得唔開心,將來心理上都比人差了一點.

jli008 發表於 19-12-18 10:34
可能以為死死板板的操卷就一定好,或許跟本不明白讀書意義,我女考試日子都一樣有看電視玩手機聽歌唱歌,當然 ...

不過我知B1尾同B2頭係操得好勁!好似我阿細咁B2尾就真係操嚟嘥氣嘥錢嘥時間,慳返啖氣好過

little_yolky 發表於 19-12-18 11:25
不過我知B1尾同B2頭係操得好勁!好似我阿細咁B2尾就真係操嚟嘥氣嘥錢嘥時間,慳返啖氣好過
...
也不需用灰的心態,好像版友WMKCNW心態所講,還原基本步順其自然,讓你呀細開心些學習,將來都一樣有可能係一個又開心又健康的成功人仕嘛.

jli008 發表於 19-12-18 11:48
也不需用灰的心態,好像版友WMKCNW心態所講,還原基本步順其自然,讓你呀細開心些學習,將來都一樣有可能係一個 ...

我係咁望。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-12-18 11:25
...
唔係講笑,今次呈分有唔少本來中下游嘅鏢咗上嚟,原來個個補足7日,暑假開始溫書,係得我仔仲係懵剩剩

bobbob 發表於 19-12-18 12:11
唔係講笑,今次呈分有唔少本來中下游嘅鏢咗上嚟,原來個個補足7日,暑假開始溫書,係得我仔仲係懵剩剩:sigh ...

我諗,當年標得最勁就係我個女喇佢補咗數,通晒

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-12-18 12:18
我諗,當年標得最勁就係我個女喇佢補咗數,通晒
你大女算上游啦,我哋嗰啲真係下下哋

bobbob 發表於 19-12-18 12:23
你大女算上游啦,我哋嗰啲真係下下哋

其實越下進步既空間係越大的。阿妹試過進步3X名

亞麥哥你真係好鬼正,可以創作岀一個創世紀B1版   

jli008 發表於 19-12-18 10:57
所以,其實印証了不論入什麼學校,開開心心盡自己能力學到應有的知識靈活運用就得. 將來事鬼知,而家都學得唔 ...

呢樣真!

我親戚個仔,成個小學都唔開心,到P6時問我揀乜學校,我見佢得一粒仔,就介紹佢去咗間B2尾直資,依家讀得鬼咁開心,又校隊又攞操行獎,成績仲唔錯,個人都開心咗,唔係好似小學咁日日打機。

little_yolky 發表於 19-12-19 16:16
呢樣真!

我親戚個仔,成個小學都唔開心,到P6時問我揀乜學校,我見佢得一粒仔,就介紹佢去咗間B2尾直資 ...
所以更要給幼稚園/小學家長知道,不要因為入唔到自己理想的學校就冇晒希望,入了那一間學校都好,"開心"學習往往有意想不到的效果.這也是我成日都提倡的學習方式,衹係..........冇人相信而已.

jli008 發表於 19-12-19 17:24
所以更要給幼稚園/小學家長知道,不要因為入唔到自己理想的學校就冇晒希望,入了那一間學校都好,"開心"學習往 ...

之前我親戚只求唔學壞,中三出嚟做學徒,依家佢小朋友讀得咁開心咁好,佢一天都光晒

蘋果香蕉橙 發表於 19-12-11 13:02
真係發掘唔到咩天份、才能。 個人真係冇咩叻。運動、音樂,佢都冇咩興趣咁。成日想hea ,睇電視,食嘢,打 ...

你好,比小小愚見你,不如你試下做指紋分析,我女同其他朋友仔都做左,知道用咩方法教佢,我女平時好受教,但原來佢要返活動教學先可以令到佢發揮佢嘅才能,另外朋友個仔脾氣大坐吾定,反而要有schedule 真係乖左

little_yolky 發表於 19-12-19 16:16
呢樣真!

我親戚個仔,成個小學都唔開心,到P6時問我揀乜學校,我見佢得一粒仔,就介紹佢去咗間B2尾直資 ...

Hey Little_yolky,

咩直資中學咁正?

我同意比機會孩子一展所長好重要,重拾啲自信心個人就有動力去讀書!

樓主那個case,反轉黎睇孩子都好聰明啦,已經摸清楚自己嘅方向,可以點樣Hea到個家長!所以只要佢搵到個正確嘅目標,都會好有潛能比去達成到!多啲試吓從佢哋嘅角度考慮下啦!其實做功課考試真係好鬼悶!儘量俾啲玩樂時間,俾個蘿蔔引下佢哋先有心機做功課同埋溫習 !

灰心同家長信下係OK嘅,盡量唔好同孩子講你灰心!反過來屋企道門永遠為佢打開嘅,有咩唔開心都返嚟同屋企人講!

樓主加油啊!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊