用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 英國讀職業治療
go

英國讀職業治療

請問知唔知英國邊間大學讀職業治療好?

del...

醒目開學勳章 王國長老

Poly 3寶之一,唔易入呢
我以為揀PT嘅,通常會同時試OT? 上年揀poly PT 2486人,揀OT都2100,入學分數都係一兩分之差,唔會無人揀啊

samsam123321 發表於 19-12-11 23:03
香港無得讀嗎?好少人會話特別鐘意讀這科,什至這科是讀什麼也不知道。

好多人揀好熱門架,不過收生分數唔低,相信而家中六同學仔應該無咩邊個唔知呢一科,但真係好難入,同醫相差幾分炸

samsam123321 發表於 19-12-11 23:03
香港無得讀嗎?好少人會話特別鐘意讀這科,什至這科是讀什麼也不知道。
職治是理大其中一科熱門科目, 應該唔會唔識,

pswongg 發表於 19-12-12 15:06
del.....

醒目開學勳章 王國長老

samsam123321 發表於 19-12-12 20:12
真正做的是什麼工作你真的知嗎?

大把學生讀緊大學,都未知畢業後真正做的是什麼工作啊!

samsam123321 發表於 19-12-12 20:12
真正做的是什麼工作你真的知嗎?

雖然你唔係問緊我,不過我真係唔明點解你會覺得大家唔知。我真係知喎,我陪亞囡去咗好幾年的大學資訊日,都有去聽過職業治療(OT), 另外有去參觀佢哋的教學室,又同過佢D學生傾過,亞囡亦有去上過佢哋攪比中學生的體驗日同親身上過佢哋既堂,我甚至有朋友做緊呢行,亦是在poly 畢業,剛才問過亞囡,佢話佢D同學應該無人唔知OT係讀咩同做咩喎。

其實點解你會覺得大家唔知道呢?呢科真係好熱門,同埋工作範圍同性質真係好清楚。

醒目開學勳章 王國長老

Mei 發表於 19-12-12 22:02
雖然你唔係問緊我,不過我真係唔明點解你會覺得大家唔知。我真係知喎,我陪亞囡去咗好幾年的大學資訊日, ...

我都想知,點解會將熱門科目形容到咁神祕冷門

del.....

samsam123321 發表於 19-12-13 11:00
我唔識,有無人可以講解下這工作是做什麼?樓上不同人已答好熱門,好多人報,但就是無真正答是做什麼。我就 ...

其實只要你上網打職業治療,大把資訊你可以了解。
以下只是其中一個網址你可參考,呢度回post字數有限,點清楚講解到你知呢?不如自己唔好咁懶惰,上網查下就知。
https://hk.jobsdb.com/en-hk/articles/%E8%81%B7%E6%A5%AD%E6%B2%BB%E7%99%82%E5%B8%AB%E4%B8%80%E5%B0%8D%E4%B8%89%E5%8D%83%E5%85%AB-%E8%B5%B7%E8%96%AA%E9%BB%9E%E8%BF%91%E4%B8%89%E8%90%AC/

samsam123321 發表於 19-12-13 11:00
我唔識,有無人可以講解下這工作是做什麼?樓上不同人已答好熱門,好多人報,但就是無真正答是做什麼。我就 ...

你不是不懂上來問,而係一開始就覺得無咩人知,其實點解唔可以請你上網搵,因為真係好容易就搵到答案,而要人家在字數有限的情況打咁多字去答你呢?

del....

del.....

samsam123321 發表於 19-12-13 11:58
你打這個多字鬧人,就是沒有真正講下這工作是做什麼,人工多少,職業架構,行內秘辛,職位人數分布,未來請 ...

首先答你,是的,google是有齊的。
另外,已真正答咗你問既問題,請click一click條link已齊,已經餵到你口邊,你連click 開條link睇都唔願,那也沒辦法了。
沒有人指責你,只是告訴你所不知的。

Mei 發表於 19-12-13 12:47

首先答你,是的,google是有齊的。

del....

del....

samsam123321 發表於 19-12-13 13:27
那海外畢業生每年香港公立醫院收多少人?麻煩你google個數字出來可以嗎? ...

首先,我已經幫你搵埋link,請你先看看了解吧!你事事也要人餵,請你也要自己去做些功夫吧。第二:如果你真是需要幫忙,或小朋友真的想了解更多,我願意幫忙的,但若你根本沒有這需要而只想浪費別人時間,請不要做這些損人不利己又無謂事情。三來,香港畢業生也不是公立醫院全收的,除了理大,東華也有開的,但很多東華的OT畢業生也入不到醫管局,其實EK亦有討論過關於OT,如有興趣及需要,可在EK找尋一下,如果沒有興趣及需要,請不浪費別人時間。無知唔緊要,但無知又懶惰又不願付出才是最可憐。所以回埋你呢次,我亦不會再回你了,因為實在太無聊。

Charlotte_mom 發表於 19-12-13 10:47
我都想知,點解會將熱門科目形容到咁神祕冷門

Charlotte_mom,
睇完回應,相信你會明白點解OT這些熱門科會被形容到咁神秘冷門,其實只是無知同懶惰。

pswongg 發表於 19-12-12 15:06

真係有人唔知,但唔知唔緊要,虛心請教囉,而唔係挑戰你問你真係知?唉!EK既風氣點解會變成咁