用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基vs 王錦輝
go

培基vs 王錦輝 [複製鏈接]

兩間都係band 1 C,大家會怎選擇?小朋友讀緊WKF,去考培基,是否沒有大分別?謝謝指教。
   5    0    0    0

回覆 milkybb 的帖子

培基2019年成績比2018年跌咗啲

33222: 68.2%
22222: 96.9%

整體/主科2+: 98.5% / 99.025%
整體/主科4+: 45.4% / 43.425%

[size=1.50em]Report on the HKDSE Results (2019)

https://www.spkc.edu.hk/spkc-diary/report-on-the-hkdse-results-2019/

The results of the HKDSE Examination (2019) were promising as 68.2% of our students attained the requirement for university admission (33222) which is far higher than the Territory Average of 42.1%. The percentage that is eligible to sub-degree programmes (22222) was 96.9%. The overall subject pass rate was 98.5% while the percentage of attaining level 4+ was 45.4%.

The pass rates of 17 subjects including the 4 core subjects were all above the average in Hong Kong. The pass rates of the 4 core subjects were English Language (100%), Chinese Language (97.7%), Mathematics (98.4%) and Liberal Studies (100%). Other 11 subjects with 100% pass rates were Biology, BAFS(Accounting), BAFS(Business Management), Chinese History, Geography, History, Information and Communication Technology, Literature in English, Physics, Visual Arts and Music.

Among these, the 10 subjects with higher percentage of attaining level 4+ than those in Hong Kong were listed as below:

Subject SPKC HK
Biology 56.0% 47.3%
BAFs (Business Management) 41.7% 29.8%
Chinese Language 31.8% 30.7%
Economics 66.7% 47.6%
English Language 50.4% 27.5%
ICT 69.2% 30.3%
Liberal Studies 48.1% 40.0%
Mathematics (Compulsory Part) 43.4% 39.7%
Music 100% 52.7%
Visual Arts 63.6% 26.7%

Altogether 7 students obtained outstanding achievement in HKDSE 2019. They all attained total scores of 30 or above from their best six subjects (including the four core subjects).

Class Name of Students
HKDSE Results

6L CHEUNG Hoi Lam Hermes
5**, 5**, 5*, 5*, 5, 5, 4

6P CHUNG Nathan Rhys
5**, 5**, 5*, 5*, 5, 4, 4

6L SO Hin Kei
5*,5*,5*,5*,5, 4, 4

6P LAM Tsun Ting Solomon
5*, 5*,5*,5, 5, 4, 4

6P SIU Sum Yuet
5*, 5*,5*, 5, 5, 4

6H WONG Wing Kei
5**, 5*, 5*, 4, 4, 4

6P WONG Chi Heng
5*, 5*, 5, 5, 5, 4, 4

回覆樓主:

王錦輝近兩年公布成績有B1C水平
請問為何想轉校

https://www.hkbuas.edu.hk/s/s10_score_c.html

其實都未決定,可能會參加自行後才決定。

milkybb 發表於 19-12-10 22:51
兩間都係band 1 C,大家會怎選擇?小朋友讀緊WKF,去考培基,是否沒有大分別?謝謝指教。 ...

建議你先考慮一下以下問題:

1. WKF同培基一樣, 名氣不是很大, 過往兩者在S1時應該都唔會收到太多叻學生. 培基有一定比例學生來自校培基小學, WKF有龍小. 從3322率嚟睇, 似乎來自WKF小學既學生成績對中學部DSE有正面幫助

2. 培基相比之下, 公佈既成績更多更可作有效既評估, 目前處於B2A-1C邊緣. WKF近兩年公佈了3322率, 都達到70%+, 但更有效去更評估學校水平既數字, 如4+, 5+等欠奉, 相信目前應只有B1C水平. 但留意3年或以前, 當畢業生主要來自街外人時, WKF既3322率長期低於60% (3年前3322率~60%已經話係新高), 証明WKF既教學方式, 未必能對街外既學生起到明顯既作用

3. 放慮WKF去其它學校, 教學方式可能會大變, 會否擔心適應問題?

4. 如果要選擇, 何不選擇更優秀的學校? 無必要選擇一間和中學部水平相近既學校吧!

hippoo    發表於 19-12-11 10:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

schrodinger 發表於 20-1-1 23:10
根據WKF年報及DSE放榜資料

WKF除core 4科外,另有7個level 4 50%以上,較全港高; VS

在簡介會,WKF 校長也提到考國際公開試課程主要是比中文唔好的學生可以唔駛去考DSE,唔駛考中文避開中文.....咁無咗這班中文唔好的學生去考DSE, 咁當然 33222 % 會提高

lctang 發表於 20-1-2 07:55
在簡介會,WKF 校長也提到考國際公開試課程主要是比中文唔好的學生可以唔駛去考DSE,唔駛考中文避開中文.. ...

培基都申請今年開辦IAL課程

nicolemummy 發表於 20-1-2 08:10
培基都申請今年開辦IAL課程
係! 所以,一間過往從無國際課程只考DSE的直資(e.g培基) vs 有國際課程及DSE的直資(e.g WKF, 培僑),只用學生考獲DSE成绩 (33222% or 4+%)作比較就沒有意義! 對培基也欠缺公平!

當然,直資能開辦其他國際課程比學生作選擇,這也是有它可取之處!

lctang 發表於 20-1-2 08:32
係! 所以,一間過往從無國際課程只考DSE的直資(e.g培基) vs 有國際課程及DSE的直資(e.g WKF, 培僑),只用學 ...

開IAL真係可取。

唔係唔洗考中文,而係考IGCSE既中文,真係0難度。只有港大中大需要呢科IGCSE中文。

回覆樓主:

除了培基,今年申辦IAL還有匯基東九龍。

而優才會開辦IB。

王錦輝是否全見?
[/url]

回覆 schrodinger 的帖子

三大系41%?校網話82%通過聯招獲錄取,其中過半入三大,但系符合聯招最低系四分三學生,咁應該系75%*82%*50%=30%,應該係30%三大率吧?唔知啱唔啱,如果系噶話,咁WKF應該係B1B吧?

你可唔可以話備我聽呢?我等唔切有心人啊。成績到底點來呢?有乜因素啊?我基本就睇入U情況。我查左三大有48個,但系唔知有幾多個畢業生。我地系大埔讀小學,班主任對沙田都唔熟悉,佢問左兩個沙田老師都話WKF系band2,一個朋友都系咁話,我小朋友系B1B學生。你知道大埔沐恩中學嗎?王肇枝中學嗎?對比之下,你覺得WKF點啊?

你意思WKF三大率系41%?如果系咁高噶話,咁WKF最起碼都系B1B啦?你知道WKF學士率系幾多啊?2019年幾多畢業生啊?尼D我都唔知
‹ 上一主題|下一主題