用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有用家分享 SWCS YMCA 嗎?
go

有用家分享 SWCS YMCA 嗎? [複製鏈接]

剛收到 offer

1. 中文揀本地課程會唔會真係好難?因為我想小朋友學繁體字,但非本地課程會學簡體字。

2. 學生係咪好多南亞裔?學生乖唔乖?

3. 功課多唔多?

4. 有冇測試考試?
   5    0    0    0

lky0305 發表於 19-12-10 15:49
剛收到 offer

1. 中文揀本地課程會唔會真係好難?因為我想小朋友學繁體字,但非本地課程會學簡體字。

Regular Chinese課程的確唔易, 可以去書局望望Year 1 text book 「我愛學語文」,大概可以知道什麼程度。

2. 學生係咪好多南亞裔?學生乖唔乖?唔多,學生都乖,不過學校不會好似傳統學校要求小朋友成日企定定或者留在課室小息,小息可以跑,可以打波,好開心!

3. 功課多唔多?
Regular Chinese每日有功課
其他在課堂邊教邊做
數每星期有功課

4. 有冇測試考試?
有,我地叫評估,有部份評估係唔會事先通知家長!

回覆 ol_bb 的帖子

知道你是因已看了很多你分享ymca 的posts 請問每天功課量多少? 另外學生是本地?

回覆 lky0305 的帖子

congratulations you get the offer!  我女兒明年一月才面試 請問難考嗎? 大概會是什麼形式? 和考什麼? 謝謝

Xenia12! 發表於 19-12-10 18:24

congratulations you get the offer!  我女兒明年一月才面試 請問難考嗎? 大概會是 ...

全英語面試,我囡話考了兩條加減數,英文單子拼讀,看書講出圖中動物,用紙畫低所見動物。

ol_bb 發表於 19-12-10 18:11
Regular Chinese課 ...

另外想知 ymca 上課時間。

其實我仔已經讀緊 anfield year1,但因為太遠... 每朝早 6:05 要起身... 而且上課時間都比較長...
in ymca 係佢以前幼稚園老師建議的,話 ymca 老師都好有愛心,好有 heart 教.. 同埋近屋企啲,但我又擔心 ymca 無 anfield 好,因未讀過真係難比較...

補充少少資料.. 其實心儀係 cais,但因沒有外國護照,上年 in 左 prep 達標但無位只能於 waiting list.... 今年再 in 多次 grade 1... 農曆年前先有結果... 所以宜家好糾結交唔交 ymca 留位費....

junnieip 發表於 19-12-10 19:18
全英語面試,我囡話考了兩條加減數,英文單子拼讀,看書講出圖中動物,用紙畫低所見動物。
...

睇番你上年同我一樣報左 cais prep,你今年有再考 grade 1 嗎?你係咪都有 ymca offer?係咪會讀 ymca?

congratulations you get the offer!  我女兒明年一月才面試 請問難考嗎? 大概會是 ...

唔好意思,我已經唔記得左佢考咩
點解會係一月先 interview 既?

That is second phase

當cais 教員有相睇時,感覺不如ymca ...但cais優點係一條龍,ib成績起碼6-7年先有好成績...小朋友讀得開心就唔洗轉...不過留位費ymca 唔係多...

may i know your comments on anfield ? advantages and disadvantages, thanks

lky0305 發表於 19-12-10 20:35
睇番你上年同我一樣報左 cais prep,你今年有再考 grade 1 嗎?你係咪都有 ymca offer?係咪會讀 ymca?
...

ymca 上課時間如無記錯係 8.20am or 8.25am.   

今年無再報 CAIS grade 1, 因知到 prep 唔收之後,我就幫個囡轉讀 ymca 幼稚園,1心打算讀 ymca 小學。 但宜家考到崇真國際班,所以未決定是否 reg. ymca.

Xenia12! 發表於 19-12-10 18:21

知道你是因已看了很多你分享ymca 的posts 請問每天功課量多少? 另外學生是本地?  ...

Regular chinese每日有功課,
Maths 通常星期五有功課,
睇書(中文, 英文書)
學生每班有幾位non-Chinese

如選regular chinese, 要考才能讀? 如須做assessment 是否在取錄後才做?大概問考什麼? 一班大概多少學生? 普通外籍生或mix 的學生母語是英語? 擔心面試須要很native English speaking 才收?

回覆 junnieip 的帖子

不会問普通話? 英語須很流利才可以?

你交application form 後幾耐收到interview 通知?

Xenia12! 發表於 19-12-10 23:00
回覆 junnieip 的帖子

不会問普通話? 英語須很流利才可以?

不會問普通話,英文唔需要去到 native, 可以跟外籍老師普通對答就足夠。

回覆 lovelysnake 的帖子

4days

Xenia12! 發表於 19-12-10 23:25
回覆 lovelysnake 的帖子

4days

是 emails 通知?.

Xenia12! 發表於 19-12-10 22:55

如選regular chinese, 要考才能讀? 如須做assessment 是否在取錄後才做?大概問考什麼 ...

Regular chinese 要做assessment, 取錄後,開學前一兩個月先返學校做,
現在一班約25人(Class teacher + 助教),中文會再分班上堂,全部學生在校用英語溝通,英語不用native 先收。

‹ 上一主題|下一主題